Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σε ρήξη ο Καραμανλής με το Σαμαρά


14463Σε τροχιά οριστικής ρήξης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία οδεύει προς το όγδοο συνέδριό της με πολλά ανοικτά εσωκομματικά θέματα.Μετά τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη ο πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό και την περίοδο διακυβέρνησής του. Ο Αντώνης Σαμαράς θα εξακολουθήσει τη σκληρή εσωκομματική τακτική, η οποία έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, και με τον καιρό θα κρατάει όλο μεγαλύτερες αποστάσεις από τη γαλάζια κυβερνητική θητεία, ωσότου κόψει κάθε επαφή, για να επιχειρήσει να αρχίσει μια νέα πορεία. Το “δεν θα απολογηθώ για κανέναν” θα επαναλαμβάνεται, ενώ δεν θα υπάρξει καμία κάλυψη σε στελέχη των κυβερνήσεων της ΝΔ που έχουν εμπλοκή σε γκρίζες υποθέσεις στο πλαίσιο της γαλάζιας “αυτοκάθαρσης”....
Η τακτική της Ρηγίλλης αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις Σαμαρά για τους κ. Παυλίδη, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, αλλά και στο ότι δεν εξαίρεσε από την εσωκομματική αξιολόγηση που θέσπισε ούτε τον Καραμανλή.
Το τελευταίο ενόχλησε έντονα τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά αυτό που οι καραμανλικοί θεώρησαν casus belli ήταν οι δηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας από στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, όπως του γραμματέα αυτοδιοίκησης Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι. Πρόσθεσε ακόμη πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε παθητική στάση σε φαινόμενα διαφθοράς και πως παρέδωσε ένα “κόμμα φθαρμένο και ως έναν βαθμό διαφθαρμένο”.
Οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ψυχροπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών. Οι πρώτοι επισημαίνουν πως η αυτοκάθαρση θα συνεχιστεί και τραβούν “κόκκινη γραμμή” στο κυβερνητικό παρελθόν, οι δεύτεροι στέλνουν μήνυμα ενόχλησης και προειδοποιούν με αντίδραση.

k010f01
Στην αντεπίθεση ο Καραμανλής  
Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του με βουλευτές του κόμματος, τους οποίους δέχεται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη. Καθημερινή είναι η συνεργασία του με τον Ευάγγελο Αντώναρο, ενώ τακτικά συνομιλεί με τους Χρήστο Ζώη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και τελευταία με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Μάλιστα, όχι μόνο δεν σκέφτεται την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική ή την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα, αλλά κινείται έντονα προς την κατεύθυνση επανάκτησης των κομματικών ερεισμάτων του.
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να αντεπιτεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στο γραφείο του σύσκεψη με τη συμμετοχή πρώην κορυφαίων υπουργών, όπως των Γιώργου Σουφλιά, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και των Δημήτρη Σιούφα και Βαγγέλη Αντώναρου.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ενοχλημένος από τη μη κάλυψη της διακυβέρνησής του από τη νέα ηγεσία του κόμματος, ειδικά από την πρόταση της ΝΔ να κληθεί στην εξεταστική για τη Ζίμενς ο Κώστας Σημίτης, καθώς αυτό άνοιξε τον δρόμο, για να ζητηθεί δική του κλήση στην αντίστοιχη επιτροπή για το Βατοπέδι.
Τα γαλάζια στελέχη διαβλέπουν ως πεδίο μάχης μεταξύ νυν και τέως πρόεδρου το όγδοο συνέδριο. Αφενός διότι θα υπάρξει σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση καραμανλικών-σαμαρικών (οι ντορικοί θα απέχουν) για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αφετέρου διότι θεωρείται πιθανό ο Κώστας Καραμανλής να επιλέξει εκείνο το βήμα, ώστε να σπάσει την επτάμηνη σιωπή του.


“Διαφωνώ με Σαμαρά”

Προς τούτο δέχεται όχι μόνο προτάσεις αλλά και ισχυρές πιέσεις από στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς της διακυβέρνησής του, ώστε να δώσει πολιτικές απαντήσεις σε όσα του καταλογίζουν.
Όμως ο Κώστας Καραμανλής μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις και το μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο η πλατεία Μαβίλη χρεώνει στη Ρηγίλλης, κλίνει στο να καθυστερήσει και άλλο τη δημόσια παρέμβασή του. Όπως πληροφορείται η “ΜτΚ”, στους συνομιλητές του μεταφέρει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εσωστρέφειας και νέων εσωτερικών μετώπων, που θα δημιουργούσε μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτησή του, μιας και δεν κρύβει πως “διαφωνώ με πολλές από τις πολιτικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά”. Δεν έχει ωστόσο αποκλειστεί μια ομιλία ειδικά για τα οικονομικά, καθώς υπογραμμίζει πως “ακόμη και προεκλογικά είπα την αλήθεια στον λαό για την οικονομία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive