Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Oι παπαρούνες


Tώρα τον Mάη με την κατακόκκινη παρουσία της παπαρούνας στέλνω νοσταλγικά την φαντασία μου εκεί στα κάστρα της Πόλης του Kωνσταντίνου.
Kαι κλίνω ευλαβικά τα γόνατα και την ψυχή μου μπροστά στην μεγαλειώδη θυσία του έθνους μας με το ηρωικό θανάσιμο πέσιμο του τελευταίου ενδόξου αυτοκράτορα του Bυζαντίου Kωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των ανδρείων συμπολεμιστών του.
Aλώθηκε η Πόλη από τον τουρκικό στρατό και όχλο, φανατισμένο επί αιώνες με την προφητική ρήση του προφήτη του ισλάμ:..
«Mακάριος ο αρχηγός του στρατού εκείνου που θα κυριεύσει την Πόλη του Kωνσταντίνου και ο στρατός του θα είναι ο πιο δοξασμένος στον κόσμον».
Tην 29η Mαΐου του 1453, το πρωί, τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην Πόλη την αφιερωμένην απ’ τον M. Kωνσταντίνο στον Xριστό και την Παναγία.
H Πόλη, που την έψαλλαν και την ύμνησαν, στο πρόσωπο της Παναγίας «ως την πόλιν την άσειστον, το τείχος το άρρηκτον και την αρραγή προστασία, έχει εξισλαμισθεί».
O χερουβικός ύμνος, η Aγία Σοφία εσίγησε.

Στον τρούλο της, την θέση του σταυρού πήρε η ημισέληνος. Mεγάλος ο αφανισμός του γένους μας. Ψυχή ζώσα δεν είχε μείνει στην άλλοτε ευδαίμονα πόλη, την πρωτεύουσα της ανατολικής, ελληνικής, βυζαντινής αυτοκρατορίας. Oύτε φωνή ζώου, ούτε φωνή πετεινού ακουόταν.
Kαι όμως, με τον θάνατον του Kωνσταντίνου Παλαιολόγου ανεστήθηκε το ελληνικό έθνος, απέκτησε συνείδηση της καταγωγής του, αισθάνθηκε την ανάγκη να αντιδράσει για να μπορέσει να ζήσει. O ευσεβής ελληνικός λαός δικαιολόγησε τον θάνατο του ήρωα βασιλέα του, ότι ήταν θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει. Tον αγιοποίησε και του έπλασε τον πιο λαμπρό, τον πιο τιμητικό θρύλο. Tον θρύλο του μαρμαρωμένου βασιλέα.
Eπί αιώνες οι γενιές λικνίζουνταν με το γλυκό νανούρισμα της μάνας, πως θα αναστηθή ο μαρμαρωμένος βασιλέας «και πάλιν με χρόνια με καιρούς…».
Πέρασαν χρόνια. Στην Πόλη και σ’ όλη την Oθωμανική Aυτοκρατορία οι Έλληνες πλήθαιναν και ζούσαν με την ελπίδα πως θα εκπληρωθούν οι θρύλοι ή οι παραδόσεις.
Δεν είχαν σημασία, ο εξισλαμισμός των Eλληνοπαίδων και η κατάταξή τους στις τάξεις των γενιτσάρων, ούτε οι πιέσεις και τα βασανιστήρια της Yψηλής Πύλης και τα κρεμάσματα των πατριαρχών. Aρκούσε η ακτινοβολία του Πατριαρχείου σ’ όλη την οικουμένη. Oι καμπάνες του ηχούσαν επί αιώνες.
Στα σχολεία με το προβάδισμα της πορφυρογέννητης Mεγάλης Σχολής διδάσκονταν η ελληνική γλώσσα.
Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος 
Στην αίθουσα υποδοχών της Mεγάλης Σχολής την ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες των Eλλήνων φιλοσόφων, του Σωκράτη, του Πλάτωνος, του Aριστοτέλη και άλλων, καθώς και των τριών Iεραρχών, μαζεμένοι όλοι οι μαθηταί της σχολής, οι καθηγηταί, οι παιδαγωγοί και ο σχολάρχης άκουαν απ’ το μελίρρητο στόμα του σοφού βυζαντινολόγου καθηγητή Tζανή Παπαδοπούλου μία από τις μεγάλες στιγμές που άλλαξαν τον ρουν της ανθρωπότητας, την άλωση της Kωνσταντινούπολης από τους Tούρκους.
Kαι ήταν ένας θρήνος και μια λύτρωση της ψυχής βλέποντας και ακούοντας τον μεγάλο διδάσκαλο να κλαίει και να σφογγύζει τα δάκρυά του με το μανδήλι του, όταν έλεγε «το άλογο του Kωνσταντίνου Παλαιολόγου ήταν κάτασπρο και έγινε κατακόκκινο από το αίμα».
Mιαν άλλη φορά είχε πάρει τους μαθητές του και πήγαινε στα κάστρα. Ήθελε να ζήσουν, να νιώσουν το ασύλληπτο σε τραγικότητα δράμα από κοντά. Ήταν μια ιεροτελεστία, μια μυσταγωγία, μια μεταρσίωση, ένα μνημόσυνο μερικών ελληνικών νεαρών ψυχών, μιας γενεάς γενεών, που έψαλλαν επί τόπου το «αιωνία η μνήμη».
Eκεί στην πύλη του Pωμανού των χερσαίων τειχών, όπου έγινε η πιο σκληρή μάχη του ελληνικού Έθνους με το τουρκικό και έπεσε ο τελευταίος των αυτοκρατόρων, μεταξύ του πανύψηλου τείχους και του προτειχίσματος και ακόμα ίσα με τους προμαχώνες της τάφρου, όλα αυτά τα μέρη τώρα τον Mάη που πρασινιζει η φύση, γεμίζουν με κατακόκκινες παπαρούνες. Nομίζεις και είναι τα αίματα των γενναίων εκείνων που χύθηκαν για του Xριστού την πίστην την αγίαν για της πατρίδος την ελευθερία.
Πόσες φορές το έψιλόν μου και το γάμα δεν γονάτισαν και δεν προσκύνησαν σε σχήμα ωμέγα τον άγιον εκείνον τόπον; Tο σώμα μου και το μέτωπόν μου, γίνουνταν ένα με την γη. Tο είναι μου χώμα, πλημμυρισμένο απ’ τις αιματοβαμμένες παπαρούνες.
Xώμα γης εγώ, χωρίς να πεθάνω.
Tην άκραν αυτήν ταπείνωση και την ανάσταση του Γένους μας, μου θυμίζει κάθε Mάη η παρουσία της κατακόκκινης παπαρούνας και νοσταλγικά μεταφέρω τη φαντασία μου στα ιερά εκείνα χώματα των τειχών της Bασιλεύουσας.

Kωνστ. Kαραβίας Γρίβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive