Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη:Tι κρύβει ο τύμβος; ΔΕΙΤΕ τι έδειξε η σεισμική τομογραφία που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI- ΥΠΠΟ
Ενιαίο κτίριο με ενδιάμεσες διαιρέσεις, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που διαφέρει από τους μακεδονικούς τάφους της εποχής» κρύβει ο Λόφος Καστά κατά την άποψη γεωλόγων.Την περίοδο 1998-'99 διενεργήθηκε έρευνα στον τύμβο από τρεις γεωφυσικούς (Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης) και την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας....
χρησιμοποιώντας κύκλωμα γεωφώνων κ.λπ. οι τέσσερις επιστήμονες αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε το 2004 στο ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας Archaelogical Prospection, τα σημεία «υψηλής ταχύτητας» που σημειώνονται με το γράμμα «H» μαρτυρούν την εκτεταμένη ύπαρξη λίθινων κατασκευών. Η αρχαιολόγος όμως θεωρεί τις ενδείξεις σημαντικές μεν αλλά ανεπιβεβαίωτες. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι εάν η έρευνα δεν είχε διακοπεί το 1999 λόγω έλλειψης πόρων, θα είχαν καταστήσει τον τύμβο «διάφανο». Στο σχετικό διάγραμμα με την κάτοψη του Τύμβου διακρίνεται καθαρά, σαν λευκό ολόγραμμα η σύνθετη κατασκευή μέσα στο λόφο, πολύ μικρό μέρος της οποίας έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα.

Γενικότερα, μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για τα δεδομένα των γεωλογικών ερευνών. Κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται «καυτά» ερωτήματα, όπως το γιατί δεν δόθηκε έγκαιρα η πρέπουσα σημασία στα ευρήματα των σχετικών μελετών, εφόσον ήταν πασιφανές ότι ο λόφος και γιατί η κα Περιστέρη ουδέποτε έκανε λόγο γι' αυτές τις μελέτες.
Η κα Κουκούλη εξηγεί στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ότι «τα ευρήματα της γεωφυσικής έρευνας με σεισμικό τομογράφο που πραγματοποιήθηκε από την ΙΗ Εφορεια Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας με τη συνεργασία και την προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών το 1998 δεν ήταν ξεκαθαρα αμέσως μετά από την έρευνα, ούτε επαρκή. Απαιτούσαν περαιτέρω λεπτομερειακη γεωφυσική έρευνα και ανασκαφική επαλήθευση η οποία προϋπέθετε φυσικά ειδική χρηματοδότηση».
Η κ. Κουκούλη δήλωσε επίσης ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας στη δικαιοδοσία της οποίας υπαγόταν τότε η Αμφίπολη, είχε πολλές άλλες πιεστικές προτεραιότητες και ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να αναβάλει μια ούτως ή άλλως εκτεταμένη και πολυδάπανη ανασκαφή στο Λόφο Καστά.

Οι γεωφυσικοί ωστόσο επεξεργάστηκαν περαιτέρω τα δεδομένα -ένα μέλος μάλιστα της ομάδας, ο κ. Λ.Πολυμενάκος τα συμπεριέλαβε στη διδακτορική του διατριβή -και μετά από λεπτομερειακή ανάλυση των υψηλών και χαμηλών ταχυτήτων που είχε καταγράψει ο σεισμικός τομογράφος, το 2004 προχώρησαν στη δημοσίευση της μελέτης στο περιοδικό Archaelogical Prospection, παρουσιάζοντας το προτεινόμενο μοντέλο εντόπισης του τάφου, το οποίο επίσης απαιτούσε επιπλέον γεωφυσικές έρευνες και ανασκαφική τεκμηρίωση. Μετά από την συνταξιοδότηση της εφόρου αρχαιοτήτων Χ.Κουκούλη-Χρυσανθάκη στα τέλη του 1999 και την υπαγωγή της Αμφίπολης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών το 2004, η ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά αφορούσε πλέον στη νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και η κ.Κατερίνα Περιστέρη πηρέ τη σκυτάλη.

Σε ό,τι αφορά μια άλλη έρευνα με γεωραντάρ η οποία έγινε πρόσφατα από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών, ο υπεύθυνος, αναπληρωτής καθηγητής κ. Κώστας Παπαθεοδώρου διευκρινίζει ότι «παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί ή ανακοινωθεί στον τύπο, διαβεβαιώνω ότι δεν έχω δώσει στον τύπο αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του λόφου Καστά. Οτιδήποτε έχει ανακοινωθεί και μάλιστα επ' ονόματί μου, είναι ανακριβές. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η γεωφυσική έρευνα με γεωραντάρ στη ευρύτερη περιοχή έχει γίνει με τη συνεργασία της ΚΗ' ΕΠΚΑ και της κ. Κατερίνας Περιστέρη προσωπικά. Για οτιδήποτε αφορά αυτή την συγκεκριμένη έρευνα, έχει ενημερωθεί προσωπικά η κα Περιστέρη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή και η μόνη αρμόδια να κάνει ανακοινώσεις, όποτε αυτή κρίνει σκόπιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive