Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΔ την Κυριακή 29 Νοεμβρίου πρέπει να έχει αρχηγό! Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

editorial-23-11
Την Παρασκευή το κλίμα συσπείρωσης που υπήρχε στη ΝΔ ήταν τέτοια που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με νέο αρχηγό θα άλλαζε μέσα στο επόμενο διάστημα τα δεδομένα της διακυβέρνησης. Αυτό το κλίμα κι αυτή η δυναμική εξανεμίστηκαν μέσα σε δυο ώρες μετά χθεσινό τραγέλαφο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά, αλλά δεν είναι η ώρα για να συζητηθούν τώρα. Άλλο είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή. Πληροφορούμαι πως σε λίγο...
στη μία μετά το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ της ΝΔ. Το αν θα παραιτηθεί ή όχι ο Παπαμιμίκος λίγη σημασία έχει αυτή τη στιγμή. Το σημαντικό είναι η ΝΔ την Κυριακή 29 Νοεμβρίου να έχει αρχηγό. Ας συμφωνήσουν σε όποια διαδικασία θέλουν, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αυτό γιατί είναι η εθνική ανάγκη που το επιβάλλει. Η ΝΔ δεν έχει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια της εσωστρέφειας, όσο κι αν κάποιοι πασχίζουν για να το πετύχουν.
Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και με μια κυβέρνηση που μόλις δυο μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές χάνει δύο βουλευτές στην πρώτη κοινοβουλευτική δοκιμασία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Και μάλιστα για μια ρύθμιση που αφορούσε στα «κόκκινα δάνεια» που μπορεί να μην είναι ιδανική αλλά εν πάση περιπτώσει δεν πήγε κι άσχημα η σχετική διαπραγμάτευση. Άλλο να χάνει το σπίτι του αυτός που υπερτίμησε τις δυνατότητές σου κι αναζήτησε «λούσο και χλιδή» μέσα σε ένα κλίμα «νεοπλουτισμού» κι άλλο να χάνει το τριαράκι στα Κ. Πατήσια ένας φτωχός οικογενειάρχης. Με δεδομένο πως οι ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία εξακολουθούν να προστατεύονται θα μπορούσε να πει κανείς πως έγινε το καλύτερο δυνατό.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει μείνει με 153 κι έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση του δεύτερου κύματος των προαπαιτούμενων, με αιχμή το ασφαλιστικό. Σε συνδυασμό με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, την τρομοκρατία, την αδιέξοδη όπως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ρεύματος, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την τύχη της κυβέρνησης. Αυτό το ξέρουν όλοι και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Τσίπρας που άρχισε να μιλάει για την ανάγκη συνεννόησης.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Είτε για να διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση σε περίπτωση που καταρρεύσει, είτε για να στηρίξει και να συγκυβερνήσει, ανάλογα με αυτό που μπορεί να επιβάλλουν οι περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το να μην υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά εκ των πραγμάτων θεσμική εκτροπή από τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού και πρέπει άμεσα να εκλείψει άμεσα ο λόγος που τη δημιουργεί, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ηγεσίας στη ΝΔ.
Οι στιγμές είναι ιστορικές και όλοι στη ΝΔ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Το σημαντικό δεν είναι να σταθεί αυτή τη στιγμή το κόμμα στο τι προκάλεσε τον χθεσινό τραγέλαφο αλλά στο να ακυρωθούν στην πράξη τα αποτελέσματά του, δηλαδή να συνεχιστεί η εκκρεμότητα της ηγεσίας. Το πρωί της άλλης Δευτέρας πρέπει να ξεκινάει μια καινούργια σελίδα για τη ΝΔ. Αλλιώς θα μπούμε στη ζώνη μιας επικίνδυνης πολιτικής κατάστασης.
ΥΓ: Δεν αναφέρομαι καθόλου σήμερα στην ουσία των όσων έγιναν χθες. Θα περιμένω να δω και τι θα βγάλει η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Οπότε …ες αύριον τα σπουδαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive