Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011


Πρόστιμο σε 36 δόσεις για τα αυθαίρετα

Πρόστιμο σε 36 δόσεις για τα αυθαίρετα
Σε 36 μήνες μπορούν να εξοφληθούν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση των παράνομων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και τμήματα πόλεων που έχουν κριθεί διατηρητέα και με την αρχική ρύθμιση δεν μπορούσαν να τακτοποιηθούν.
Οι δύο νέες αλλαγές γίνονται με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή...
Παράλληλα, δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πλήρωσαν παράβολο ακριβότερο από το πρόστιμο της τακτοποίησης.
Οι ιδιοκτήτες φέρουν ακέραιη την ευθύνη σε ό,τι αφορά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ενώ ο μηχανικός δεν έχει ευθύνη να ελέγχει θέματα κυριότητας για τις αυθαίρετες κατασκευές.
Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διευκρινίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του προστίμου.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τα αυθαίρετα, όπως ακριβώς έγινε και για τους ημιυπαίθριους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, στις περιπτώσεις κατασκευών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής που έχουν σχέση με την υγιεινή του κτιρίου, την αισθητική βελτίωση και αποκατάσταση.
Η προϋπόθεση για να γίνουν αυτές οι εργασίες είναι να μην αυξάνουν τον όγκο του κτιρίου.

Παλαιότερα πρόστιμα. Στην ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που έχει καταλογιστεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης (το 2004) 2.100 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε εφάπαξ με έκπτωση 50% (δηλαδή πληρώθηκε το ποσό των 1.050 ευρώ), η απάντηση που δίνεται είναι: «Με την ένταξη στη ρύθμιση θα συμψηφιστεί το ποσό των 1.050 ευρώ».
Επίσης διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής υπολογίζεται το ενιαίο πρόστιμο με έκπτωση 20% και μετά αφαιρούνται όλα τα καταβληθέντα πρόστιμα.

Αιτήσεις για την τακτοποίηση. Εως την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), είχαν υποβληθεί 49.155 αιτήσεις.
- Οι 34.274 από αυτές βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας - δεν έχουν καταβληθεί παράβολα.
- Οι 9.881 αιτήσεις βρίσκονται στην αρχική υποβολή, δηλαδή έχουν καταβληθεί τα παράβολα και έχει εκδοθεί ο «αριθμός» για τα αυθαίρετα.
- Οι 3.111 έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμα.
- Οι 1.889 αιτήσεις έχουν εξοφληθεί - έχουν πληρωθεί όλα τα πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive