Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Telegraph: "Αν θέλει η Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της, πρέπει να φύγει από το ευρώ"



Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ο Τζέρεμι Γουόρνερ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph....
Ο Βρετανός αναλυτής τονίζει ότι κάτι τέτοιο « θα ήταν μια καταστροφή για όλους. Ωστόσο αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή», εκτιμά ο αρθογράφος.
Όπως σημειώνει,Γουόρνερ , πλέον η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα περιορισμένο και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας πρόβλημα, αντίθετα με την ελληνική κρίση του 2011 και του 2012 που έφερε κοντά στην κατάρρευση ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξαιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι πως το τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, έχει πλέον τους μηχανισμούς για να αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία, κάτι που θα σημάνει και τη μεγάλης σημασίας αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παραδόξως, συμπληρώνει ο Γουόρνερ, κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο για αυτούς που το πρεσβεύουν, καθώς υποτιμούν την ικανότητα των γεγονότων να ξεφύγουν μαζικά πέρα από κάθε έλεγχο. Με το που θα ξεκινήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση, είναι δύσκολο να σταματήσει. Ετσι, για ένα ασταθές ενιαίο νόμισμα, ακόμη και με το βάρος της ΕΚΤ πίσω από την όλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα, μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά αδύναμο. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που άλλαξε πλήρως μετά την κρίση, την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη.

Το κρίσιμο κατά τον Τζέρεμι Γουόρνερ είναι πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης - χρειάζεται επειγόντως να φύγει από το ευρώ, αν και όχι με τον πολιτικά χαώδη τρόπο που θα συνέβαινε στο επεισόδιο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει.

Ο Βρετανός αναλυτής τονίζει πως δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε αυτό το στάδιο και κατά την εκτίμησή του δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε, διότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώνονται, καθώς οι Έλληνες όταν φτάσουν στην κάλπη θα κοιτάξουν καλά την κάννη του όπλου και θα αναλογιστούν τις συνέπειες.

Αν, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας βγει νικηφόρος, ο Γουόρνερ τονίζει ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί κάποιος εντός ευρωζώνης που να συμφωνήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «φαίνεται να θεωρεί ότι μπορεί να περάσει το δικό του απλά απειλώντας να ανατινάξει το ευρώ και πάλι», αναφέρει και προσθέτει: «Δούλεψε στο παρελθόν, άρα θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει και πάλι, εκτιμά. Κάνει λάθος». Και τότε ο Τσίπρας θα περάσει στην Ιστορία ως αυτό που αποκαλούν οι Βρετανοί «a man of straw», που επί λέξει σημαίνει «αχυράνθρωπος», αλλά στην ουσία σημαίνει ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης αδύναμος, που εύκολα ηττάται.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα, ή ακόμα και άλλες χώρες της περιφέρειας, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστωτές του Βορρά αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποκηρύξει τα χρέη της, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρνηθεί να ανανεώσει τη στήριξή της με παροχή ρευστότητας στη χώρα. Μιλάμε για ένα ποσό 40 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πολύ σύντομα μια νέα κατάρρευση της παραγωγής, που θα εξαναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδος να τυπώσει χρήμα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ, ότι μπορεί, για να το θέσω διαφορετικά, να αποκηρύξει τα χρέη του αλλά και να διατηρήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι», αναφέρει.

«Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ φαίνεται να μην μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις χώρες έναν αξιόπιστο τρόπο να βγουν από αυτό το χάλι στο οποίο βρίσκονται» γράφει και προσθέτει πως και η Ελλάδα και άλλες αναδυόμενες στην Ευρώπη οικονομίες μπήκαν στην ευρωζώνη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους, για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αυτές ήταν ευγενείς φιλοδοξίες» αναφέρει ο Γουόρνερ και τονίζει πως η μεγαλύτερη ειρωνεία όλων είναι πως η έλευση του ευρώ, γύρισε μπούμερανγκ για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
«Η πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, να σταματήσουν να μεταχειρίζονται το ευρώ σαν να είναι κάποιος είδος θεού. και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή στις ελεύθερες συναλλαγματικές ισοτιμίες στα μέρη της Ευρωζώνης που τις χρειάζονται. Διορθώνοντας τις ανισορροπίες στο εμπόριο, το χρέος και την ανταγωνιστικότητα, οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες παρέχουν έναν φυσικό μηχανισμό της αγοράς για αυτό που οι πολιτικοί φαίνεται να μην μπορούν να πετύχουν μέσω των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής. Οι προσαρμογές στις ισοτιμίες παρέχουν επίσης αυτόματα τις αναγκαίες απομειώσεις στους πιστωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive