Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

97 υπάλληλοι του ΟΒΙ με μισθό πάνω από 7.000 ευρώ το μήνα! - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Ευρώ 2
Απαντήσεις για τη μισθολογική κατάσταση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, μετά την σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.
Ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του ανέφερε πως «97 υπάλληλοι του ΟΒΙ είχαν μισθούς ακόμη και πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα»...
και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς στα στελέχη του ΟΒΙ, εάν παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους και με τι καθήκοντα, καθώς και ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του ΔΣ, των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ.
«Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12», απάντησε το υπουργείο και έκανε λόγο για «αυτοχρηματοδοτούμενο Οργανισμό, που δεν επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό».
Πρόσθεσε, δε, ότι «οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο» και πως «συνολικά το θέμα βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη».
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι φορέας που έχει αρμοδιότητα να κατοχυρώνει και εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικά σχέδια.
Το θέμα είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν όταν και ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα. Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, από την εισαγγελική έρευνα φαίνεται να προέκυψε πως είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ή δεν εφαρμόστηκαν ορθά, οι περικοπές που ορίζονταν στους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2012, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την υπόθεση είχε συνταχθεί απόρρητη έκθεση, το 2013, σύμφωνα με την οποία εκτός από 15 μισθούς, οι εργαζόμενοι στον ΟΒΙ έπαιρναν και σειρά επιδομάτων, μεταξύ αυτών ακόμη και επίδομα κυλικείου. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται πως οι 97 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν μισθούς που ξεπερνούν ακόμη και τις 7.000 ευρώ το μήνα.
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας:
“* Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12. Σύμφωνα με αυτούς, πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση.
* Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο Οργανισμό, που δεν επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως ο νόμος 4093/12 ορίζει.
* Συνολικά το θέμα βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη, με προσφυγές των εργαζομένων (αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις μειώσεις των μισθών), του Οργανισμού (αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ αναφορικά με το νομικό του καθεστώς) αλλά και του Δημοσίου (ποινική δίωξη εις βάρος μελών απελθούσας Διοίκησης του Οργανισμού για ανεπαρκή μείωση των μισθών).
Το Υπουργείο περιμένει τις σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης”.
Η ερώτηση του Γιώργου Αμυρά:
“ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: Ποινικές διώξεις σε στελέχη του ΟΒΙ για μη εφαρμογή μισθολογικών περικοπών
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και γενικοί διευθυντές στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) φαίνεται να μην συμμερίζονταν την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στα παραπάνω ηγετικά στελέχη του ΟΒΙ καθώς παρά τους κατά καιρούς νόμους για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, αυτές φαίνεται να μην εφαρμόστηκαν καθόλου ή να μην εφαρμόστηκαν σωστά στο προσωπικό του ΟΒΙ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημιά ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το ελληνικό δημόσιο!
Στις συνθήκες που έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά, όταν φτάσαμε λίγο πριν το τύπωμα υποσχετικών για μισθούς, συντάξεις και λοιπές οφειλές του δημοσίου και νέας δραχμής, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να καταγράφεται σε σχετική απόρρητη έκθεση που συνοδεύει τη δικογραφία ότι 97 υπάλληλοι του ΟΒΙ είχαν μισθούς ακόμη και πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα!
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Έχετε γίνει γνώστης των ανωτέρω ποινικών διώξεων και πώς προτίθεστε να αντιδράσετε;
2. Τα ποινικά διωκόμενα στελέχη παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους ασκώντας πλήρως τα καθήκοντά τους;
3. Είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε το ύψος της ζημιάς του δημοσίου, καθώς και τα όσα καταγγέλλονται για μισθούς πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα και εξωφρενικά επιδόματα μεταξύ των οποίων και επίδομα…κυλικείου;
4. Ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του Δ.Σ., των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ;
5. Προτίθεστε να διεκδικήσετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους εμπλεκόμενους και με ποιο τρόπο;
Ο ερωτών βουλευτής:
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive