Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Προς κα Κατσέλη: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περνάει από τις… Σκουριές! Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

editorial-3-9
Η τελευταία πράξη στο δράμα της παραιτηθείσας κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξε ως γνωστόν η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, με προσχήματα που κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προς επιβεβαίωση της άποψης πως όλα έγιναν για το «χατίρι» της τοπικής βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η στιγμή των παζαριών, του ποιος φεύγει και ποιος μένει στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ο Σκουρλέτης ανέλαβε να κρατήσει την εν λόγω κυρία στο κόμμα και να διώξει από τη δουλειά τους 2000 εργαζόμενους! Τέτοια «αριστεροσύνη» πρέπει να είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά…
 Η απόφαση αυτή θα συνιστά διαχρονικά μνημείο ανοησίας. Πέρα από τα άμεσα αποτελέσματά της τα οποία αφορούν στον κίνδυνο της ανεργίας 2000 εργαζομένων, πέρα από το γεγονός πως στέλνει το πιο λάθος μήνυμα στους ανά τον κόσμο επενδυτές, σε μια στιγμή που η μόνη προοπτική ανάπτυξης μπορεί να έλθει από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, υπάρχουν πτυχές του ζητήματος που μπορούν να βάλουν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.
Η υπομονή της καναδέζικης εταιρείας που έχει κάνει την επένδυση δεν θα είναι απεριόριστη, όταν μάλιστα η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κατρακυλάει εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Επειδή η διοίκηση κάθε εισηγμένης εταιρείας ανά τον κόσμο έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί στους μετόχους της, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εταιρεία να θελήσει να κλείσει την «πληγή» της στη Χαλκιδική και να τα μαζέψει να φύγει. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες ρήτρες από τη συμφωνία της με το ελληνικό δημόσιο και ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει στα 10 δις ευρώ το ποσό που θα απαιτηθεί δικαστικά από την Ελλάδα για ζημιές και διαφυγόντα κέρδη. Ναι, καλά το διαβάσατε… 10 δις ευρώ σε μια χρονική στιγμή που κόβονται συντάξεις… 10 δις ευρώ για τα μάτια της κας Ιγγλέση.
Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως μετοχικά συμφέροντα στην καναδέζικη Eldorado Gold Corporation – μας αρέσει, δεν μας αρέσει – έχουν κολοσσοί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την κατάσταση στη Χαλκιδική σε εκκρεμότητα ή πολύ χειρότερα σε ρήξη και δικαστικούς αγώνες, η κοινή λογική λέει πως μόνον αρνητικές εξελίξεις μπορούμε να αναμένουμε στα stress tests των ελληνικών τραπεζών, στην ανακεφαλαιοποίησή τους και εν τέλει στην άρση των capital controls.
Με απλά λόγια, παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η BlackRock, η Fidelity, η Royal Bank of Scotland, η RBC Royal Bank που αξιολογούν τις ελληνικές τράπεζες είναι και μέτοχοι στην Eldorado Gold Corporation.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία «όλα συνδέονται με όλα». Είναι μια επιβεβαίωση της θεωρίας του χάους που υποστηρίζει πως το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Τόκιο μπορεί να προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός από ιδεολογικές εμμονές για να μη βλέπει αυτές τις διασυνδέσεις και τις συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν. Για την «τυφλότητα» του Σκουρλέτη δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι που γνωρίζουν την παγκόσμια οικονομία και θα μπορούσαν να «τους ανοίξουν τα μάτια», όπως η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη, ο ρόλος της οποίας έχει υπάρξει όλο αυτό το διάστημα της τραπεζικής κρίσης εξαιρετικά θετικός κι έχουμε γλυτώσει πολύ χειρότερα… Πιστεύω πως η κα Κατσέλη θα πρέπει να ασχοληθεί με τις διαστάσεις και αυτού του ζητήματος και να κάνει τα ανάλογα «σεμινάρια» εκεί που πρέπει να τα κάνει. Ακόμη και τώρα, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το αν η Ελλάδα κάνει εκλογές και έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρει κανένα χρηματιστήριο και κανένα μέτοχο ανά τον κόσμο, καθώς στην αντίληψή τους το κράτος έχει συνέχεια και κάθε μέρα που περνάει έχει συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive