Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Handelsblatt: Έπεισε τον Δραγασάκη αλλά ο Σαπέν λέει: Λάθος η πρόταση Σόιμπλε για Grexit


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλά για «ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας όταν αναφέρεται στην πρόταση του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε πλήρη έκταση στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt προσθέτει ωστόσο ότι «η πρόταση Σόιμπλε δεν ήταν κίνηση τακτικής, αλλά πεποίθηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών... Είναι ωστόσο η προσωπική του θέση και όχι εκείνη που πήρε τελικά η Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου».
Η πρόταση Σόιμπλε για Grexit δεν προκαλεί ωστόσο απογοήτευση στον Μ. Σαπέν: «Πιστεύω ότι εδώ ο Β. Σόιμπλε κάνει λάθος και έρχεται σε αντίφαση με την βαθιά ευρωπαϊκή του βούληση. Η βούληση αυτή, που είναι και δική μου, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της ευρωζώνης. Και για αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι εφαρμογή των κανόνων, ακόμα κι αν είναι δύσκολο και ακόμα κι αν κάποιες φορές γινόμαστε ελαστικοί στην εφαρμογή τους. Η δεύτερη αφορά την αξιοπιστία του ευρώ, ότι το ενιαίο νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο. Η συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη».

«Η φαντασία του κ. Βαρουφάκη δεν έχει όρια»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ελλάδα ο Μ. Σαπέν δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα επ΄ αυτού. Διαπιστώνω ωστόσο ότι ο Α. Τσίπρας επέλεξε ένα ξεκάθαρο δρόμο. Αποδέχθηκε ακόμα και την απώλεια της πλειοψηφία του κόμματός του. Και χαίρομαι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του στα σημαντικότερα σημεία. Στην αποδοχή του νέου προγράμματος ο Α. Τσίπρας έχει σχεδόν την ισχύ μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Κατά την άποψη του Γάλλου υπουργού η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες: «Χρειαζόμαστε ακριβείς και αξιόπιστους υπολογισμούς. Αυτό που σοκάρει πάντως είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να αποπληρώσει μεγάλα ποσά. Σε αυτήν ακριβώς την περίοδο ωστόσο η χώρα χρειάζεται μια ανάσα».

Στο ερώτημα για το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή που φέρεται να προετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών ο Μ. Σαπέν απαντά: «Μπορώ μόνο να διαπιστώσω ότι η φαντασία του κ. Βαρουφάκη δεν έχει όρια».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive