Μπλοκαρισμένη παραμένει η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων αλλά και η λειτουργία πολλών επικουρικών ταμείων, λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, σε εφαρμογή του νέου μνημονίου, όπως έχει αποτυπωθεί στον νόμο 4336 που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στα αρμόδια τμήματα των ασφαλιστικών ταμείων επικρατεί σύγχυση για το τι ισχύει σε σημαντικά θέματα, όπως είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους μέχρι και τις 13 Αυγούστου μπορούσαν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και πλέον πρέπει να περιμένουν έως και 17 χρόνια...
(σε ακραίες περιπτώσεις του Δημοσίου), αλλά και οι εισφορές που οφείλουν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι των επικουρικών ταμείων που από 1η Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις Κοινωνικής Ασφάλισης και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη σημαντική εγκύκλιος από τις διευθύνσεις Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας και Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι 1 Ιανουαρίου 2022, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4336/2015. Παράλληλα θα ξεκαθαρίζεται πώς θα εφαρμοστεί το επιπλέον ποσοστό μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος (επιπλέον πέναλτι 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη), θα ορίζονται όλες οι ομάδες ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των γονέων με ανίκανα τέκνα, ενώ θα επισημαίνεται ότι θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θίγονται και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Η εγκύκλιος θα είναι γενική, χωρίς να εξειδικεύει όλα τα θολά σημεία του νόμου, καθώς σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όλες τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε η άποψη ότι θα εκδίδονται επιμέρους διευκρινιστικές εγκύκλιοι και εσωτερικά έγγραφα, κατά περίπτωση και μετά από αίτημα των αρμόδιων υπηρεσιών των ταμείων. Αυτό που επίσης διευκρινίστηκε κατά τις συναντήσεις αυτές, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες έκδοσης νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, είναι ότι ο νόμος ισχύει και δεν απαιτείται η έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δύο πίνακες που προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου από το 2022 και μετά να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τη συμπλήρωση των 67, ή των 62 αλλά με παράλληλο 40ετή εργασιακό βίο, πιθανότατα να λυθεί με υπουργική απόφαση, καθώς μένει να διευκρινιστεί εάν η διαφορετική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων με τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και όλων των υπολοίπων δημιουργεί ασάφεια δικαίου.
Πηγή γραφήματος: «Καθημερινή»
Ακόμη δύο υπουργικές αποφάσεις ενδέχεται να υπογραφούν εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς η ένταξη 11 ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στους ήδη συνταξιούχους που ενδέχεται να υποστούν άμεσα νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά και στους ασφαλισμένους, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα και ύψη εισφορών. Η πρώτη απόφαση θα ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των σχετικών με την ένταξη στο ΕΤΕΑ διατάξεων, ενώ η δεύτερη θα ρυθμίζει θέματα διάθεσης στο ΕΤΕΑ του προσωπικού του τομέα Προστασίας του Πολίτη του υπουργείου Εσωτερικών, που υπηρετεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ.
Κατώτατη σύνταξη
Δύο ακόμη εγκύκλιοι εκκρεμούν, προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα για την κατώτατη σύνταξη. Αναλυτικά, η πρώτη θα αφορά τη λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, ενώ θα υπάρχουν διευκρινίσεις και για την εφαρμογή του 3863 (νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) για όσους η συνταξιοδότησή τους ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Η δεύτερη εγκύκλιος που πρέπει να εκδοθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας και Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών αφορά στα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τα οποία, βάσει του μνημονίου, παραμένουν «παγωμένα» στο ύψος που ισχύει στις 31/7/2015, έως τις 31/12/2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.