Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται τη φετινή χρονιά στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στον Έβρο, ενώ την ίδια ώρα οι συνοριοφύλακες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό αναφέροντας τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν ειδικά στο συγκεκριμένο νομό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος της φετινής χρονιάς έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 169% στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη, όπου πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος του 2011 συνελήφθησαν στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης 24.944 παράνομοι μετανάστες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς είχαν συλληφθεί 9.272...
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας συνελήφθησαν φέτος 26.244 παράνομοι μετανάστες, ενώ πέρσι είχαν εντοπιστεί 34.360 άτομα από τις αρχές.
.
Όπως εξηγούν αστυνομικοί, οι διακινητές αλλάζουν ανά περιόδους τα δρομολόγιά τους αποφεύγοντας τα σημεία όπου παρατηρείται έντονη αστυνομική παρουσία ή περιπολίες του FRONTEX. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας καταγράφεται μείωση στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών ή πολύ μικρές αυξήσεις, εκτός από τον Έβρο, που έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι λόγω των αποδεκατισμένων υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης.
.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Οκτώβριο συνελήφθησαν σε ολόκληρο το νομό Έβρου περίπου 10.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός – ρεκόρ για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σε ολόκληρη τη χώρα συνελήφθησαν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2011 συνολικά 90.722 παράνομοι μετανάστες.
.
Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ακόμη ότι ο Έβρος αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργηθεί καινούργια «μονοπάτια» σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στη Λευκάδα.
.
Στο μεταξύ, η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για μία χώρα «αποθήκη παράνομων μεταναστών», καθώς αλλοδαποί μπαίνουν κατά χιλιάδες κάθε μήνα μόνο από τον Έβρο.
Παράλληλα, οι συνοριοφύλακες ζητούν υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσλήψεις προσωπικού, αφού, όπως λένε, η δύναμη των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% σε πολλές περιοχές.