Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι «νονοί» των καυσίμων οι μπράβοι, οι μηχανισμοί προστασίας και οι «υψηλές» γνωριμίες


Τι αποκαλύπτεται μετά τη φονική έκρηξη στο βενζινάδικο των Πατησίων
Οι «νονοί» των καυσίμων. Οι μπράβοι, οι μηχανισμοί προστασίας και οι «υψηλές» γνωριμίες. Υπόγειο «δίκτυο» όχι μόνο παράνομων δεξαμενών αλλά και διασυνδέσεων με κακοποιούς καθώς και συνεργασιών με πολιτικά πρόσωπα διαθέτουν οι 15 μεγάλοι λαθρέμποροι καυσίμων... που δραστηριοποιούνται στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το θανατηφόρο ατύχημα ­ την προηγούμενη Τρίτη ­ στο πρατήριο υγρών καυσίμων στα Κάτω Πατήσια αναδεικνύει την ανενόχλητη δράση ομάδας λαθρεμπόρων καυσίμων, οι οποίοι με τη χρήση υψηλών γνωριμιών αλλά και την πλαισίωση από αδίστακτους «μπράβους» αποκομίζουν τεράστια κέρδη ­ σε 500 δισ. δρχ. ετησίως υπολογίζεται η φοροδιαφυγή από λαθρεμπόριο καυσίμων ­ ενώ μένουν πάντα αλώβητοι από τις ενέργειες των ελεγκτικών αλλά και των δικαστικών αρχών.
Παράλληλα, όπως διαπιστώνουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, τα τεράστια συμφέροντα των λαθρεμπόρων καυσίμων προκαλούν τους τελευταίους μήνες σημαντική εγκληματικότητα και πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις και τις απόπειρες ανθρωποκτονιών που έχουν σημειωθεί αποδίδονται στη δράση των συμμοριών που περιβάλλουν τους λαθρέμπορους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Αττικής οι συμμορίες του φυλακισμένου Κ. Ναστούλη ή του δολοφονηθέντα Θ. Καλαποθαράκου ­ μελών του «συνδικάτου του εγκλήματος» ­ περιβάλλουν γνωστούς λαθρέμπορους καυσίμων και προχωρούν σε αντεκδικητικές ενέργειες.
* Ποιοι είναι οι διάδοχοι
Η παρουσία του 40χρονου επιχειρηματία από τα Μέγαρα ­ και προέδρου της ομάδας του ιστορικού Βύζαντα ­ Σωτήρη Κρητικού είναι ενδεικτική. Ο Κρητικός μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο για λαθρεμπόριο καυσίμων ­ πρώην παράγοντα του Ιωνικού Νικαίας ­ Μιχ. Σπανό και έναν νεόκοπο λαθρέμπορο καυσίμων, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων στη λεωφόρο Αθηνών, θεωρούνται «διάδοχοι» ενός εμπόρου καυσίμων που δραστηριοποιούνταν προ δύο δεκαετιών στα δυτικά προάστια της Αθήνας.
Ο Κρητικός φέρεται ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Eurooil, στο πρατήριο της οποίας σημειώθηκε η φονική έκρηξη της προηγούμενης Τρίτης. Στην πραγματικότητα ο Κρητικός ­ ο οποίος είναι συγγενής του επίσης κατηγορηθέντος για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών Δημήτρη Μελισσανίδη(αθωώθηκε για μία εκ των υποθέσεών του στον Αρειο Πάγο) ­ είναι πρόεδρος σε μια εταιρεία κατ' ουσίαν ανύπαρκτη και μη καταχωρισμένη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατέχει ιδιοκτησιακά ποσοστό της τάξεως του 95% των περίπου 10 πρατηρίων βενζίνης στα οποία εμφανίζει σαν ιδιοκτήτες ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. Καταφέρνει έτσι όταν συμβεί κάτι απρόοπτονα εξασφαλίζει το διαρκές... ακαταδίωκτο. Οταν μια ελεγκτική ή διωκτική υπηρεσία βρεθεί στα ίχνη των παραεπιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, τότε δεν διστάζει να προχωρεί ακόμη και σε μηνύσεις εναντίον του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων από τους άνδρες του οποίου διεξήχθη η έρευνα για εγκαταστάσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου που βρέθηκαν στην περιοχή τον Οκτώβριο του 1998. Ο Κρητικός επικαλείτο, όπως πράττει και στην περίπτωση της έκρηξης στα Κάτω Πατήσια, ότι δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με ένα τοπικό πρατήριο βενζίνης της Eurooil που ελάμβανε τα λαθραία καύσιμα.
* Πώς γίνεται η νοθεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ αλλά και τις καταγγελίες μελών της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ο Κρητικός έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα λαθρεμπορίου ή νόθευσης καυσίμων. Οπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο του εντοπισμού, στις 20 Οκτωβρίου του 1998, παράνομων αγωγών καυσίμων μήκους 150 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων, της ανεύρεσης παράνομων δεξαμενών στην ίδια περιοχή ­ σε κτήμα ιδιοκτησίας των αδελφών Σαχινιάν ­ αλλά και ενός «καθαριστηρίου» καυσίμων που προοριζόταν για εφοδιασμό πλοίων, ο Κρητικός χρησιμοποιεί μια σειρά λαθρεμπορικών «τρυκ». Εχει αρχικώς τη δυνατότητα να εφοδιάζει τα πρατήριά του με καύσιμα... πλοίων τα οποία είναι ασφαλώς αφορολόγητα. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο δεκάδων αποχαρακτηρισμένων, «λευκών» βυτιοφόρων, φροντίζει να εφοδιάζει τα πρατήρια των εικονικών ιδιοκτητών με ποσότητα καυσίμων που λαμβάνει κανονικώς από άλλες νόμιμες εταιρείες πετρελαιοειδών. Στη συνέχεια όμως προχωρεί σε αραίωση αυτής της ποσότητας αμόλυβδης βενζίνης με μεγάλες ποσότητες τολουόλης, της οποίας η τιμή ανά λίτρο είναι σχεδόν το 25% της τιμής της βενζίνης. Η νόθευση αυτή πραγματοποιείται, όπως προκύπτει από την έρευνα της Πυροσβεστικής για το τραγικό περιστατικό των Κάτω Πατησίων, από παράνομες δεξαμενές που έχει στο δίκτυο των «ημετέρων» πρατηρίων. Το κέρδος είναι πολλαπλό. Την αραιωμένη με τολουόλη αμόλυβδη βενζίνη εμφανίζει σαν «σούπερ αμόλυβδη», ενώ αν δεν μεσολαβούσε το θανατηφόρο συμβάν που επέφερε την έρευνα της Πυροσβεστικής τυπικά ήταν «νόμιμος», αφού το βυτιοφόρο έφερε τιμολόγια της κανονικής φόρτωσής του από την εταιρεία πετρελαιοειδών.
Υπάρχει όμως και το θέμα της περιζήτητης για τη νόθευση τολουόλης, η οποία δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα με τη βενζίνη. Οι λαθρέμποροι καυσίμων φέρεται να την προμηθεύονται είτε παρανόμως από την Ιταλία είτε από επιχειρήσεις χρωμάτων ή εταιρείες που αναλαμβάνουν τις αμμοβολές σε πλοία. Είναι ενδεικτικό ότι σε έγγραφο της 15ης Απριλίου 1999 του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίου Πετρελαιοειδών Ελλάδος ζητείται «η θεσμοθέτηση προδιαγραφών για τους εισαγωγείς χημικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόθευση βενζινών, όπως είναι οι τολουόλες. Η σημερινή άναρχη κατάσταση στη διαδικασία παρακολουθήσεως των εισαγωγών τους, των υποχρεώσεων των εισαγωγέων τους και του ελέγχου τελικού προορισμού των προϊόντων αυτών, βοηθάει τα μέγιστα τους παρανομούντες».
* Προσβάσεις και συγκάλυψη
Εκείνο που προβληματίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και το γενικό κύκλωμα διάθεσης καυσίμων είναι οι υψηλές γνωριμίες πολλών λαθρεμπόρων καυσίμων, οι οποίες τους εξασφαλίζουν πολλές φορές το ακαταδίωκτο. Οι Κρητικός, Μελισσανίδης, Σπανός, Χατζής και άλλοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων φέρεται να έχουν ­ σύμφωνα με αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων ­ σχέσεις με γνωστά πολιτικά πρόσωπα αλλά και προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στην υπόθεση των Μεγάρων με την εμπλοκή του Κρητικού είχαν ληφθεί τέσσερα δείγματα καυσίμων από τις παράνομες εγκαταστάσεις. Στα δύο εξ αυτών, που προέρχονταν από τη δειγματοληψία του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκε η χρήση «καραβίσιων» καυσίμων. Στα άλλα δύο δείγματα όμως που έλαβε η Αγορανομία ανιχνεύθηκε τελικώς καθαρή βενζίνη...
Στον χορό και οι συμμορίες της νύχτας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, στη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των λαθρεμπόρων καυσίμων υπεισέρχονται και «νονοί» της νύχτας. Οι τοποθετήσεις τριών εκρηκτικών μηχανισμών στο βουλκανιζατέρ των αδελφών Λιώρη επί της Ιεράς Οδού 51 και στο πρατήριο του Κρητικού στη λεωφόρο Αθηνών 243 που σημειώθηκαν προ τριών μηνών αποδίδονται σε ενέργειες του «αρχινονού» Κ.Ναστούλη, ο οποίος ευρίσκεται φυλακισμένος στον Κορυδαλλό για εγκληματικές ενέργειες του «συνδικάτου των εκτελεστών». Παρ' ότι στη δικογραφία της υπόθεσης που ευρίσκεται στο 13ο Ανακριτικό Γραφείο δεν έχει εντοπισθεί το κίνητρο αυτών των βομβιστικών επιθέσεων, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η «ομάδα» κρούσης του Ναστούλη εκτελούσε εντολή άλλου λαθρεμπόρου καυσίμων που δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Χαϊδαρίου - Αιγάλεω. Ακόμη οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους της δολοφονίας ­ τον Ιούλιο του 2000 ­ του «αρχινονού» Θέμη Καλαποθαράκου πιθανόν να σχετίζεται με τη συνεργασία του με άλλον γνωστό λαθρέμπορο καυσίμων στα δυτικά προάστια. Τέλος, η δολοφονική επίθεση ­ στις 6 Ιανουαρίου 2000 ­ εναντίον του τότε αναπληρωτή διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Κοκώσια αποδίδεται στη δραστηριοποίηση αυτών των εγκληματικών ομάδων που περιβάλλουν ή πωλούν προστασία στους λαθρεμπόρους καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive