Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ζούμε Δεύτερο "1974"; Η Λευκωσία ζητά να στείλουμε φρεγάτα και η κυβέρνηση δηλώνει: "Η Κύπρος κείται μακράν"!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;;
Στις πάγιες επιδιώξεις, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία απέδωσε τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. O κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται στο «επίκεντρο της προσοχής» με την προοπτική ένταξής της στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, και επιδιώκει....
να «κερδίσει πλεονεκτήματα» στο μέτωπο της Κύπρου. Παράλληλα, εκτίμησε πως η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Λευκωσία αντανακλά τα «σοβαρότατα προβλήματα» που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ σημείωσε, επίσης, πως η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τη λύση του Κυπριακού. Σχετικά με τα διπλωματικά αντίμετρα της Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος δεν αισθάνεται πως βρίσκεται «σε θέση αδυναμίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Λευκωσία δεν θα συναινέσει και θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
«Δεν είναι εφικτό η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», υπό τις παρούσες συνθήκες, σχολίασε.
Η Κύπρος προχωρεί κλιμακωτά σε μέτρα κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση, με την εισβολή από χθες του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στη Λευκωσία χθες και θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση κινήθηκε, λίγο-πολύ, σε μέτρα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών. Η συζήτηση διεξήχθη σε παρά πολύ καλό κλίμα συναίνεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι «μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια».
Στη χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν τα μέτρα:
● Πρώτον: Ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τούτο θα γίνει σε συνεννόηση με εταίρους μας στην ΕΕ.
● Δεύτερον: Να εξετασθούν νομικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Προσπάθεια να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.
● Τρίτον: Να εξετασθεί το ενδεχόμενο να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τούτο χρειάζεται προετοιμασία και στάθμιση όλων των παραγόντων και αξιολόγηση των προοπτικών επιτυχίας.
● Τέταρτον: Θα εφαρμοστεί η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στη χώρα από παράνομες εισόδους, μέσω δηλαδή των κατεχομένων.
Τα κυπριακά κόμματα κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις που αφορούν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσήλθε στη σύνοδο με έγγραφο περίπου 25 σελίδων, στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται η μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως θα πρέπει να εξασφαλισθεί νομική γνωμάτευση από το δικαστήριο. Επί της πρότασης αυτής υπήρξαν επιφυλάξεις και φόβοι να μην εξελιχθεί μια τέτοια κίνηση σε μπούμερανγκ.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση ως τη μεγαλύτερη μετά το 1974, ενώ επέμεινε όπως δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου στις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν στρατηγικοί εταίροι αλλά στρατηγικά συμφέροντα. Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο θέμα της επανόδου στις συνομιλίες όταν τερματισθούν οι προκλήσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρέπεμψε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικές κυρώσεις κατά Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά.
Για κλιμάκωση των μέτρων έκαναν λόγο Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας διαβίβασε ήδη προτάσεις και ιδέες τις οποίες και ανέλυσε χθες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς ασχολούνται με ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive