Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

TOTAL ΚΑΙ ΕΔΩ; Γάλλοι "μπαίνουν" και στο διαγωνισμό των ΕΛΠΕ


Ένας ακόμα διαγωνισμός, αυτός της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι θα έχει γαλλική συμμετοχή με βάση τουλάχιστον όσο έχει διαμηνύσει ο πετρελαϊκός όμιλος της Total προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο μεγαλύτερος όμιλος διύλισης της Γαλλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πώλησης του ποσοστού 35,5% του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό ενδιαφέρεται και για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Το ενδιαφέρον των Γάλλων μεταφέρθηκε στην ελληνική πλευρά στο περιθώριο της ελληνογαλλικής επιχειρηματικής συνάντησης την Τρίτη...
Στο μέτωπο της διαγωνιστικής διαδικασίας μετά και την έγκριση από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ για μείωση του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μπροστά τις προκαταρτικές εργασίες για την προκήρυξη, αφού με βάση το χρονοδιάγραμμα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 35,5% προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013, με απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί πρώτα ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ.
Διότι ως γνωστόν από την πώληση του μεριδίου 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ θα αυξηθεί και η δική τους αποτίμηση ενόψει της ιδιωτικοποίησης τους, κάτι που περιμένει και η πλευρά του ομίλου Λάτση προκειμένου να αποφασίσει εάν θα πουλήσει και το δικό της μερίδιο που έχει στα ΕΛΠΕ ή όχι. Το αν ο όμιλος Λάτση θα παραμείνει στα ΕΛΠΕ αποτελεί και το κλειδί για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, όπως λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, με όλα πάντως τα ενδεχόμενα(παραμονή αλλά και αποχώρηση από τον ελληνικό όμιλο διύλισης )να είναι ανοιχτά.
Το χρονοδιάγραμμα πώλησης των ΕΛΠΕ που εξαρτάται άμεσα από αυτό της ΔΕΠΑ, είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει να παρεκκλίνει της 12ης Απριλίου, που έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της τελευταίας.
Το τελευταίο διάστημα και μπροστά στον κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα να πέσουν έξω, στελέχη του Ταμείου έχουν ενημερώσει το σύμβουλο που έχει προσλάβει η  κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, τη δικηγορική εταιρεία «Baker&McKenzie» να έχει έτοιμα τα τεύχη προκήρυξης.
Στο διαγωνισμό των ΕΛΠΕ πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετείχαν στο πρόσφατα ταξίδι του Α . Σαμαρά στη Ντόχα του Κατάρ επισημαίνουν ότι ένας από τους τομείς του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων την παρουσίαση του οποίου  άκουσαν με πολύ προσοχή οι συνομιλητές τους, ήταν και ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο να κάνουν σαφές αν θα συμμετάσχουν σε αυτόν ή όχι.
Παλαιότερα, οι πληροφορίες ήθελαν το Εμιράτο να κοιτάζει τόσο προς τη ΔΕΠΑ όσο και προς τα ΕΛΠΕ, ενώ η είσοδός του το 2011 στο χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω του deal Alpha Bank-Eurobank σε συνδυασμό με το ρόλο που είχε παίξει σε αυτό ο όμιλος Λάτση είχε από κάποιους ερμηνευτεί και ως μέρος μιας συμφωνίας «πακέτου» που θα περιελάμβανε και την είσοδο του Εμιράτου στα ΕΛΠΕ. (energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive