Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές



Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές : Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εξι διηγήματα από συγγραφείς γυναίκες και με ηρωίδες γυναίκες κάνουν το ντεμπούτο
Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εξι διηγήματα από συγγραφείς γυναίκες και με ηρωίδες γυναίκες κάνουν το ντεμπούτο τους απόψε στην Αθήνα.
Γυναίκες που τρέχουν να προλάβουν. Γυναίκες στη μέση του πουθενά. Γυναίκες του σήμερα και του χθες, δυναμικές ή μελαγχολικές. Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Είναι αυτές που, όπως επισημαίνει με άρθρο της στα «ΝΕΑ» η πρεσβευτής της Αυστραλίας Τζένι Μπλούμφιλντ με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,...

αν αξιοποιηθούν στο σύνολό τους αυτό θα αποβεί προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Αυτές οι γυναίκες όμως είναι και οι πρωταγωνίστριες διηγημάτων που κάνουν το ντεμπούτο τους απόψε στην Αθήνα. Οι έξι συγγραφείς τους – οι Βανέσα Γκέμπι (Βρετανία), Ρέα Γαλανάκη (Ελλάδα), Μάρτα Πεσαραδόνα (Ισπανία), Ντάτσια Μαραΐνι (Ιταλία), Ρήνα Κατσελλή (Κύπρος), Ανέτε Μάτσον (Νορβηγία) – δέχθηκαν να γράψουν ένα διήγημα ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της EUNIC Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της ισπανικής πρεσβείας, του Ιταλικού Ινστιτούτου, του Σπιτιού της Κύπρου, της νορβηγικής πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Και το αποτέλεσμα, το βιβλίο «6 φωνές, 6 γυναίκες» που παρουσιάζεται απόψε και θα διανέμεται δωρεάν.

«ΤΑ ΝΕΑ» απηύθυναν στις έξι συγγραφείς δύο ερωτήσεις και δημοσιεύει τις απαντήσεις τους:
1. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ποιας γυναίκας όμως; Της Ευρωπαίας και της Αμερικανίδας ή της γυναίκας του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής;
2. Αν η ηρωίδα ενός μυθιστορήματός σας ζούσε σε μια ιδανική κοινωνία όπου η ισότητα των δύο φύλων ήταν κανόνας, πώς θα την περιγράφατε;
Ρέα Γαλανάκη
Ελλάδα
1. Ενα πρώτο σχόλιο γι' αυτό που φαίνεται, ένα δεύτερο σχόλιο γι' αυτό που κρύβεται στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αρχίζω με το ολοφάνερο: η Ημέρα αυτή αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία. Αλλιώς δεν θα υπήρχε το επίθετο «Παγκόσμια», λέξη που καθιστά περιττή κάθε αμφιβολία. Αυτό, τώρα, που υπονοείται στην ερώτηση: ποιος θεσπίζει τη σημερινή γιορτή, οι γυναίκες των λεγόμενων δυτικών κοινωνιών ή οι γυναίκες του ισλαμικού κόσμου και της Αφρικής, διαφορετικών δηλαδή κοινωνιών; Και κάτι ακόμη: γνωρίζουν οι παραπάνω γυναίκες ότι τις αφορά και αυτές η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω.
2. Δεν μπορώ να σκιαγραφήσω ένα τέτοιο πορτρέτο γιατί δεν θα ήταν πλέον μια ηρωίδα ενός δικού μου μυθιστορήματος, ούτε καν θα με συγκινούσε. Επίσης, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι ιδανικές κοινωνίες. Με ενδιαφέρουν αυτές που ζούμε, έστω όσες υπήρξαν και, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζουν να μας αγγίζουν και να μας προβληματίζουν. Η λογοτεχνία σχετίζεται με το ανθρώπινο δράμα, τη σύγκρουση. Κάτι που είναι προφανώς πολύ ευρύτερο, πολύ πιο σύνθετο από μια σκέτη «ανισότητα των φύλων».
Ρήνα Κατσελλή
Κύπρος
1. Το φανερώνει ο τίτλος «Παγκόσμια», σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η ισότητα τον φύλων έναντι των νόμων έχει ολοκληρωθεί, εκτός από ελάχιστες λεπτομέρειες. Το βάρος της ισότητας των φύλων σήμερα πρέπει να δίνεται σε χώρες όπου ακόμα ισχύουν τόσο νομοθετικά όσο και κοινωνικά νόμοι και ήθη μεσαιωνικά που ταλαιπωρούν χιλιάδες γυναίκες.
2. Εξαρτάται από το ποιόν της ηρωίδας που θα διάλεγα. Αν ήταν δυναμική, είχε αυτοπεποίθηση και είχε το αίσθημα του δικαίου, τότε θα απολάμβανε ό,τι της επιτρέπουν οι νόμοι και η ιδανική κοινωνία στην οποία ζει, χωρίς να κάνει κατάχρηση των δικαιωμάτων της λόγω μητρότητας ή γοητείας. Αν ήταν ανασφαλής, συναισθηματική και προσκολλούνταν δουλικά στον σύζυγο ή στα παιδιά της, τότε η ιδανική κοινωνία δεν θα τη βοηθούσε και δεν θα ζούσε ισότιμα. Αν ήταν ο τύπος της αδίστακτης, τότε θα εκμεταλλευόταν την ιδανική κοινωνία και τους νόμους εις βάρος των συνανθρώπων της ανδρών και γυναικών.
Βανέσα Γκέμπι
Βρετανία
1. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανήκει στις γυναίκες όλου του κόσμου, όποιες κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο η κοινωνία εξακολουθεί να εμποδίζει ένα τόσο μεγάλο μερίδιο των πολιτών της το να αγγίξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
2. Η συγκεκριμένη ηρωίδα δεν θα διέφερε από τις ηρωίδες μου, που έχουν την τάση να είναι διαφορετικές η μία από την άλλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καταπιεσμένες ή θύματα. Θα ήταν δυνατή, θα περίμενε να της φερθούν ισότιμα διότι γνωρίζει πως έχουμε όλοι δημιουργηθεί ίσοι, αλλά έχουμε διαφορετικά και αλληλοσυμπληρούμενα ταλέντα και ικανότητες. Θα ήθελε να κάνει τη διαφορά και θα είχε κουράγιο. Αν ήταν στρατιώτης, θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή.
Ντάτσια Μαραΐνι
Ιταλία
1. Πιστεύω πως όταν μιλάμε για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εννοούμε όλες τις γυναίκες του κόσμου, είτε είναι ευρωπαίες είτε ζουν στην Ανατολή είτε στην Αφρική. Εχει έρθει η στιγμή να πούμε ότι υπάρχουν αξίες που αφορούν όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις: ο σεβασμός στην πνευματική και σωματική ακεραιότητα τους. Καθώς αυξάνεται σε όλο τον κόσμο η βία εναντίον των γυναικών, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο.
2. Σε μια ιδανική κοινωνία όπου υπάρχει ισότητα, οι πατεράδες θα φρόντιζαν τα μωρά ισότιμα με τις μητέρες. Στους χώρους εργασίας θα υπήρχαν παιδικοί σταθμοί για όλους τους εργαζομένους - εργάτες και υπαλλήλους -, οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να καταβάλλουν διπλάσια προσπάθεια για να δείξουν την αξία τους.
Μάρτα Πεσαραδόνα
Ισπανία
1. Η 8η Μαρτίου είναι η Ημέρα της Γυναίκας, δεν έχει σημασία αν μιλάμε για Ευρωπαίες ή Αφρικανές, χριστιανές ή μουσουλμάνες.
2. Η αφηγήτρια του διηγήματος που έγραψα για την περίσταση ζει με το μυαλό της σε μια ιδανική, ισορροπημένη κοινωνία. Προσπάθησα να κάνω πράξη ευσεβείς πόθους. Για να φτάσω σε μια ιδανική κοινωνία, στην οποία άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Ανέτε Μάτσον
Νορβηγία
1. H Noρβηγία θεωρείται μια από τις πιο «προχωρημένες» χώρες στο θέμα της ισότητας των φύλων και βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο εργασίας. Ωστόσο πρέπει να δοθούν μάχες καθώς ακόμα αντιμετωπίζουμε σοβαρές μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η καθεμία από εμάς πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει τη βελτίωση του μισθού και των συνθηκών εργασίας της. Παράλληλα πρέπει να υποστηρίζουμε ενεργά και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες σε άλλες περιοχές της Γης, που δίνουν τις δικές τους μάχες ενάντια στη κοινωνική αδικία.
2. Η ηρωίδα στο διήγημά μου «Το σωστό» είναι μητέρα μόνη με αποκλειστική επιμέλεια δύο παιδιών. Η ιδανική κοινωνία θα ήταν αυτή όπου η ευθύνη και ανατροφή των παιδιών επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν στενή σχέση τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα τους. Θα ήταν αυτή όπου και οι δύο θα έχουν πλήρη απασχόληση, ίσες προϋποθέσεις στον χώρο εργασίας, που θα τους εξασφαλίζει καλή σύνταξη και αξιοπρεπή γηρατειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive