Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Θύελλα αντιδράσεων για τα εργοστάσια του π. υπουργού Γιώργου Σαλαγκούδη!

monades
Της Έλενας Καραβασίλη / φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία των Βασιλικών του δήμου Θέρμης, με τους συντοπίτες και πρώην ψηφοφόρους του τέως υφυπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σαλαγκούδη να έχουν ξεσηκωθεί και να… μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία περιοχή υψηλής παραγωγικότητας,  βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και την υγεία των πολιτών, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι. «Θα υπάρξει ρύπανση στο περιβάλλον σε μία γη υψηλής παραγωγικότητας, δε θα γίνονται επενδύσεις στην περιοχή και δε θα είναι εύκολο- λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος- να διαθέσει κάποιος το αγροτεμάχιο του....
Θα υπάρχει μία γενικότερη αρνητική επίπτωση στην περιοχή», σημειώνει στην Karfitsa ο αναπληρωτής Πρόεδρος και γ.γ. της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής.
Μαζεύουν υπογραφές
Επιστήμονες κάνουν λόγο για τεράστια κενά στις μελέτες που εκπονήθηκαν, ενώ γιατροί που ασχολήθηκαν με τo συγκεκριμένο θέμα λόγω του ότι είναι κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνουν το σοβαρότατο κίνδυνο που υπάρχει για καρκινογενέσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στα Βασιλικά. «Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές πολιτών που είναι κατά των συγκεκριμένων μονάδων ενώ αυτές αναμένεται να φτάσουν τις 3.000. Έχουν συσταθεί συνεργεία πολιτών που τα σαββατοκύριακα ενημερώνουν τους κατοίκους για το συγκεκριμένο θέ-μα και μαζεύουν υπογραφές από τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με επιστήμονες, περιοχές όπως είναι οι Ταγαράδες, η Γαλάτιστα, η Σουρωτή, η Νέα Ρεδεστός, η Θέρμη, το Νέο Ρύσιο και η Αγία Παρασκευή, θα επηρεαστούν ά-μεσα, ενώ γιατροί μας ενημέρωσαν πως υπάρχει κίνδυνος καρκινογενέσεων», υπογραμμίζει ο κ. Βογιατζής.
Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι αρνητικοί στη δημιουργία των συγκεκριμένων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του ότι όπως λένε θα επηρεαστεί από τους ρύπους μία περιοχή που σήμερα είναι υψηλής αγροτικής αξίας και συντηρεί οικονομικά μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας. «Αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται αγροκτηνοτροφικές μονάδες. Παράγουμε κηπευτικά, και αν ρυπανθεί η περιοχή θα υπάρχει άμεση επίπτωση στον καταναλωτή. Επιπλέον, επειδή οι αγορές είναι κλειστές, οι ανταγωνιστές θα εκμεταλλευτούν αρνητικά την ύπαρξη αυτών των μονάδων. Ένας παραγωγός από την περιοχή της Τρίγλιας για παράδειγμα, εύκολα θα χρησιμοποιήσει σε βάρος μας το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν αυτές οι μονάδες», τονίζει ο κ. Βογιατζής.
Στο στόχαστρο ο «λαχανόκηπος»
Αυτό που φοβούνται πολίτες και αγρότες της περιοχής, είναι πως εάν γίνουν αυτές οι μονάδες παραγωγής, τότε ο «λαχανόκηπος της Θεσσαλονίκης» θα μπει στο στόχαστρο των ανταγωνιστών. «Η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μικρή. Τα Βασιλικά είναι ο λαχανόκηπος της πόλης μας. Η προσωπική μου άποψη είναι θετική στη δημιουργία αυτών των μονάδων, μόνο όμως εάν διαπιστωθεί από κάποιον επιστήμονα ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών. Όμως οι 9 στους 10 παραγωγούς είναι αρνητικοί. Αυτή τη στιγμή το 70% των κατοίκων, στηρίζονται οικονομικά σε αυτή την παραγωγή, εάν δημιου-
ργηθεί αρνητικό κλίμα για την αγορά μας τότε θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τις οικογένειες σε Θέρμη και Βασιλικά», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής.
«Τεράστιες ελλείψεις στη μελέτη»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θέρμης και χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να εκπονηθεί καθώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. «Οι μελέτες έχουν σοβαρότατα ελλείμματα τεχνικού σχεδιασμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, απουσιάζουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου περιβάλλοντος στη χώρα μας, ενώ δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής με το θέμα να τίθεται αιφνιδιαστικά και πιεστικά στη δημοτική κοινότητα Βασιλικών, με αρνητικά αποτελέσματα», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.
Αντίθετη η τοπική κοινωνία
Η περιοχή χωροθέτησης σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, παραμένει γη υψηλής παραγωγικότητας και η κοινότητα είναι αντίθετη στο να καταναλώνεται ο πρωτογενή τομέας για τέτοιες ενέργειες. «Τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να προκύπτουν από διαδικασίες συναίνεσης και διαβούλευσης κάτι που δεν έγινε, δημιουργώντας ένα σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας κάνει να αλλάξουμε την αρχική μας θέση. Όλη η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί κατά της δημιουργίας αυτών των μονάδων», αναφέρει ο κ. Φάμελλος. Όπως επισημαίνει, «ο επενδυτής σε θεσμικό επίπεδο, δεν έχει κάνει κάτι διαφορετικό για να αλλάξει τη γνώμη της κοινωνίας που αντέδρασε έντονα. Τέτοια έργα δε μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχουν σοβαρές τεχνολογίες, σωστή χωροθέτηση και δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας». «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα βάση της νομοθεσίας περιβάλλοντος και για τη δημόσια υγεία έτσι όπως είναι σχεδιασμένες οι μονάδες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πάρα πολύ αδύναμη και ελλείπεις και το γνωρίζω καλά αυτό λόγω του επαγγέλματός μου. Έχω δει τη γραμμή παραγωγής και τα σχέδια των μονάδων», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.
Σε… αναμονή
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίζεται ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος που περιμένει να ολοκληρωθεί η μελέτη, να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών συμβούλων, να γνωμοδοτήσει τη συγκεκριμένη μελέτη. «Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα είναι από το είδος της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πρέπει να προωθούμε, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει μία προεργασία από τον κ. Σαλαγκούδη για δύο δικά του αγροτεμάχια, όπου θα γίνεται εισαγωγή βιομάζας, ενώ οι μελέτες έγιναν χωρίς ο ίδιος να έρθει σε συνεννόηση με κανέναν από τους φορείς», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Η τεχνολογία με την οποία έγινε η μελέτη έχει πάρα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την Μητροπολιτική Επιτροπή μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε τη συγκε-
κριμένη μελέτη και κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Από τις 15 παρατηρήσεις που επισημάναμε εμείς έγιναν κάποιες διορθώσεις, όμως το ειδικό τμήμα του Α.Π.Θ. που έλεγξε τις διορθώσεις επεσήμανε πως υπάρχουν τρία σοβαρά προβλήματα τεκμηριωμένα από τους επιστήμονες που πρέπει να αλλαχτούν. Είμαστε σε διαρκή επαφή με την υπηρεσία, ενώ θα έρθουν και στην περιοχή επιστήμονες πριν τη συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε μία απόφαση, να μπορέσουμε να γνωμοδοτήσουμε τη μελέτη και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το έργο
Το συγκεκριμένο έργο, περιλαµβάνει εγκατάσταση επεξεργασίας µη επικίνδυνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου µε ηλεκτροπαραγωγή καύσης βιοαερίου. Αφορά στην εγκατάσταση συστήµατος επεξεργασίας βιοµάζας µε την τεχνολογία της αεριοποίησης και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µέσω αεριοµηχανής και γεννήτριας µε µέγιστη ισχύ 498 kWe. Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήµατος (∆.Ε.∆.∆.Η.Ε.). Η πρώτη ύλη που θα χρησιµοποιηθεί είναι ροκανίδια (wood chips), σε ποσότητα 5.000 τόνοι ετησίως ή 15 τόνοι ηµερησίως, τα οποία θα προµηθεύεται η εταιρεία «βιοηλιακή ενέργεια βιομάζα φωτοβολταϊκά ΕΠΕ biosolar», είτε από την εγχώρια, είτε από τη διεθνή αγορά βάσει σχετικών τιµών. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι €750.000 και θα χρηµατοδοτηθεί κατά 25% από ίδια κεφάλαια και 75% από δάνειο. «Η πρώτη ύλη είναι wood chips, δηλαδή κομμάτια ξύλου από κορμούς δέντρων που θα προέρχονται από νόμιμη υλοτόμηση. Είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χρησιμο-
ποιούμε ξύλο και παράγουμε αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Η μονάδα αυτή δεν καίει το ξύλο. Το wood chip μπαίνει σε έναν αεριοποιητή που με θερμοκρασία γίνεται η αεριοποίηση του ξύλου. Το αέριο αυτό περνάει από διαδοχικά φίλτρα, καθαρίζει τελείως και στη συνέχεια διοχετεύεται σε μία μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία γυρίζει τη γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η μόλυνση αυτής της μονάδος είναι μηδενική, είναι λιγότερη από αυτή που παράγει ένα τζάκι που καίει ξύλα», εξηγεί ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σαλαγκούδης, που ετοιμάζεται να κατασκευάσει δύο ιδιόκτητες εκτάσεις, δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Λακκιά και τα Βασιλικά.
«Ασφαλείς οι μελέτες»
Όπως τονίζει ο κ. Σαλαγκούδης, βάση νόμου για τη χωροταξία, αυτές οι μονάδες επιβάλλεται να γίνονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας για να είναι κοντά στο σημείο που παράγονται οι πρώτες ύλες. «Εξάλλου σε δεύτερη φάση, θα γίνουν δίπλα σε κάθε μονάδα 20 στρέμματα θερμοκηπίου για να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα που βγαίνει από αυτή τη μονάδα». Όσον αφορά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκαν, ο κ. Σαλαγκούδης σημειώνει ότι στάλθηκε στους φορείς που «δίνουν γνώμη και όχι έγκριση, οι οποίοι και έκαναν κάποιες παρατηρήσεις. Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου ήταν αρχικά θετική και οι παρατηρήσεις που έκαναν, στη συνέχεια συμπληρώθηκαν και απαντήθηκαν. Σύμφωνα με την Ε.Π.Ο. (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) δεν υπάρχει κανένα κενό», τονίζει ο ίδιος.
Η επένδυση
Οι μονάδες αυτές θα γίνουν με χρηματοδότηση, δανειοδότηση και με ίδια κεφάλαια. Το έργο, θα χρηματοδοτηθεί κατά 25% από ίδια κεφάλαια και κατά 75% από 10ετές δάνειο. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από οικισμό. Οι συγκεκριμένες, βρίσκονται εν-
τός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, απέχουν 650 μέτρα από τον οικισμό Λακκιάς και σύμφωνα με την αρμόδια Πολεοδομία δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, ενώ επιτρέπονται βιομηχανικές μονάδες χαμηλής όχλησης, όπως παρουσιάζεται η συγκεκριμένη. Η συνολική παραγωγή της μονάδας βιομάζας αναμένεται να είναι 4.200 μεγαβατώρες ετησίως. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον για όλη την ανθρωπότητα και ο τρόπος για να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή. Μία τέτοια επένδυση είναι αυτή της βιομάζας που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε», επισημαίνει ο κ. Σαλαγκούδης.
Οικονομικά οφέλη- νέες θέσεις εργασίας
Τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή είναι πολλαπλά υπογραμμίζει ο κ. Σαλαγκούδης. «Το 3% του τζίρου αυτής της μονάδος θα πηγαίνει στο δήμο. Το 1% θα μειώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά των Βασιλικών και το 2% θα πηγαίνει στο δήμο για αντίστοιχα έργα, όπως επιβάλλει ο νόμος. Οι εργαζόμενοι στις μονάδες θα είναι από την περιοχή και υπάρχουν και διάφορες βοηθητικές λειτουργίες της μονάδας, όπως για παράδειγμα μεταφορές του υπολείμματος που μένει από την πυρόλυση (που είναι εδαφοβελτιωτικό) , μεταφορές της πρώτης ύλης, που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Από τις δύο αυτές μονάδες, περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο θα πηγαίνουν προς όφελος της περιοχής των Βασιλικών», σημειώνει ο κ. Σαλαγκούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive