Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ο Υπέρ Πρωθυπουργός Ράιχενμπαχ με τον Υπουργεύοντα Χατζηδάκη: Δέσμευση για απελευθέρωση των αγορών και φθηνότερα προιόντα

Ράιχενμπαχ - Χατζηδάκης: Δέσμευση για απελευθέρωση των αγορών και φθηνότερα προιόντα

«Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου επιχειρήσεων στην αγορά. Πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες». Αυτό δήλωσε ο φερόμενος ως υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force & υπέρπρωθυπουργό κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ .
Μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:...
«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον κ. Ράιχενμπαχ, Συζητήσαμε για την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα. Ζητήσαμε περαιτέρω συνεργασία με την Task Force, γιατί οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν σε διάφορα πεδία.
Συζητήσαμε όμως κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο οικονομικό επίπεδο, για την απελευθέρωση αγορών, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου στην αγορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά για τον Έλληνα καταναλωτή και ιδιαίτερα για τον οικονομικά αδύναμο καταναλωτή.
Όλα αυτά τα εμπόδια, τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη από ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν. Άρα είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά και αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο.
Το ίδιο ξεκάθαρος είναι ο προσανατολισμός μας όσον αφορά την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, βάσει της συνεργασίας που έχουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι, όπως υποσχεθήκαμε, έτοιμο στα τέλη Δεκεμβρίου.
Με τις δύο αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις, την παρέμβαση για φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες και την παρέμβαση για απλούστευση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ολοκληρώνουμε το 2013 τις παρεμβάσεις που είχαμε υποσχεθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε:
«Σας έχω συγχαρεί για την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και θα ήθελα να το ξανακάνω σήμερα, δημοσίως. Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει διττή αποστολή, κατ΄ αρχήν έχει ως στόχο να βελτιώσει το περιβάλλον και το κλίμα για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, αλλά επίσης έχει συνταχθεί με σκοπό να υπερβληθούν εκείνα τα εμπόδια τα οποία στέκονται στο δρόμο της ρευστότητας ή των πιστώσεων κι ως ένα βαθμό αντιμετωπίζει ακριβώς την έλλειψη ρευστότητας.
Εσείς πράγματι αναφερθήκατε σε σημαντικές προόδους, οι οποίες είναι πραγματικές και ως ένα μικρό βαθμό έχει συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή η Task Force για την Ελλάδα. Πρώτον, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη σημασία της εκθέσεως στην οποία κι εσείς αναφερθήκατε και η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, της εκθέσεως του ΟΟΣΑ και να υπογραμμίσω επίσης τη δική σας δεδηλωμένη αποφασιστικότητα ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια, follow up, σε αυτή την έκθεση.
Δεύτερον, είναι εξίσου σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι δημόσιες συμβάσεις όπου και προς αυτή την κατεύθυνση έχετε επίσης πραγματοποιήσει πρακτικά βήματα.
Επίσης συζητήσαμε το μέλλον, τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των Διαρθρωτικών Ταμείων και κονδυλίων, τα οποία κονδύλια θα πρέπει να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικά ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτό που προανέφερα, την έλλειψη ρευστότητας».

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ακόμη ότι «στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στη φορολογία, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στον τομέα της υγείας στον ενάμισι χρόνο που μεσολάβησε τα επιτεύγματα της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία υπήρξαν εντυπωσιακά.  Ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο όλη η Κυβέρνηση θα ενθαρρυνθεί προκειμένου να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πολύ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί ιδίως σε δύο πεδία, δύο πεδία στα οποία υπήρξε και εστίαση, δηλαδή στο πεδίο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κόστους εργασίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης»
Για τα φορολογικά ζητήματα είπε:

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις Ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε κι εκείνες να θέσουν όπως έθεσαν τα θεσμικά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και επί της ουσίας σε αυτό το κομμάτι έχει σημειωθεί πρόοδος. Βεβαίως ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων έχει ακόμη μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί έχει αναλάβει τη μακροχρόνια μεταρρύθμιση του συστήματος, η οποία θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία. Εμείς θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες να προσφέρουμε βοήθεια, όπου είναι αυτό ένα πεδίο στο οποίο πράγματι θα χρειαστεί εντατική τεχνική υποστήριξη. Επίσης ένας άλλος τομέας είναι αυτός της υγείας, στον οποίον τομέα έχει γίνει σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια κι εσείς γνωρίζετε εξάλλου πόσο δεσμεύεται και πόσο αφοσιωμένος σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο Υπουργός Υγείας. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια πρώιμη επιτυχία σε αυτό το σημείο, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, ούτως ώστε να υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις και τελικώς να φτάσουμε σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών. Στην περίπτωση της υγείας, καθώς στον τομέα της υγείας δεν περιμένει κανείς αλλαγές εν μία νυκτί, ούτε καν σε λίγους μήνες. Θα χρειαστούν δηλαδή τρία με πέντε χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων».

Για τους αυτοκινητόδρομους o κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι «δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο νέο επ΄ αυτού. Οι διαδικασίες προχωρούν, αυτή τη στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τα σχετικά έγγραφα και αναμένεται λίαν συντόμως να γνωμοδοτήσει και κατόπιν θα αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το νομοθετικό σκέλος κι ελπίζω όλα αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive