Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο... σπίτι της Ορφανού

Μια ολόχρυση αγιογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ «ντυμένη» με πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά και εντυπωσιακά έργα που ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό η Μίνα Ορφανού και πλέον διατίθεται προς πώληση, αλλά μόνο σε εκλεκτούς συλλέκτες έργων τέχνης. Η εκθαμβωτική εικόνα που έχει στολιστεί με φύλλα χρυσού 18 καρατίων και είναι τοποθετημένη σε αντικέ χειροποίητη κορνίζα ξεπερνά ως αρχική τιμή τα 50.000 ευρώ (!)...
λόγω της μεγάλης αξίας των σπάνιων σε μέγεθος λίθων που την κοσμούν. Το εντυπωσιακό αυτό έργο τέχνης, που θα μπορούσε να κοσμεί προθήκη μουσείου, μαγνητίζει τον θεατή πλημμυρίζοντάς τον με έντονα συναισθήματα κατάνυξης.
Θαυμάσιο έργο

Η Μίνα Ορφανού που τους τελευταίους μήνες απέχει από την τηλεόραση και το θέατρο ρίχνοντας όλο το βάρος της στη ζωγραφική μίλησε στην «Espresso» για το θαυμάσιο έργο της και αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους φιλοτέχνησε μια τόσο «γκλαμουράτη» -όπως τη χαρακτηρίζει- εικόνα. «Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος (2014-15) για να ολοκληρωθεί η αγιογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. 
Εχει σχεδιαστεί με την τεχνοτροπία αναπαλαίωσης του 1300 μ.Χ. Είναι βυζαντινού τύπου, ολόχρυση και φέρει στην κορόνα του αγίου δύο μεγάλα εντυπωσιακά ακατέργαστα σμαράγδια, έναν τεράστιο αμέθυστο, ενώ ένα μεγάλο αυθεντικό μαργαριτάρι Αϊτής κοσμεί το Ευαγγέλιο. Η τιμή της συγκεκριμένης εικόνας είναι εξαιρετικά μεγάλη, γι' αυτό και πιστεύω πως μπορεί να εκτιμηθεί και να πουληθεί μόνο σε δημοπρασία. Δεν μπορείς να θέσεις μια τιμή έτσι απλά» εξηγεί στην «Εspresso» η ζωγράφος και αγιογράφος.
Οπως αποκάλυψε η Μίνα Ορφανού, υπήρξε ένας κύριος που διέθετε 20.000 ευρώ προκειμένου να την αγοράσει, αλλά εκείνη αρνήθηκε. «Δεν ήθελα το συγκεκριμένο άτομο να έχει δικό μου έργο. Το πρόσωπό του δεν μου έβγαζε τίποτε θετικό» σχολιάζει η ταλαντούχα τρανσέξουαλ ηθοποιός την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά «Βασιλιάδες». Δύο ακόμη αγιογραφίες της που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είναι μια εικόνα του Χριστού με φύλλα χρυσού 18 καρατίων και το Ευαγγέλιο «κεντημένο» με μαργαριτάρια και μία της Παναγίας, έργο επίσης «ντυμένο» με χρυσό, αλλά πιο λιτό στη διακόσμησή του.
Αν και στο φιλότεχνο αθηναϊκό κοινό έγινε γνωστή για τα έργα ζωγραφικής της που κοσμούν σήμερα σπίτια γνωστών επιχειρηματιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τις αρχές του 2014 η Μίνα δημιουργεί αγιογραφίες. Είναι γνωστό πως πίνακάς της κοσμεί το εμβληματικό επτάστερο ξενοδοχείο «Burj Al Arab» στο Ντουμπάι και πουλήθηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση αντί 30.000 ευρώ. «Στο εξωτερικό έχουν πουληθεί αρκετά έργα μου και μάλιστα πολύ ακριβά. Υπάρχουν άνθρωποι που δαπανούν μεγάλα ποσά για να τα αποκτήσουν. Το βλέπουν σαν επένδυση και πολύ σωστά κάνουν. Ελπίζω να συμβεί και στα ελληνικά σπίτια. Οποιον πίνακα ζωγραφίζω, δεύτερό του δεν φτιάχνω. Ολοι τους είναι μοναδικοί. Ο κόσμος πρέπει πλέον να επιλέγει τη χειροποίητη τέχνη και όχι τη μεταξοτυπία, διότι έχει ζωή, είναι η συνέχεια του καλλιτέχνη» σχολίασε η Μίνα Ορφανού, ανάμεσα στα ταλέντα της όποιας είναι και η διακόσμηση εσωτερικών χώρων.
Η πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής «Στρέλλας», ρόλου που της χάρισε το βραβείο του Α’ γυναικείου ρόλου το 2010, αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει περισσότερα από χίλια έργα ζωγραφικής στις έντεκα ατομικές εκθέσεις της. «Η επόμενη έκθεσή μου θα είναι σε βυζαντινό στιλ. Μου αρέσει πολύ το μυστήριο που “πηγάζει” από τις μορφές των αγίων. Είναι τόσο επιβλητικές. Επίσης αγαπώ τον χρυσό στο φόντο τους, επειδή εκπέμπει μια “γκλαμουριά”. Αν και ο Χριστός δήλωσε πως δεν είναι του πλούτου, μια εικόνα χωρίς χρυσό δεν βγάζει πλούτο. Γι' αυτό και στις εκκλησίες τα δισκοπότηρα, το κουταλάκι της Θείας Κοινωνίας, τα μανουάλια και τα καντήλια, οι πολυέλαιοι και τα άμφια των ιερέων έχουν το κίτρινο του χρυσού».
Οπως υπογράμμισε, όταν σχεδιάζει αναγεννησιακά έργα το ατελιέ της πλημμυρίζει με μουσικές του 17ου και του 18ου αιώνα: Μότσαρτ, Μπαχ, Μποτιλιάνι. Οταν όμως ζωγραφίζει αγιογραφίες, το μυαλό της «ταξιδεύει» μακριά από την Ελλάδα, το παρόν, τον χώρο και τον χρόνο με τις βυζαντινές μελωδίες. «Τότε μεταφέρομαι πραγματικά σε έναν φανταστικό κόσμο» λέει με ενθουσιασμό η ζωγράφος.

Δήμητρα Δάρδα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive