Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ντιμπέιτ: Όταν λέμε όλοι εννούμε... κανένας. Oι δηλώσεις των κομμάτων !!


Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει για την «τηλεμαχία» με αφορμή την επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε μία τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της προηγούμενης Βουλής.
"Όχι" στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε η ΝΔ ενώ αντιθέτως συμφώνησαν το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και το κίνημα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Προϋποθέσεις έθεσαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή, με παραλήπτες τους Α. Σαμαρά, Α. Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη, Α. Τσίπρα, Φ. Κουβέλη και Π. Καμμένο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως... «Για λόγους σεβασμού προς τον πολίτη προτείνω έστω και την ύστατη στιγμή να συμφωνήσουμε στην διεξαγωγή ενός τουλάχιστον τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της προηγούμενης βουλής που συμφωνούν σε κάτι τέτοιο. Οι όροι του διαλόγου μπορούν να ρυθμιστούν από τους δημοσιογράφους που θα επιλεγούν ως συντονιστές».



Εάν δεν πραγματοποιηθεί τελικά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Η απάντηση της ΝΔ για το debate

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι προκαλεί και χαρακτηρίζει ως «πολιτικά ανύπαρκτο και αλαζόνα» τον Ευ. Βενιζέλο.

«Ο κ. Βενιζέλος, πολιτικά ανύπαρκτος σε επίπεδο προτάσεων και σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προσπαθεί να αναγάγει σε μείζον ζήτημα μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων, που - όσες φορές και αν έγινε - οι πάντες την έχουν καταγγείλει. Αιχμάλωτος στην αγωνία του, αλλά και στην αλαζονεία του, έφτασε στο σημείο να βγαίνει δημόσια και να ζητά να αποκλειστούν κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή από τη διαδικασία του debate. Ενώ προκαλεί τους πάντες, αφού με την επιστολή του, θέτει μόνος του όρους και προϋποθέσεις, επιδιώκοντας να “πατρονάρει” κομματικά τη διαδικασία, αγνοώντας τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να επιλύονται θεσμικά όλα τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας»

Ο Γιάννης Μιχελάκης επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή η ΝΔ στην διακομματική επιτροπή έθεσε το θέμα του debate.

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών να θέσει το θέμα του debate στη Διακομματική. Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος, απέφευγε – προφανώς σκόπιμα – το θεσμικό δρόμο, αρκούμενος σε δημαγωγικές κορώνες στις κατά καιρούς ομιλίες του. Και τώρα, την τελευταία στιγμή, τρομαγμένος από την απήχηση που έχει στην κοινωνία το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση, επιχειρεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να προκαλέσει εντυπώσεις».

Η απάντηση του ΚΚΕ για το debate

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση γύρω από το ντιμπέιτ ανακοίνωσε πως : «Το ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ: Να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να απαντούν στην ίδια ερώτηση και τους δημοσιογράφους να τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ. Από εκεί και πέρα η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι αποπροσανατολισμός και εμπαιγμός».



Η απάντηση του ΛΑΟΣ για το debate

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγ. Βενιζέλου για τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σε debate, επεσήμανε πως: «Ουσία έχει αν θα συμμετάσχει ο κ. Σαμαράς».

Η απάντηση της ΣΥΡΙΖΑ για το debate

Ο Α. Τσίπρας συμφώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο αλλά έθεσε προϋπόθεση να γίνει και δεύτερο ντιμπέιτ με την παρουσία όλων των κομμάτων. "Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε έγκαιρα πρόταση για την διεξαγωγή τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων ως απαραίτητο στοιχείο δημοκρατικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανισοτιμία των κομμάτων σε όφελος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εμφανέστατη. Σε αυτό το πλαίσιο προτείναμε δύο κύκλους συζητήσεων, έναν με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία» και έναν με θέμα «Δημοκρατία και εσωτερική πολιτική». Δυστυχώς, εσείς επιμείνατε σε έναν επιλεκτικό διμερή διάλογο, θέση η οποία σε συνδυασμό με τη στάση της ΝΔ οδήγησε σε άρνηση του διαλόγου, μέχρι σήμερα. Η πεποίθηση μας είναι ότι αντιμετωπίσατε αυτό το ζήτημα με την αποκλειστική πρόθεση να αποδείξετε ότι την ευθύνη για το ναυάγιο του διαλόγου έχει και η ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς, με τη σειρά του τήρησε ανάλογη στάση. Σαν ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί η ισοτιμία όλων θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την συζήτηση με τους επικεφαλείς των 7 κοινοβουλευτικών κομμάτων με την προϋπόθεση ότι θα διοργανωθεί και δεύτερη συζήτηση με τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων. Θεωρούμε επίσης ότι για την πραγματοποίηση του διαλόγου χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία συμμετοχής όλων των δυνάμεων. Είναι προφανές ότι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διοργάνωσης πρέπει να διερευνηθούν από τα γραφεία τύπου σε συνεννόηση με την συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσιογράφων", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για το debate

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο που αποδέχθηκε και προσχώρησε στη δημόσια τοποθέτηση - πρόσκληση των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» για το debate και τους όρους του, όπως τη διατύπωσα χθες το απόγευμα (προχθές) μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά το τέλος της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής».

Η απάντηση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» για το debate

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά απάντησε καταφατικά στην πρόταση Βενιζέλου αναφέροντας ότι «εξαρχής τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων», καθώς όπως σημειώνει «η ενημέρωση των πολιτών και η ισότιμη προβολή των κομμάτων επιβάλλει την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ».

Η απάντηση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για το debate



Η απάντηση των «Οικολόγων Πράσινων» για το debate

Το κόμμα των «Οικολόγων Πράσινων» σημείωσε πως : «O κ. Βενιζέλος θέλει τη δημοκρατία στα μέτρα του και τον πολιτικό διάλογο κλειστό κλαμπ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive