Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ποια είναι η αλήθεια για τις συντάξεις; Κίνδυνος ή κινδυνολογία;

O Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, εγγυήθηκε την την καταβολή των συντάξεων, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένο ότι μείωση συντάξεων ή περίπτωση να μην καταβληθούν οι συντάξεις δεν υπάρχει καμία. Οι συντάξεις θα καταβάλλονται κανονικότατα και όχι μόνο αυτό, δεν θα υπάρξει και νέα μείωση. Και έχουμε βέβαια το δεδομένο ότι θα επαναχορηγηθεί η 13η, το δώρο Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κόκκινο συναγερμό σήμανε στα ασφαλιστικά Ταμεία η μεγάλη πτώση των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές....
Η πτώση ήταν σε σημείο που πλέον να κινδυνεύει η ομαλή πληρωμή των συντάξεων, όχι μόνο για το Μάρτιο, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, αλλά ακόμη και για την τρέχουσα πληρωμή, καθώς μέχρι χθες βράδυ δεν είχε εξασφαλιστεί στο 100% η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν απέδωσαν 200 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταβάλουν ομαλά τις συντάξεις. Από τον τροφοδότη λογαριασμό του ΟΑΕΕ έλειπαν 10 εκατ. ευρώ και εξεταζόταν να δοθούν προκαταβολικά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισπράξεις από ρυθμίσεις χρεών, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Διαχωρισμός

Η λύση που δόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη ήταν να διαχωριστεί ο λογαριασμός του ΟΑΕΕ και να εξασφαλιστεί σίγουρα η πληρωμή των συντάξεων στους δικαιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, ενώ οι συνταξιούχοι του ΤΑΕ μπήκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό.

Αν βρεθούν σήμερα ή μέχρι τη Δευτέρα το πρωί τα 10 εκατ. ευρώ, τότε θα πληρωθούν. Ειδάλλως θα πάρουν τη σύνταξη με καθυστέρηση μίας ή δύο ημερών στη χειρότερη περίπτωση. Αυτή την κατάσταση βιώνουν τα Ταμεία. Την ανέδειξε με τη βόμβα που έριξε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, λέγοντας ότι «το Μάρτιο θα είναι σφιχτά τα πράγματα για τις συντάξεις, αλλά θα βρούμε λύση».

Πτώση εσόδων


Η κρατική επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο εξελίσσεται κανονικά (ακόμη και με υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί στον Προϋπολογισμό), αλλά τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το ΙΚΑ είχε πτώση εσόδων κατά 7% τον Δεκέμβριο του 2014 και εισέπραξε 760 εκατ. ευρώ, έναντι 825 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.

Στον ΟΑΕΕ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 17% στα 124 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, από 150 εκατ. ευρώ που είχε τον ίδιο μήνα του 2013. Το ΙΚΑ χρειάζεται περί το 1 δισ. ευρώ για συντάξεις και ο ΟΑΕΕ 250 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Και τα δύο Ταμεία έχουν έλλειμμα άνω του 1,4 δισ. ευρώ για το 2015.

Την ίδια ώρα, πάνω από 350.000 φάκελοι με συνταξιοδοτικές υποθέσεις λιμνάζουν επί μήνες και οι συντάξεις, που είναι και οι περισσότερες από τις 350.000 αιτήσεις, καθυστερούν ως και 3 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή είναι στην αναμονή 90.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ που περιμένουν ακόμη τα έξοδα κηδείας! Τα Ταμεία μάλιστα έχουν παγώσει την έκδοση νέων συντάξεων για όσους υποβάλουν αίτηση από την 1η-1-2015 ελλείψει οδηγιών για το πώς θα υπολογίσουν τα νέα ποσά.

Αναδρομικές εισφορές

Οι περικοπές όμως δεν έχουν σταματήσει και κάθε μήνα σχεδόν οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκπλήξεις. Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που έχει στα χέρια του η εφημερίδα στη σημερινή πληρωμή των επικουρικών συντάξεων επιβάλλεται αναδρομική εισφορά – κράτηση στους συνταξιούχους της Εμπορικής (προερχόμενοι από το ΤΕΑΠΕΤΕ). Μάλιστα, η αναδρομική αυτή κράτηση φτάνει στα 284 ευρώ, όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό συνταξιούχου του ΕΤΕΑ που πληρώνεται σήμερα.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» κατάφερε και πήρε στα χέρια του το εκκαθαριστικό της σύνταξης Φεβρουαρίου 2015 έτσι όπως απεικονίζεται στις ηλεκτρονικές καταστάσεις του ΕΤΕΑ. Δείχνει λοιπόν ότι η πληρωτέα σύνταξη από 1.432 ευρώ που ήταν μέχρι τον προηγούμενο μήνα, τώρα πέφτει στα 1.154 ευρώ. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, επειδή παίρνουν σε ένα ποσό την κύρια και την επικουρική τους, θα πληροφορηθούν σήμερα ότι τους επιβάλλεται μια αναδρομική κράτηση, επειδή το ΕΤΕΑ δεν διαχωρίζει τη σύνταξη σε κύρια και επικουρική, αλλά επιβάλλει όλες τις μειώσεις και τις κρατήσεις στο συνολικό ποσό παρανόμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive