Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ GERB


Το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται του κόμματος GERB με μικρή διαφορά, όπως προκύπτει από την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία BBSS Gallup. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους από τον αριστερό «Συνασπισμό για τη Βουλγαρία» αναμένεται να λάβουν 590.000-690.000 ψήφους, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (GERB) από 550.000 μέχρι και 650.000 ψήφους. Τρίτη δύναμη παραμένει το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με 370.000-420.000 χιλιάδες ψήφους -κυρίως τουρκόφωνων και μουσουλμάνων της Βουλγαρίας. Τέταρτη δύναμη αναδεικνύεται, με 200.000-250.000 ψήφους το κόμμα:...
«Η Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία» του δημοσιογράφου Νικολάι Μπαρέκοφ, ο οποίος είναι γνωστός για τις έντονες επικρίσεις του απέναντι στην κυβέρνηση του GERB (2005-2013) και τον επικεφαλής της Μπόικο Μπορίσοφ.
Βάσει της δημοσκόπησης, στη νέα ευρωβουλή, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το GERB αναμένεται να έχουν από έξι έδρες έκαστο, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών 3-4, ενώ το κόμμα του κ. Μπαρέκοφ 1-2 (συνολικά, στη Βουλγαρία αναλογούν 17 έδρες).
Σύμφωνα με την εκτίμηση του BBSS Gallup, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί κατά κύριο λόγο από τη συμμετοχή στις εκλογές. Τυχόν χαμηλή (όπως εκτιμάται στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις) προσέλευση στις κάλπες θα ευνοήσει το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το GERB ίσως καταφέρει να επιβεβαιώσει τη θέση του ως μεγαλύτερη πολιτική δύναμη (έστω και αξιωματική αντιπολίτευση) στην περίπτωση μεγαλύτερης κινητοποίησης των υποστηρικτών του, κατά τις εκτιμήσεις της δημοσκοπικής έρευνας.
Όπως σχολιάζουν οι Βούλγαροι αναλυτές, παραμένει άγνωστο αν οι δικαστικές εξελίξεις για τον Τσβεταν Τσβετάνοφ, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος «ισχυρός άντρας» του GERB, θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.
Τυχόν καταδίκη του κ. Τσβετάνοφ για κατάχρηση δημοσίων πόρων στη θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του GERB, όπως ζήτησε σήμερα η εισαγγελία στην τελική συνεδρίαση του αρμοδίου δικαστηρίου της Σόφιας, μπορεί να αποθαρρύνει αναποφάσιστους εκλογείς. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι δικαστικές εξελίξεις για το «δεξί χέρι» του αρχηγού του GERB Μπόικο Μπορίσοφ να έχουν ως συνέπεια την κινητοποίηση και τη συσπείρωση του «σκληρού πυρήνα» των οπαδών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνήγοροι του κ. Τσβετάνοφ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «πολιτική δίκη».
Πιθανότητες να έχουν παρουσία στη νέα Ευρωβουλή έχουν επίσης η εξωκοινοβουλευτική «Μεταρρυθμιστική Ένωση», όπως και η παράταξη ABV, την οποία ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ ύστερα από την αποχώρηση του από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive