Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΙΣΙ. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που προκαλεί τα σεξουαλικά ήθη

christmas tree
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανέγερση ενός τεράστιου φουσκωτού αντικειμένου στο κέντρο του Παρισιού, που ενώ τιτλοφορείται «Δέντρο», εντούτοις σε πολλούς θυμίζει μάλλον sex toy. Το ύψους 24 μέτρων έργο τέχνης ανήκει στον διάσημο Αμερικανό καλλιτέχνη Πολ Μακάρθι και τοποθετήθηκε στην Πλας Βεντόμ του Παρισιού εν είδη χριστουγεννιάτικου δέντρου....
Το έργο δημιουργήθηκε και εκτίθεται στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, 23 με 26 Οκτωβρίου.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι που ενοχλούνται με το τεραστίων διαστάσεων δέντρο που βρίθει σεξουαλικών υπονοούμενων. Ο ίδιος ο Μακάρθι παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στη Le Monde, όπως γράφει το news.gr, ότι η έμπνευσή του προέρχεται και από χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και από σεξουαλικό βοήθημα αντιστοίχου σχήματος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το 2001 έργο του είχε αναγερθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης Ρότερνταμ της Ολλανδίας με τη γνωστή μορφή του Santa Claus να κρατάει ένα αντικείμενο που επίσης παραπέμπει σε σεξουαλικό βοήθημα. Φαίνεται πως ο Μακάρθι έχει μια εμφανή τάση να συνδέει χριστουγεννιάτικα σύμβολα με αντικείμενα που παράγουν σεξουαλική ηδονή.
SC
Το που πηγαίνει η τέχνη στη σημερινή εποχή, της τάσης για αχόρταγη κατανάλωση εικόνας με οποιοδήποτε περιεχόμενο, αρκεί να είναι άμεση, να ελκύει το βλέμμα και που αν δεν μπορεί να προκαλέσει το θαυμασμό, να προκαλεί τουλάχιστον ενόχληση, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που ξεπερνάει και τα όρια του άρθρου αυτού, αλλά και τη διάθεση του γράφοντος.
Το πιο σημαντικό ερώτημα ωστόσο που δεν αφορά τα περί ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και τις λοιπές πομφόλυγες, είναι ότι η απόφαση του τι θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο κέντρο μιας πόλης και μάλιστα σε μια περίοδο που παραδοσιακά οι πόλεις στολίζονται με θέμα τα Χριστούγεννα, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ζήτημα της προσωπικής καλλιτεχνικής αισθητικής κάποιου. Ούτε του ίδιου του Δημάρχου που ασκεί εξουσία στο χώρο αυτό. Ο Δημόσιος χώρος είναι ένας θεσμός εξόχως δημοκρατικός αφού αποτελεί θέαμα το οποίο ο κάτοικος είναι υποχρεωμένος να βιώσει ή έστω να ανεχτεί. Αν κάναμε κάτι για αυτό θα είχαμε γλιτώσει από πολλά εξαμβλώματα τα οποία αφού πληρώσαμε με τους φόρους και τα δημοτικά μας τέλη πρέπει να ανεχόμαστε κι όλας στην καθημερινότητά μας μέσα στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive