Σαν σήμερα, 6 Απριλίου 1941, στις 5 το πρωί, το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή στους Αμπελοκήπους, χτυπούσε επίμονα. Η σύζυγός του έτρεξε να ανοίξει και έκπληκτη βλέπει μπροστά της τον πρεσβευτή της χιτλερικής Γερμανίας πρίγκιπα Βίκτορα φον Έρμπαχ να απαιτεί επίμονα να τον οδηγήσει ενώπιον του πρωθυπουργού, για να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό που δεν έπαιρνε αναβολή.
Τον Γερμανό διπλωμάτη συνόδευε ο στρατιωτικός ακόλουθος αντισυνταγματάρχης Φον Κλέμ Χόκενμπουργκ...
που μιλούσε απταίστως τα Ελληνικά που έμαθε στη Σμύρνη αφού μεγάλωσε ανάμεσα σε ελληνόπουλα. Η σύζυγος του πρωθυπουργού, χωρίς άλλο τον οδήγησε στο σαλόνι όπου μπήκε και ο Κορυζής.
Ο Γερμανός διπλωμάτης, αφού ζήτησε συγγνώμη που αναστάτωσε τόσο πρωί την οικογενειακή του γαλήνη, είπε στον πρωθυπουργό: « Έχω την εντολή να επιδώσω εις την Υμετέραν Εξοχότητα εκ μέρους της κυβερνήσεως μου, με λύπη, το παρόν σημείωμα».
Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής που αντέτεινε το ΟΧΙ στο γερμανικό τελεσίγραφο
Ο Κορυζής, όπως αφηγήθηκε εκ των υστέρων, έριξε μια ματιά στη διακοίνωση χωρίς να διαβάσει όλο το κείμενο της, γιατί εγνώριζε εκ των προτέρων το περιεχόμενο της. Ο Έρμπαχ του είπε ότι την ίδια ώρα η διακοίνωση δίδεται και στο Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο «και με την διακοίνωσιν αυτήν σας γνωρίζομεν ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα εισέλθουν εις το ελληνικόν έδαφος, σήμερον την πρωϊαν, κατόπιν της εν Ελλάδι αφίξεως αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων».
Στο σημείο αυτό ο Κορυζής σηκώθηκε από την πολυθρόνα του και με αυτοπεποίθηση ότι επέστη η στιγμή για να πάρει την μεγάλη απόφαση βαδίζοντας στο δρόμο του προκατόχου του Ιωάννη Μεταξά, είπε το δικό του «ΟΧΙ». Και οδηγώντας στην εξώπορτα του διαμερίσματος τον ΄Ερμπαχ του είπε « διαβιβάσατε στην υμετέραν κυβέρνησιν, ότι η Ελλάς υπεραμυνομένη του πατρίου εδάφους θα αντιτάξει αντίστασιν δια των όπλων εις πάσαν απόπειραν των γερμανικών στρατευμάτων όπως εισβάλλουν εις αυτό».
Η εφημερίδα «Ασύρματος» με την είδηση της γερμανικής επίθεσης κατά της Ελλάδος
Ο Κορυζής ενημέρωσε αμέσως για το τελεσίγραφο τον βασιλιά και τον αρχιστράτηγο Παπάγο που εξέδωσε αμέσως το υπ’ αριθ. 162 Πολεμικό Ανακοινωθέν.: «Πρωία 6ης Απριλίου 1941. Από της 5.15΄ώρας της σήμερον ο εν Βουλγαρία Γερμανικός Στρατός προσέβαλεν απροκλήτως τα ημέτερα στρατεύματα της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».
Στα Οχυρά του Ρούπελ που επιτέθηκαν οι Γερμανοί, οι μάχες κράτησαν επι τετραήμερο. Η Ελλάδα είχε μικρές δυνάμεις, αφού ο κύριος όγκος του στρατεύματος βρισκόταν στην ΄Ηπειρο και Δυτ. Μακεδονία, πολεμώντας τους Ιταλούς. Απέναντι τους οι Έλληνες μαχητές, είχαν έναν πανίσχυρο και αριθμητικά πολλαπλάσιο στρατό καλά εξοπλισμένο με ένα Ορεινό Σώμα Στρατού, μια τεθωρακισμένη μεραρχία και Σώμα Αεροπορίας με 650 αεροσκάφη.
Τα Οχυρά του Ρούπελ όπου οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία, κράτησαν τους Γερμανούς όσο άντεξαν, περικυκλωμένοι στις συνεχείς επιθέσεις τους. Στις 9 Απριλίου, γερμανοί κήρυκες κατέστησαν γνωστό στον διοικητή του οχυρού Παληουριόνες, ότι υπεγράφη το πρωί στη Θεσσαλονίκη συνθηκολόγηση και κατόπιν συμφωνίας αποφασίστηκε η εκεχειρία κατά την διάρκεια της νύχτας και μέχρι της 6ης πρωϊνής της επομένης, για να λάβουν οδηγίες.
Την ίδια μέρα το οχυρό Ρούπελ υπέστη νέο βομβαρδισμό επί ένα δίωρο ( 2-4 μ.μ.) από το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία και μετά σταμάτησε κάθε εχθροπραξία. Στις 5 μ.μ. οι γερμανοί κήρυκες εγνώρισαν τα της συνθηκολογήσεως και ζήτησαν την παράδοση του Οχυρού. Ο διοικητής του Οχυρού απάντησε στους Γερμανούς να αποχωρήσουν και να έλθουν στις 6 το πρωί της επομένης για να λάβουν την απάντηση. Ολόκληρη την νύχτα συνήφθησαν σκληρές μάχες με τους γερμανούς να βομβαρδίζουν και τον ελληνικό στρατό να καθηλώνει τον γερμανικό με μεγάλες απώλειες.
Στις 10 Απριλίου, στο Οχυρό Παληουριόνες, γερμανός συνταγματάρχης προσήλθε και παρέλαβε το οχυρό, συνεχάρη τη φρουρά, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωϊκή αντίσταση και ανύψωσε επί του οχυρού τη γερμανική σημαία.
Η παράδοση των οχυρών με απόδοση τιμών από τους Γερμανούς στους Ελληνες στρατιώτες
Στο Οχυρό Ρούπελ ο γερμανός αξιωματικός αφού συνεχάρη τον διοικητή του οχυρού διαβίβασε τα συγχαρητήρια της διοικήσεως του και τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση των ανδρών του. Τόνισε μάλιστα ότι για τους γερμανούς αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια διότι είχαν αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό. Άξια λόγου η απόδοση τιμών υπό γερμανικού αγήματος, στους λιγοστούς στρατιώτες που εξήρχοντο από το οχυρό…
Στο πενθήμερο των μαχών 6-11 Απριλίου υπήρξαν, μεγάλες απώλειες από την πλευρά των Γερμανών: 555 νεκροί, 213 τραυματίες και 170 εξαφανισθέντες. Και ο διοικητής του 125ου γερμανικού συντάγματος δήλωσε στον έλληνα συνάδελφο του μετά την παράδοση: « Δεν θρηνώ ως στρατιώτης, διότι η θυσία ήτο επιβεβλημένη, αλλά ως άνθρωπος, διότι εκ του Συντάγματος μου ολίγοι μόνον άνδρες απέμειναν!!!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.