Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΟΙ Διεφθαρμένοι του ΔΝΤ...


Τι οργανισμός και αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βγάζει ώρες ώρες κάτι «μπουμπούκια». Όπως ο πρώην γενικός του διευθυντής του, ισπανός πολιτικός Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος συνελήφθη για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σε  μία υπόθεση που έχει προκαλέσει σεισμό στην Ισπανία. Ο άνθρωπος που είχε βάλει την σφραγίδα του στο «οικονομικό θαύμα» της δεκαετίας του '90... και κατέληξε στην ηγεσία του ΔΝΤ είχε διαδρομή παράλληλη με εκείνη της ισπανικής οικονομίας η κάθοδός του μοιάζει, εκ των υστέρων, συνώνυμη με την πορεία προς την κρίση.
Η δικαστική έρευνα στη Μαδρίτη που έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ράτο είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και κορυφώθηκε με την σύλληψη του Ράτο το βράδυ της Πέμπτης. Στο στόχαστρό της βρίσκονται και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ράτο είχε ξεκινήσει με τις λαμπρότερες περγαμηνές την πορεία του: Ήδη από τα χρόνια της νιότης του, είχε ιδρύσει 20 εταιρείες και στη δεκαετία του '80 ήταν ένας από τους νεαρούς φερέλπιδες του Λαϊκού Κόμματος.


Όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 1996, το ισπανικό έλλειμμα ξεπερνούσε το 6% και η ανεργία το 22%. Οκτώ χρόνια μετά, το έλλειμμα είχε σχεδόν μηδενιστεί και η ανεργία είχε κοπεί στο μισό.Ωστόσο, ένας από τους πυρήνες εκείνης της ανάπτυξης ήταν η πυρετώδης οικοδομική δραστηριότητα, η χρηματοδότηση της οποίας τελικά αποδείχθηκε προβληματική, μέχρι το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008, με φόντο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν η Ισπανία να βυθιστεί σε μία βαθιά τραπεζική κρίση.

Την ίδια περίοδο, ο Ράτο ήταν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Και στην εκεί πορεία του βρίσκονται τα σημάδια της κρίσης που ακολούθησε: Στην μετέπειτα εσωτερική του αξιολόγηση, το ΔΝΤ παρουσίασε με μελανά χρώματα την περίοδο του Ράτο, διαπιστώνοντας πως το Ταμείο προσπαθούσε να υποβαθμίσει κάθε «επιφύλαξη» για τη φερεγγυότητα των χρεογράφων που τελικά οδήγησαν στο 2008.

Οι σταθμοί στην καθοδική του πορεία είχαν συνέχεια. Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη, ο Ράτο βρέθηκε στο Caja Madrid και στη συνέχεια, μέχρι το 2012, στην Bankia. Η δεύτερη, ακόμη περισσότερο από την πρώτη, θεωρείται συνώνυμο της ισπανικής τραπεζικής κρίσης που έφερε τη Μαδρίτη ένα βήμα πριν την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive