Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατάφερε να εισέλθει με διψήφια ποσοστά στα τοπικά κοινοβούλια του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας, πυροδοτώντας συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Όπως σημειώνει η Deutsche Weelle, μετά την εντυπωσιακή τους είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο της Σαξονίας στις αρχές Σεπτεμβρίου (9,74%), οι ευρωσκεπτικιστές της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (Αfd) κατόρθωσαν χθες να εισέλθουν σε δύο ακόμη τοπικά κοινοβούλια κρατιδίων που αποτελούσαν τμήμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στις χθεσινές εκλογές σε Βρανδεμβούργο και Θουριγγία...
η AfD απέσπασε τα θριαμβευτικά 12,2% και 10,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του κόμματος και δίνοντας αφορμή για προβληματισμό στα υπόλοιπα κόμματα τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Εναντίον της Ελλάδας και των ξένων
Να σημειωθεί ότι οι ευρωσκεπτικιστές της AfD έχουν ταχθεί κατά του κοινού νομίσματος και των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης που λαμβάνουν στο πλαίσιο της ΕΕ ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι φορές που επιστράτευσαν λαϊκιστικά και ξενοφοβικά σλόγκαν στον προεκλογικό τους αγώνα, ενώ έχουν κατηγορηθεί ότι στους κόλπους τους έχουν εισχωρήσει και μέλη με ακροδεξιά ιδεολογία.
Η χθεσινή επιτυχία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, που μετρά μόλις ενάμιση χρόνο ζωής και εκπροσωπείται στο μεταξύ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, καθώς η άνοδός του δεν αφήνει ασυγκίνητο τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, δεδομένου ότι η διαρροή ψηφοφόρων προς την AfD φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Διαξιφισμοί
Τα απρόσμενα υψηλά ποσοστά της AfD έδωσαν αφορμή για συζητήσεις και διαξιφισμούς ήδη από το χθεσινό εκλογικό βράδυ. Η γ.γ. των Σοσιαλδημοκρατών Γιαζμίν Φαχίμι επέρριψε στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός της, δηλαδή τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), ευθύνες για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών λόγω της «ασαφούς γραμμής» που ακολούθησαν. Άποψη που αντέκρουσε ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Τάουμπερ, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της AfD συνιστά πρόκληση για όλα τα κόμματα και όχι μόνο για τους Χριστιανοδημοκράτες.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι πολλοί ψηφοφόροι που δεν συμφωνούσαν με τις πολιτικές επιλογές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στράφηκαν στην AfD. Όπως επισήμανε η ίδια, «αποτελεί πραγματικό καθήκον για την CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) και την CDU (Χριστιανοδημοκράτες) να αντιπαρατεθούν με την AfD και σε επίπεδο (σ.σ. πολιτικού) περιεχομένου». Η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων υπογράμμισε ότι το ζητούμενο δεν είναι «η πλήρης αποσιώπηση, που επιχειρούν μάταια» τα χριστιανικά κόμματα.
Αλλαγή στρατηγικής
Την ίδια ώρα φωνές για αλλαγή στρατηγικής έναντι της AfD ακούγονται και στους κόλπους των χριστιανικών κομμάτων. Ένας κύκλος συντηρητικών στελεχών του Βερολίνου διαμηνύει ότι η στρατηγική των χριστιανικών κομμάτων να αγνοούν την AfD απέτυχε, όπως επισημαίνεται σε τρισέλιδο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild. Οι συντάκτες του –ανάμεσά τους ο ειδικός σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ και ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Έσσης, Κρίστεαν Βάγκνερ, καλούν την ηγεσία του κόμματός τους να εντάξει στον προγραμματικό σχεδιασμό του κόμματος την προσέγγιση των συντηρητικών ψηφοφόρων της AfD.
Πρόβλημα για την Μέρκελ
Όπως επισημαίνει το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, «η AfD θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την επικεφαλής της CDU Άγκελα Μέρκελ. Για τους Φιλελεύθερους (FDP) είναι ήδη», παρατηρεί το περιοδικό, σχολιάζοντας την πανωλεθρία των γερμανών Φιλελευθέρων, που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν το εκλογικό όριο του 5%, μένοντας έτσι -μετά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο- εκτός των δύο τοπικών κοινοβουλίων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα τις εκλογές στη Θουριγγία κέρδισαν για άλλη μια φορά οι Χριστιανοδημοκράτες με 33,5%. Δεύτερο αναδείχθηκε το κόμμα της Αριστεράς (28,2%), τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες (12,4%), ενώ πίσω από την AfD (10,6%) «τερμάτισαν» οι Πράσινοι με 5,7%. Επόμενο βήμα είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, υπόθεση που αναμένεται δύσκολη, δεδομένης της κατανομής των ψήφων.
Στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου οι κυβερνώντες αδιάλειπτα από το 1990 Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν και πάλι νικητές με 31,9% και οριακές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Αισθητές απώλειες υπέστη το συγκυβερνών κόμμα της Αριστεράς, το οποίο με 18,6% χάνει τη δεύτερη θέση από τους Χριστιανοδημοκράτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.