Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΝΟΣ. ΕΝΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.

Εισαγωγή.


Παρόλο που το γεγονός της διαίρεσης της Ανθρωπότητας σε διάφορα έθνη είναι η πιο σημαντική Ιστορική Αλήθεια από την οποία οι μελετητές της ανθρώπινης κοινωνικής δραστηριότητας (ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και πολιτικοί) πρέπει να καθοδηγούνται, παρατηρούμε ότι ο «σύγχρονος» άνθρωπος δεν γνωρίζει τι περιγράφει η λέξη «έθνος». Πρόσφατα σε μιαν ράδιο-εκπομπή ένας καθεστωτικός «αναλυτής» και «τουρκολόγος» χαρακτήρισε τους αμερικανούς ως «αμερικανικό έθνος». Είναι προφανείς η ασχετοσύνη όχι μόνο των απλών ανθρώπων, δηλ. της μάζας,, αλλά και πολλών (μα πάρα πολλών) εθνικά σκεπτόμενων ανθρώπων στο θέμα αυτό...

Η διαίρεση της ανθρωπότητας σε έθνη και οι προσπάθειες επεξήγησης αυτού του γεγονότος καταλήγουν αποκλειστικά στις κοινωνικό-οικονομικές και βιολογικές αιτίες. Εδώ θα μπορούσαμε να θυμηθούμε το μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμα (ενιαία γλώσσα, έδαφος και οικονομία) και την ενιαία «ιστορική και θρησκευτική μύρα». Κάποιοι βάζουν τους υπολογισμούς των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων πάνω απ’ όλα κλπ.     

Με αυτές τις μίζερες «επιστημονικές» επεξηγήσεις του φαινομένου του Ελληνικού Έθνους οι εθνικιστές δεν έχουν καταφέρει να πείσουν για το ιερό δικαίωμα του Έθνους μας στην διαιώνιση και στην συνέχισή του στην ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο το Έθνος έχει μείνει απροστάτευτο μπροστά από «ανθρωπιστικές» και «πανανθρώπινες» εθνοκτόνες «αξίες».


Θα πρέπει να τονιστεί ότι η φύση του ανθρώπου, όπως και η φύση γενικά, βρίσκεται μίλια μακριά από τις λογικές επεξηγήσεις. Μόνο η κατανόηση των πνευματικών πυγών, μόνο η μεταφυσική προσέγγιση μπορεί να τεκμηριώσει τον Εθνικισμό σαν ρεαλιστική κατάσταση και ανάγκη σε όλο της το σύνολο και, με αυτόν τον τρόπο, να δώσει «ασπίδα» στα χέρια των εθνικιστών και έτσι, από ανήμπορους υπερασπιστές της Εθνικής Ιδέας, να τους κάνει Άξιους Πολεμιστές. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλουστευμένες ανθρωπολογικές, γλωσσολογικές, ιστορικές, θρησκευτικές και οικονομικές δευτερεύουσες προσεγγίσεις, οι οποίες λανθασμένα και ύπουλα έχουν «φουσκωθεί» στο επίπεδο των «αιτιών».

Θρησκευτική ενότητα.

Την εθνική ενότητα χαρακτηρίζει πράγματι η ενότητα θρησκευτική, αλλά οι καθολικοί των νησιών και όλοι οι παγανιστές δεν ανήκουν στο Ελληνικό Έθνος; Ναι, η κοσμοθεωρία που βασίζετε στην ορθοδοξία είναι στις ψυχές των περισσότερων Ελλήνων, αλλά θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε το Ελληνικό Έθνος με την Ορθοδοξία; Οι σημερινές «επίσημες» θρησκείες σαν κοσμοθεωρίες δεν είναι εθνικές (κακός) πουθενά στον κόσμο (προσέξτε όμως, υπάρχει μια εξαίρεση, η ιουδαϊκή, η οποία λόγο του ότι δεν είναι διεθνιστική κάνει τους εβραίους δυνατούς). Ο Laurens της Αραβίας δεν έγινε άραβας μετά την αποδοχή του Ισλάμ.

Γλωσσική ενότητα.

Είναι μακριά από την πραγματικότητα και ο χαρακτηρισμός του έθνους με βάση την γλωσσική ενότητα. Η επιστήμη αναλύει τον επηρεασμό της γλώσσας στον εγκέφαλο και στις ικανότητες των ανθρώπων. Όμως οι γλώσσες και τα έθνη δεν ταυτίζονται. Αυτό είναι προφανές. Πολλοί άνθρωποι στις Φιλιππίνες μιλάνε και σκέφτονται ισπανικά, αλλά ούτε οι ισπανοί τους θεωρούν ισπανούς, ούτε οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως ισπανοί. Σχεδόν όλο το Η.Β. μιλάει αγγλικά, αλλά αν τον Ουαλλό αποκαλέσεις εγγλέζο, θα μπλέξεις άσχημα. Ο άνθρωπος σκέφτεται με της έννοιες της γλώσσας με την οποία μεγάλωσε, αλλά η ψυχή και το πνεύμα του λειτουργούν με άλλους, όχι φιλολογικούς, κανόνες. Η ψυχή πονάει και χαίρεται όχι με λόγια και προτάσεις.

Γ’ αυτό αν κάποιος μιλάει στη γλώσσα των συμπολιτών του (και όχι προγόνων του), που λόγο περιστάσεων είναι αναγκασμένος να δεχθεί, η ψυχή του θα αναζητά και θα ακούει τα εθνικά του μοτίβα. Θα αναζητάει την φωνή των προγόνων του. Η ιστορία γνωρίζει πληθώρα παραδειγμάτων όταν ένας λαός αναγκάστηκε να αλλάξει την γλώσσα του, αλλά αυτό δεν άλλαξε την εθνική του ταυτότητα και αυτογνωσία ....   
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive