Στις αρχές του 2001 μιά σύγκρουση μεταξύ των εθνικών Αλβανικών δυνάμεων και της Αστυνομίας της ΦΥΡΟΜ (την αναφέρει παντού Μακεδονία) που διήρκεσε 8 μήνες απείλησε να εκτροχιάσει την ευαίσθητη σταθερότητα της χώρας, και οδήγησε στην συμφωνία Ohrid η οποία περιγράφει ένα πακέτο πολιτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να επεκταθούν τα δικαιώματα της Αλβανικής μειονότητας ενω οι επαναστατικές δυνάμεις αφοπλίστηκαν και διασκορπίστηκαν κάτω απο την επίβλεψη του ΝΑΤΟ. Η εφαρμογή της συμφωνίας ΟΗRID προχώρησε, αργά αρχικά, αλλα εν συνεχεία προόδευσε τα πρόσφατα χρόνια. Πολυάριθμες προκλήσεις το 2004 συμπεριλαμβανομένου και του "τυχαίου" θανάτου του προέδρου Trajkovsky καθως και βίαια ενδωεθνικά περιστατικά στο γειτονικό Κόσοβο, απειλούσαν να αυξήσουν την πολιτική αστάθεια.Το αντιπολιτευτικής στήριξης δημοψήφισμα στις 7-11-2004 οπου σκόπευε στην απόρριψη της συμφωνίας και των μετταρυθμίσεων απέτυχε. Οι δημοτικές εκλογές έγιναν στο πλαίσιο (επεκτατικής) σχεδίου περιφερείας....
Οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να υποστηρίζουν πολύπλευρα την σταθερότητα της Φύρομ αλλά στράφηκαν και στην ΕΕ αιτώντας να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στα Βαλκάνια, ξεκινώντας απο την Φύρομ, προωθώντας έτσι την αμυντική της πολιτική. Η ΕΕ ένωση έστειλε την πρώτη στρατιωτική της αποστολή στην Φύρομ και Τμήμα Ευρωπαικής Αστυνομίας παραμένει και εξασκείται εκεί.
Η Φύρομ με την συμμετοχή των ΗΠΑ έστειλε αίτημα ώστε να γίνει μελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να υποστηρίξη με "ανοιχτών θυρών πολιτική" τις υποψήφιες χώρες μέλη, Φύρομ, Αλβανία και Κροατία.
Η πρόβλεψη ένταξης της Φύρομ στην ΕΕ ήταν για τα τέλη του 2005.
Η Φύρομ διεξάγει δημοψήφισμα για την ονομασία της και τήν ίδια νύχτα οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν το όνομα Μακεδονία αντί του προηγούμενου, Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, σαν ενδειξη υποστήριξης σ΄ένα δημοκρατικό κράτος.
Το όνομα παραμένει υπο αμφισβήτηση απο την γειτονική Ελλάδα.
Εκτοτε η Φύρομ αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις στις προσπάθειές της για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η Φύρομ είναι μια μικρή χώρα νοτιοανατολικά της Ευρώπης με 2.000.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 65% είναι Σλαβοι (Σλαβομακεδόνες λέει), 25% Αλβανοί, και οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι, Ρομά (τσιγγάνοι) και Σέρβοι. Ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη το 1991.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ οφείλεται πρώτον στην στρατηγικής σημασίας θέση της, δεύτερον στην γειτονία με το Κόσσοβο, και τρίτον ως έδρα για την παραμονή της Ευρωπαικής Αστυνομίας (FSP), και της στρατιωτικής δύναμης Ευρωπαικής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής (ESPD).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.