Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αρρώστιες και Λαθρομετανάστευση


Φυματίωση, ηπατίτιδα, ελονοσία, AIDS...

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
(ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου άμεσα εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Από τους κύριους σκοπούς του είναι η:..
- Προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης του κοινού και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων.
- Η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης…

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι Ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγειάς προσπαθούν να… ιχνηλατήσουν τα 36 περιστατικά ελονοσίας, μιας ασθένειας που είχε εκλείψει από την Ελλάδα, που εμφανίσθηκαν στο νομό Λακωνίας! Και βέβαια, στη συνέχεια, να αντιμετωπίσουν την ελονοσία. Κινητή Μονάδα, ενισχυμένη από ειδικούς επιστήμονες έχει μεταβεί στην περιοχή εδώ και δυο εβδομάδες και έχει προβεί σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων.
Το θέμα, όπως, είναι φυσικό, πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και πήγε ήδη πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της χώρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) θα έλθουν στην Ελλάδα για συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας, με σκοπό, την καταπολέμηση της ελονοσίας, αναφέρει το εβδομαδιαίο report του ECDC (41, 2-8 October 2011).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ασθένεια δεν «γεννήθηκε» στις… παραποτάμιες περιοχές του Ευρώτα αλλά ήρθε, μαζί με τόσες άλλες αρρώστιες, άγνωστες, ελεγχόμενες ή και «ξεχασμένες» ακόμα, ως φυσικό συνεπακόλουθο του ανεξέλεγκτου κύματος λαθρομετανάστευσης, που σαρώνει εδώ και δυο δεκαετίες της χώρα.
Και επειδή, μπορεί η «πατημένη καραμέλα» περί… ρατσισμού να έχει ακόμα κάποιους ελάχιστους θιασώτες (γιατί αντέχει η ισχυρή πλύση εγκεφάλου που έχουμε δεχτεί από… κουλτουριαρέους και εξωνημένα ΜΜΕ πάνω στο θέμα), θα προσθέσω πως οι θέσεις αυτές, περί εισαγόμενων ασθενειών είναι, έστω και αργά, θέσεις της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας, γιατί το αυτονόητο δεν μπορείς ενόψει των κινδύνων να συνεχίσεις να μην το αποδέχεσαι (αφού συνεχίζεις να μην κάνεις τίποτα για να το… διορθώσεις!).
Έτσι, στις 5 Απριλίου φέτος, είχαμε την παραδοχή του υπουργού Υγείας, ο οποίος μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η παράνομη μετανάστευση και η μετάδοση ασθενειών όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα, η ελονοσία και το AIDS. Αυτά από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και οι δηλώσεις του έγιναν στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ουγγρικής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Βέβαια, από τον Απρίλιο μέχρι τώρα, παρά τις… ευαισθησίες του κ. Λοβέρδου, δεν είδαμε να λαμβάνονται κάποια μέτρα από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, έτσι το καλοκαίρι είχαμε πολλά κρούσματα μιας πρωτοεμφανιζόμενης εδώ αρρώστιας, του «ιού του… Δυτικού Νείλου»(!) και τον Σεπτέμβριο τα μαζικά κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία…Η έξαρση του AIDS, της ηπατίτιδας Β΄, της ψωρίασης κ.α. καθώς και η επανεμφάνιση της φυματίωσης και της λέπρας θεωρούνται δεδομένες…
Τις προάλλες έβλεπα μια εκπομπή, με αναμνήσεις Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και μου έμεινε μια ατάκα ενός από αυτούς: «Κατέβηκα στην Αθήνα, όπου πέρασα από γενικές ιατρικές εξετάσεις. Μου βρήκαν ένα δόντι χαλασμένο. Πήγα και το έφτιαξα…»
Στην καθημαγμένη από τον πόλεμο και γεμάτη ερείπια, ακόμη, υπό κατοχή και διαιρεμένη Γερμανία του ’50, οι μετανάστες που γίνονταν δεκτοί για να δουλέψουν (όχι για να κλέψουν, να ληστέψουν, να βιάσουν, να… ρημάξουν) έπρεπε να μην έχουν ούτε χαλασμένο δόντι… Αλλά έτσι, οι ηττημένοι του ’45 έχουν σήμερα δύναμη και εξουσία (και ευμάρεια) να υπαγορεύουν όρους στους… (ξεφτίλες) νικητές τους(τρομάρα μας)!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
Μέλος Δ.Σ.
Ένωσης Ιδιοκτητών
Επαρχιακού Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive