Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΗΡΘΕ η "Ανάπτυξη", Οριστικό τέλος στα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ - ΤΙ θα γίνει με τους εργαζόμενους;

Οριστικό τέλος στα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ - Τί θα γίνει με τους εργαζόμενους

Οριστικό είναι πλέον το λουκέτο στα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας της ΕΒΖ ΑΕ, αφού χτες το διοικητικό συβούλιο της ζαχαροβιομηχανίας, αποφάσισε κι επίσημα να διατηρήσει σε λειτουργία, ενόψει της καμπάνιας του φθινοπώρου, μόνο το ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας.
Σύμφωνα με την διοίκηση της EBZ ...κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρίας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών, προς όφελος της επιχείρησης, των μετόχων, των εργαζομένων, των παραγωγών και της οικονομίας γενικότερα.
Οσον αφορά το τί μέλει γενέσθαι με τους εργαζομένους, το πιο πιθανό είναι να δοθούν κίνητρα απομάκρυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ορεστιάδα εργάζονται σήμερα 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα. Τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και περισσότερα από 60.000 στρέμματα.
Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρίας ανέρχονται σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων σπέρνουν 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα. Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί σπέρνουν περισσότερα από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη της Kantor από την αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν κεφάλαια της τάξης των 6-8 εκατ. ευρώ από την αλλαγή χρήσης της καύσιμης ύλης (το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί με υγροποιημένο αέριο, η τιμή του οποίου είναι πιο χαμηλή) και από την μείωση του μισθολογικού κόστους. Στην ΕΒΖ σήμερα το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 259 εργαζομένους, για τους οποίους θα ληφθεί μέριμνα παροχής κινήτρων για αποχώρηση.
Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2013/2014, η μητρική ΕΒΖ εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις κατά 36% (στα 82,3 εκατ. ευρώ), το μικτό περιθώριο ήταν αρνητικό κατά 6,34%, οι λειτουργικές ζημιές εκτινάχθηκαν στα 15,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 5 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 187 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 26,1 εκατ. ευρώ.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, συνδιοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών, στην πλατεία Ελευθερίας, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).
Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Στέργιος Νικητόπουλος, επισήμανε ότι «με αφορμή την απόφαση που έχει ληφθεί για τα εργοστάσια ζάχαρης στις Σέρρες και την Ορεστιάδα, διαδηλώνουμε αναδεικνύοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που βάζει σε κίνδυνο τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες».
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι του εργοστασίου ζάχαρης στις Σέρρες, καθώς και αγρότες του νομού.
Το εργοστάσιο ζάχαρης Σερρών αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προκειμένου να ενημερωθεί από τη διοίκηση του εργοστασίου, για τις εξελίξεις και το μέλλον του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive