Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πυρετός διαβουλεύσεων για πακέτο και δόση. Μέρκελ κατά φοροφυγάδων χωρίς να ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ το άνοιγμα των ΛΑΔΩΜΕΝΩΝ Πολιτικών, απο τη ΔΙΚΗ της ΖΗΜΕΝΣ!

Εν μέσω κινητοποιήσεων όλων σχεδόν των κλάδων η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, κλείνοντας το πακέτο των μέτρων με τρόπο που η τρόικα θα θεωρήσει αξιόπιστο, αλλά και καταβάλλοντας προσπάθειες να περισώσει τα εργασιακά. 
Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια.  Το ζήτημα που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατά ένα ή δύο χρόνια, στα 66 ή στα 67, ενώ οι πιέσεις της τρόικας για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έχει φέρει στο τραπέζι και ενδεχόμενη προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα...

Μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί και νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συμφωνηθούν τα μέτρα και από τους τρεις εταίρους. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός των Οικονομικών, αναμένουν άλλωστε το τελικό πακέτο, ώστε να εκδώσουν την έκθεση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, αλλά και στην επιμήκυνση. 

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα the Guardian ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, ώστε να μπορέσουν όλα να μπουν στο τραπέζι στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. 

«Είμαι πιο αισιόδοξος, έχουμε σημειώσει πρόοδο. Υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους μας, αλλά ακόμη έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς εάν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας έχουν βελτιωθεί, απάντησε ότι υπάρχει «καλύτερη χημεία». «Αυτό νιώθω, αλλά πρέπει να ερωτηθούν το ίδιο και εκείνοι (οι Γερμανοί)», πρόσθεσε. 

Δηλώσεις Μπαρόζο 

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung. 

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Μπαρόζο εκφράζει την πεποίθηση ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. 

«Μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό χρειάζεται μια νέα συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Σ΄ ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Δημιουργήθηκαν μηχανισμοί στήριξης, με την ΕΚΤ να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το ευρώ. Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ευκαιρία για ένα σημείο καμπής στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και όλες οι άλλες χώρες δεν αφήσουν περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά στη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τότε θα τα καταφέρουμε», σημειώνει. 

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Συνέντευξη Μέρκελ 

«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει», υπογραμμίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που έδωσε χθες στο Βερολίνο σε Γερμανούς δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη. 

«Η πορεία είναι δύσκολη και υπό την έννοια αυτή δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Ερωτηθείσα αν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά, ή αν θα προσανατολίσει την πολιτική της σε «μια έκθεση τεχνοκρατών», η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλά για τεχνοκράτες, αλλά για «δικούς μας απεσταλμένους», οι οποίοι, όπως σημείωσε, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. 

Το ζήτημα, τόνισε, είναι η εφαρμογή ή μη των συμφωνηθέντων, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και προσθέτοντας ότι «για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας». 

Για μία ακόμη φορά επίσης, η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα, χρησιμοποιώντας και πάλι τη χαρακτηριστική της φράση ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν». 

Την ίδια ώρα όμως, υπογράμμισε πως «άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα», καλώντας παράλληλα τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της πατρίδας τους. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, η καγκελάριος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δηλαδή στην ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. 

Στο μεταξύ, σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt, αναφέρει ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, δεν είναι πλέον εφικτοί, σύμφωνα με εκτίμηση των δανειστών. 

«Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην τρόικα. 

άσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα. 

Όπως διευκρινίζει η Handlesblatt, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. 

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2016.

Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive