Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ... ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ


Η σημασία της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος...
Δύο είναι τα μεγαλύτερα κέρδη για τη χώρα μας από το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ. Πρώτον η επιβεβαίωση, για ακόμα μία φορά, του... στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, ιδιαίτερα της βάσης της Σούδας, και δεύτερον η ικανοποίηση σειράς αιτημάτων της χώρας μας για προμήθειες στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων - με τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο, να αναμένονται.

Η επίσκεψη Αβραμόπουλου (κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του, Chuck Hagel), η οποία προηγήθηκε της αντίστοιχης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναμφίβολα προετοίμασε το έδαφος για τα όσα θα αναγγελθούν στον αμυντικό τομέα, τουλάχιστον σε γενικό «επίπεδο αρχών», καθώς επίκειται η επίσκεψη του επικεφαλής των Ε.Δ. των ΗΠΑ στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Από ελληνικής πλευράς αποτελούσε βασική προτεραιότητα να επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της χώρας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Όπερ και επετεύχθη, και μάλιστα με τον πιο θερμό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, αφού στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης ο διευθυντής Ενημερώσεως αυτού, από τη δεύτερη ήδη πρότασή του, επισημαίνει τον κρίσιμο χαρακτήρα που διαδραματίζει διαχρονικώς η βάση της Σούδας, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του κανταφικού καθεστώτος στη Λιβύη. Η ενίσχυση των τριών Κλάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ε.Δ., με δωρεάν στρατιωτικό υλικό, ήταν από τα βασικά σημεία στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο υπουργών.

Τα θέματα που τέθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων:

1) Δωρεάν παραχώρηση δύο αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού για άμεση ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στην εκτέλεση αποστολών, επ' ωφελεία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
2) Δωρεάν παραχώρηση αριθμού μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Black Hawk της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού. Πληροφορίες λένε ότι έχει κατατεθεί και εναλλακτική πρόταση για μικρότερο αριθμό μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου CH-47D Chinook, με το επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη γραμμή εκπαιδεύσεως, συντηρήσεως και ανταλλακτικών του συγκεκριμένου τύπου, αφού επιχειρούν για δεκαετίες στον Ε.Σ., οπότε και θα έχουμε σημαντικότατες οικονομίες μεγέθους.
3) Εξεύρεση τρόπου δωρεάν μεταφοράς των περίπου 470 ΤΟΜΠ διαφόρων τύπων που έχουν ήδη παραχωρηθεί δωρεάν από τον αμερικανικό στρατό κ.λπ.
4) Σε «αντίδωρον» όλων αυτών (ή τμήματος αυτών) ελέχθη ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν για λόγους prestige την παραλαβή από πλευράς Ε.Σ. σχετικά μικρού αριθμού (γίνεται λόγος για περίπου 2 επιλαρχίες, δηλαδή κάπου 80) αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, από τα αρχικά 400 που είχαν επιλεγεί. Να δούμε, όμως, αν αυτό τελικά θα υλοποιηθεί.
5) Ο ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του και για την απόφαση της κυπριακής κυβερνήσεως να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωματώσεως της Μεγαλονήσου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» ("Partnership for Peace"/PFP), όπως του είχε ζητήσει σχετικώς η Λευκωσία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπου και υπεγράφη παρουσία του Μνημόνιο Συναντιλήψεως μεταξύ του Μουσείου και του ΓΕΣ, με σκοπό την έναρξη συνεργασίας για την έρευνα ιστορικών αρχείων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Μολονότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας, ειδικοί εκτιμούν ότι αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση στρατηγικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον τόσο των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων όσο και των αντίστοιχων ελληνοϊσραηλινών, καθώς είναι γνωστό ότι επίκειται επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ στο Ισραήλ το προσεχές φθινόπωρο. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη τόσο από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όσο και από την αντίστοιχη στο Τελ Αβίβ.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 10/08/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive