Μπορεί, μέχρι χθες, κορυφαίοι και πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία να απέφευγαν τις δημόσιες δηλώσεις, ωστόσο σε «διαρκή» επικοινωνία με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούσαν το ασφαλές πέρασμα από την πασιφανή εσωκομματική περιδίνηση στην προ των πυλών «επόμενη μέρα». Το παρασκήνιο είναι έντονο, οι «πρωταγωνιστές» λίγο-πολύ γνωστοί και από την Ιπποκράτους μέχρι κάθε κομματικό (και υπουργικό ακόμη...) γραφείο οι «πράσινοι» διαβουλεύονται ανά ομάδες.
«Τι θα πει ο Παπανδρέου; Θα επιμείνει στη διαρχία επιδιώκοντας ο ίδιος να παραμείνει ο απόλυτος άρχων της Ιπποκράτους, καθιστώντας ''διακοσμητικό'' τον όποιο υποψήφιο πρωθυπουργό; Ή θα παραιτηθεί; Μήπως πάλι ετοιμάζεται να... επιστρέψει;».
Αυτά είναι τα ερωτήματα που επαναλαμβάνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας μια «δεύτερη ανάγνωση» των όσων πρότεινε ο κ. Παπανδρέου και της προχθεσινής δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου Π. Μπεγλίτη, με την οποία χαρακτήρισε «μια εναλλακτική λύση την κάθοδο του Γ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην ηγεσία και τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται στο εξωτερικό, συνομιλεί καθημερινά με ελάχιστους έμπιστους συνεργάτες του, αλλά ουδείς εξ αυτών δείχνει ότι γνωρίζει κάτι περισσότερο για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Γνωρίζουν, όμως, καλά (όπως και άλλα κορυφαία στελέχη) ότι ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή να διαμορφωθεί μια ενωτική πρόταση που θα παρουσιαστεί την επομένη στο 400μελές Εθνικό Συμβούλιο (εκεί θα ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία).
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι η ψηφοφορία που θα προσδιορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις θα αφορά τον χρόνο της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού: πριν από ή μετά τις εθνικές εκλογές.
Ενα άλλο βασικό ερώτημα είναι αν απορριφθεί η πρόταση για την προσωρινή διαρχία, με τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίζει τα των αρμοδιοτήτων του υποψήφιου πρωθυπουργού (π.χ. ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα στην κυβέρνηση, στο συμβούλιο αρχηγών, ποιος θα συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια κ.ά.).
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αν και έχει λόγω της συγκυρίας ιδιαίτερο φόρτο (και κρίσιμο για τη διάσωση της χώρας) εργασίας, ακούει προσεκτικά όλες τις απόψεις βουλευτών και στελεχών και φαίνεται ότι δεν απορρίπτει (μέχρι σήμερα) το ενδεχόμενο διαρχίας, αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες για τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Αλλες πληροφορίες τονίζουν ότι αρκετές «λεπτομέρειες έχει ήδη συζητήσει με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υιοθετεί διαδικασίες για το «δαχτυλίδι».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Αναζητούν λύση που θα κρατήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ
Αναζητούν λύση που θα κρατήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ
Κερδίζει έδαφος η πρόταση για την εκλογή αρχηγού από τη βάση
Χθες στελέχη όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Μ. Παπαϊωάννου και άλλοι έκαναν κινήσεις στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που θα διατηρήσει ταυτόχρονα ενωμένο το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί πάντως ότι κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου είχε πρόσφατα μόνο ο κ. Παπαϊωάννου.
Ανταλλαγή απόψεων πάντως έγινε τις ημέρες των γιορτών μεταξύ του κ. Βενιζέλου και άλλων στελεχών, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος αναπτύσσει έντονη κινητικότητα στο εσωκομματικό πεδίο, αποφεύγοντας όμως να ανοίξει τα χαρτιά του. Πέραν της διαρχίας υπάρχει βέβαια και η πρόταση για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, που φαίνεται ότι κερδίζει σταδιακά έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται «αυτονόητη» η παραίτηση των «πράσινων» υπουργών από την κυβέρνηση (όσων επιθυμούν να διεκδικήσουν την αρχηγία - εκτός κι αν η διαδικασία είναι τέτοια που επιτρέπει τη... διαρχία για ένα διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ).
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι όταν συμφωνήσουν τα διαδικαστικά; Το έχει ήδη δηλώσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης και εμμέσως η Λούκα Κατσέλη, οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος είναι... καθ' οδόν (αλλά εξετάζουν τις προϋποθέσεις), ενώ εάν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει τότε δεν αποκλείεται να δηλώσουν «παρών» οι κ. Καστανίδης, Παπουτσής κ.ά.
«Οχι στις συνοπτικές διαδικασίες» λέει πάντως η επικεφαλής της ευρωομάδας, Μαριλένα Κοππά, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κάποιοι να αντιμετωπίζουν την αρχηγία ως λάφυρο», ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη τάσσεται κατά της διαρχίας και εισηγείται αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές. Για τις τρέχουσες εσωκομματικές εξελίξεις δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου ο «παπανδρεϊκός» βουλευτής Σήφης Βαλυράκης - κάτι που θα κάνει και ο πρώην υπουργός Στ. Τζουμάκας. Εμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι «φως στο τούνελ» της σύνθεσης ή της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ θα φανεί πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη οργάνωση του Κινήματος πανελλαδικά που συνεδρίασε και απέρριψε τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου. Επειτα από πρόταση του γραμματέα της Χρ. Παπαστεργίου αποφάσισε να ζητήσει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου του Κινήματος, χωρίς τη λογική της διαρχίας και τη διεξαγωγή συνεδρίου «ουσιαστικής επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ».
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη οργάνωση του Κινήματος πανελλαδικά που συνεδρίασε και απέρριψε τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου. Επειτα από πρόταση του γραμματέα της Χρ. Παπαστεργίου αποφάσισε να ζητήσει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου του Κινήματος, χωρίς τη λογική της διαρχίας και τη διεξαγωγή συνεδρίου «ουσιαστικής επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.