Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και οι σπουδές στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου για να αποφύγουν τα περαιτέρω έξοδα ήταν τα βασικά κριτήρια επιλογής για τους περίπου 116.000 υποψήφιους, όπως καταδεικνύεται από τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τοπίο που διαμορφώνεται, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και την περιφέρεια.
Ενδεικτικό της τάσης είναι το παράδειγμα της πτώσης...
για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βάσεων εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές. Οι λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (φέτος θα προσληφθούν μόλις πέντε δάσκαλοι), κάνουν το αντικείμενο σπουδών ελάχιστα ελκυστικό για τους υποψήφιους. Η βάση εισαγωγής στο τμήμα της Αθήνας κατέγραψε πτώση 75 μορίων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο η πτώση έφτασε στα 1.400 μόρια.
για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βάσεων εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές. Οι λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (φέτος θα προσληφθούν μόλις πέντε δάσκαλοι), κάνουν το αντικείμενο σπουδών ελάχιστα ελκυστικό για τους υποψήφιους. Η βάση εισαγωγής στο τμήμα της Αθήνας κατέγραψε πτώση 75 μορίων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο η πτώση έφτασε στα 1.400 μόρια.
«Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια παρατηρήθηκε σε σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων και αποτέλεσε το κυριότερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων αφού οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους φοβήθηκαν την εσωτερική μετανάστευση» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.
«Οι υποψήφιοι δεν επέλεξαν σχολή αλλά πόλη» επισημαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής και εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας.
Άνοδος των βάσεων καταγράφηκε στο 1ο, το 3ο και το 5ο επιστημονικό, ενώ πτώση σημειώθηκε στο 2ο και το 4ο. Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις δημοφιλείς σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές) και στις σχολές Θεωρητικής κατεύθυνσης (Φιλολογίες, Ψυχολογίες), ενώ μικτή είναι η εικόνα στις πολυτεχνικές σχολές.
Ειδικότερα:
Σταθερή αξία παραμένουν τα τμήματα Νομικής που κατέγραψαν άνοδο (271 μόρια στην Αθήνα, 280 στη Θεσσαλονίκη και 393 στην Κομοτηνή).
Εντυπωσιακή κρίνεται η άνοδος στις σχολές Φιλολογίας και Ψυχολογίας όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα οι βάσεις εκτοξεύθηκαν από 500 έως 668 μόρια.
Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται και η άνοδος που καταγράφεται στη σχολή των Αστυφυλάκων όπου οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύθηκαν κατά 2.243 μόρια, ενώ κατακόρυφη ήταν η άνοδος στη σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας με 459 μόρια. Η άνοδος δεν οφείλεται μόνο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν οι σχολές των ένστολων αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε στο μισό.
Στις μαθηματικές σχολές σημειώθηκε άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα τμήματα της περιφέρειας με τη Σάμο να καταγράφει μείωση της τάξης των 306 μορίων. Πτώση καταγράφουν τα τμήματα Χημείας, ενώ τα τμήματα Φυσικής κινήθηκαν ανοδικά.
Οριακή άνοδο σε όλα τα πανεπιστήμια είχαν οι ιατρικές σχολές (από 17 μόρια στην Αθήνα έως 135 στην Αλεξανδρούπολη)
Πτώση της τάξης των 300 μορίων είχαν οι σχολές πολιτικών μηχανικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογη ήταν η πορεία των βάσεων στις αρχιτεκτονικές σχολές.
Άνοδο παρουσίασαν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές δημόσιας διοίκησης ((+285 μόρια το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά και +176 μόρια το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου).
Το φαινόμενο της εισαγωγής σε τμήματα των ΤΕΙ με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες επαναλαμβάνεται και φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, τμήμα που είχε «κλείσει» πέρυσι λόγω εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες, υποψήφιος από την γενική σειρά εισάγεται με μέσο βαθμό 5.
Ως προς τις ειδικές κατηγορίες, «είχαμε ομαλοποίηση των βάσεων», όπως επισημαίνει ο κ.Στρατηγάκης.
«Το περυσινό φαινόμενο της πολύ χαμηλής βάσης σε κάποια σχολή και της πολύ υψηλής βάσης στην ίδια σχολή, σε άλλη πόλη, ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε φέτος χάρη στην κατάργηση του περιορισμού της μίας μόνο διοικητικής περιφέρειας που προκάλεσε όλες τις ανωμαλίες. Οι βάσεις στις ειδικές κατηγορίες κυμάνθηκαν λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη βάση της γενικής σειράς κάθε σχολής» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.