Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κεφαλικός φόρος αλά τούρκα.της Ελίνας Γαληνού



Οταν η εισοδηματική κατάσταση ενός λαού, βρίσκεται σε ύφεση λόγω κρίσης, η επιβολή φόρων προς όφελος των ασθενέστερων είναι συνήθως αναμενόμενη. Οι επιπλέον αυτοί φόροι που μια κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλει έκτακτα για κάποιες περιόδους, θα πρέπει να αφορούν τους ευκατάστατους πολίτες. Αυτούς δηλαδή που έχουν εισοδήματα ενός κάποιου επιπέδου υψηλού ή έστω, μεσαίου προς τα πάνω...
Ακόμα και αν οι φόροι δεν αρέσουν σε κανέναν, η λογική υπαγορεύει ότι σε περιόδους σαν την τωρινή, ο πιό δυνατός θα πρέπει να σηκώσει το βάρος του πιό αδύναμου. Και όπως ξέρουμε και ξέρει και η κυβέρνηση, δυνατοί υπάρχουν πολλοί.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ελάχιστες ενστάσεις θα υπήρχαν αν τον νέο φόρος "αλληλεγγύης" που προωθείται τώρα άμεσα, επιπλέον του συνηθισμένου φόρου εισοδήματος και του ΦΜΑΠ. Αν για παράδειγμα, το εισόδημα ενός φορολογούμενου κυμαίνεται μεταξύ 80.000-100.000 ευρώ ετησίως, μάλλον αντέχει άνετα μια επιβάρυνση της τάξης των 2% - 4% υπέρ των ασθενών εισοδηματιών. Κάτι ανάλογο θα θεωρούσαμε και για τον εισοδηματία των 50.000-80.000 ευρώ ετησίως, αν φορολογηθεί με 1% εφ΄όλου του εισοδήματός του, ή κλιμακωτά από 1%-2% ξεκινώντας από 20.000 ευρώ. Και αυτό, εφ΄όσον οι εισφορές αυτές προωθηθούν αποδεδειγμένα προς τους χαμηλούς εισοδηματίες με καθορισμένα πλαφόν και όχι βέβαια, επί μονίμου βάσεως. Διότι οι Ελληνες είναι πλέον εξουθενωμένοι από τους φόρους και την μη ανταπόδοση των θυσιών τους, οι οποίες ουσιαστικά δεν ξέρουν πού πηγαίνουν. 
Ως εδώ καλά τα λέμε και αν όλα ήταν λογικά θεσπισμένα, ίσως να μην σχολιάζαμε κάν το θέμα. Ομως μας ανάγκασαν πάλι τα κριτήρια της κυβέρνησης, βάσει των οποίων φορολογεί εκτάκτως τους πολίτες "υπέρ των ασθενεστέρων". Για να μην τα πολυλογούμε, από φέτος ο εισοδηματίας της τάξης των 10.000 ευρώ ετησίως (!!!) θεωρείται ανθεκτικός ώστε να πληρώσει φόρο αλληλεγγύης 1%. Από 20.000 ευρώ και άνω, θα πληρώσει 2% γιατί βέβαια, θεωρείται ...πλούσιος!
Ο,τι και να πούμε, είναι λίγο όταν μιλούν έτσι οι αριθμοί. Δηλαδή ο εισοδηματίας των 830 ευρώ /μήνα, που αμφίβολα βγάζει το δεκαπενθήμερο και που αμφίβολο είναι αν μπορεί να πληρώνει τα ΔΕΚΟ του, θεωρείται από την κυβέρνηση αρκετά "ευκατάστατος". Γι΄αυτό, ας τον τιμωρήσουμε υπέρ των ασθενών εισοδημάτων. Αν δε τολμήσει και ανέβει εισοδηματικά, αλίμονό του. Γενικά, αλίμονο σε όσους δεν πήγαν να καταγραφούν στους Αστέγους του Δήμου, ή δεν καταχωρούνται στους απόρους. Οποιος εξασφαλίζει έστω και τον απειροελάχιστο τρόπο επιβίωσης, θα φορολογείται γι΄αυτόν τον λόγο. Κάπως έτσι γινόταν και επί τουρκοκρατίας με τον κεφαλικό φόρο. Οι ραγιάδες ήταν υποχρεωμένοι να τον πληρώνουν κάθε χρόνο στον Σουλτάνο, για να μην τους..αποκεφαλίσει. Φτάνει να στοιβάζονται ανείσπρακτες οι οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από φοροφυγάδες, χωρίς να ρωτάει κανείς το γιατί. Φτάνει να αλλάζει ο πρωθυπουργός κάθε εξάμηνο τα έπιπλα του γραφείου του κι΄εμείς ας ζήσουμε σαν ραγιάδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive