Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Διαβάστε, συγκρίνετε και αποφασίστε: Ποια είναι η αλήθεια; Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου – κοντά ενάμιση μήνα τώρα- ο ένας στους τέσσερις Έλληνες θα είναι άνεργος μέχρι και το 2020. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή θα είναι άνεργα 1.150.000 άτομα. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τρόικα προβλέπουν ανεργία 15,8 % το 2018 ! Αυτή είναι η θέση την οποία θα ήθελα να πιστέψω κι εγώ. Μπορώ όμως; Εσείς μπορείτε; Βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση; Αν και η ανεργία το 2014 θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (περίπου 80.000 λιγότεροι άνεργοι), η αποκλιμάκωση αυτή θα οφείλεται «όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση». Τρελά πράγματα; Προφανώς. Αλλά μόνο για εμάς. Για τους υπεύθυνους….

Ο  Σαμαράς , στην παρέμβασή του στη  διάσκεψη για την Απασχόληση, στο Μιλάνο, είπε για την ανεργία  ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αλλά  πως «ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά » και πως «όλες οι προβλέψεις  δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με όλες τις προβαλλόμενες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα ζητούσε – το λιγότερο- να θεωρηθεί απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης. Και – σύμφωνα με πληροφορίες- θα ζητούσε ενίσχυση «σε ρευστό» για να …αναπνεύσουμε. Άλλοι υπεύθυνοι κυβερνητικοί κύκλοι «διέρρεαν» την πληροφορία ότι «ήδη η Ελλάδα μετέχει σε έκτακτο Ευρωπαικό πρόγραμμα με ποικίλες, ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες δράσεις σε διάφορους κλάδους και θα έχει απορροφήσει μέχρι το τέλος του χρόνου 130 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το ένα τρίτο από τα 390 εκατομμύρια που συνολικά δικαιούται».
Πέφτετε απ΄ τα σύννεφα; Παρομοίως. Έλα όμως που ο εκ των εγκυρότερων Ελλήνων ανταποκριτών στο κέντρο της Ευρώπης, ο Νίκος Χειλάς που έδρεύει στο Βερολίνο, μετέδιδε δηλώσεις γερμανού αξιωματούχου με τουλάχιστον …δυσοίωνο μήνυμα που στην πραγματικότητα ανέτρεπε πλήρως τους Ελληνικού ισχυρισμούς. Τι είπε ό αξιωματούχος; Ότι « η Ελλάδα, δεν έχει πάρει μέχρι τώρα δεκάρα από το έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία (Youth Quarantee) - πρόγραμμα που μπήκε σε λειτουργία στις αρχές του 2014.
Και ο λόγος; « Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα προγράμματα που υποβάλλει το ελληνικό υπουργείο εργασίας. Άλλες χώρες, αντίθετα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που πλήττονται πολύ λιγότερο από την ανεργία, έχουν πάρει ήδη σεβαστό μερίδιο από το συνολικό ποσό του προγράμματος (αρχικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα σχεδόν 9 δισ.): Η πρώτη 600, η δεύτερη 400 εκατομμύρια, μαζί δηλαδή 1 δισεκατομμύριο».
Μπαμ ηκούσθη στον αέρα. Και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υφυπουργός Εργασίας, έσπευσε να διαψεύσει άμεσα και κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του αξιωματούχου. Κατά τον συνάδελφο Νίκο Χειλά πάντως, ξεκίνησε αμέσως πολύ μεγάλη κουβέντα για « εσκεμμένη παραπληροφόρηση», την οποία άλλος Γερμανός διπλωμάτης αποκαλούσε «μάλλον κακή, ή ελλιπή πληροφόρηση»  αφού « το Βερολίνο δεν είναι πάντα καλά πληροφορημένο για τις ενέργειες των ελληνικών υπουργείων, συμπληρώνοντας πάντως ότι « η Αθήνα εφάρμοσε εξαρχής πολύ υποτονικά το πρόγραμμα».
Ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά τα οποία το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που δεν ήξερε τι θα γινόταν ένα μήνα ΜΕΤΑ την έκδοση της έκθεσής του, έλεγε ότι «την περίοδο 2010 - 2013 οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και εως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.

Και παρατηρούσε: « Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Για να δούμε όμως και την πιο …επίσημη Ευρωπαική θέση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και είναι ανησυχητικό ότι τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται Μεταξύ των νέων που έχουν εργασία στις δύο αυτές χώρες, περίπου οι μισοί βρίσκονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας και περίπου το ένα τέταρτο εργάζεται με μερική απασχόληση. Η έκθεση τονίζει –όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής– ότι μόνο μέσω της επίσημης εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Συγχρόνως, αυτή η διά βίου εκπαίδευση αυξάνει τις πιθανότητες για μια καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον: «, Οι Ελληνες κατέχουν το πρώτο τρίμηνο του 2014 τη θέση των πιο σκληρά εργαζομένων στην Ε.Ε. με 41,9 ώρες/εβδομάδα στην εργασία, ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες, οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και οι Γερμανοί με 41,4 ώρες/εβδομάδα».

Τι να πω τώρα εγώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive