Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες



redsq Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν τα stress test, οι πανευρωπαϊκές δοκιμασίες αντοχής του τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες συνθήκες και οι επιδόσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που καλύπτουν το 90% και πλέον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν ικανοποιητικές. Αυτό έστειλε ήδη ένα πρώτο, πολύ θετικό μήνυμα και στους Έλληνες πολίτες, και στους καταθέτες, και στις διεθνείς αγορές.
 
Σήμερα, με τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη σύνθεση της Ευρωζώνης, έχουμε μία ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών. Διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητά τους, καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες και αυτό είναι μια αποστομωτική και πλήρης απάντηση σε όλους εκείνους, που είχαν επενδύσει σε μια αξιολόγηση που θα δημιουργούσε προβλήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η ίδια η Ευρωζώνη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το σύστημα που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, σε συνεργασία με τον EFSF, τον Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης, δίνουν πλήρη κάλυψη, πλήρη απάντηση. Και η απάντηση αυτή, η οποία είναι προκαταβολική και απόλυτη, νομίζω ότι στέλνει ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα στις αγορές.
Δεύτερον, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε μία εξυγίανση, μία περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό μήνυμα για τον Έλληνα καταθέτη, για τη σιγουριά του, και είναι και ένα πάρα πολύ καλό μήνυμα για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, για την ελληνική πραγματική οικονομία, γιατί η ρευστότητα και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μετατρέπεται σε σταθερότητα και ρευστότητα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.
Εμείς, άλλωστε, θέλαμε αυτές τις αποφάσεις, σαν τις σημερινές, για να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, γιατί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, μαζί με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε τους στόχους μας και να εφαρμόσουμε με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα το πρόγραμμά μας.
Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ο Έλληνας πολίτης θέλει να ξέρει ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται και τις οποίες αναγνωρίζουν και σέβονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σημερινή απόφαση, είναι θυσίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος και πιάνουν τόπο.redsq
--------------------

Μ. Σπινθουράκης (Mega): Αναφερθήκατε σε μία μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει εγγυήσεις από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Πόση θα είναι αυτή η περίοδος; Έχετε κάποια εικόνα;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αν υπάρξει αυτή η περίοδος, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια μικρή, ίσως και πολύ μικρή περίοδος, αλλά σημασία έχει ότι έχει ληφθεί μία απόφαση, η οποία είναι πάρα πολύ καθαρή και η οποία, από μόνη της, μπορεί να αποτρέψει οποιοδήποτε ζήτημα. Δηλαδή, μπορεί να ξεπεραστεί και η ερώτησή σας.
Έχει σημασία να ερμηνεύσουμε σωστά το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, στις αγορές. Έστειλε ένα αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, για διαφάνεια και έδειξε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει το ευρώ, που δέχεται επίθεση στον πυρήνα του, γιατί όταν δέχονται επίθεση χώρες όπως η Ιταλία, που από μόνη της καλύπτει το 25% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, το ζήτημα δεν είναι η περιφέρεια του ευρώ, αλλά το κέντρο, ο πυρήνας του ευρώ. Και η απάντηση αυτή είναι μία απάντηση η οποία νομίζω ότι θα λειτουργήσει και διδακτικά, με πολλούς τρόπους. Και νομίζω ότι αυτό ήθελαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα να πουν, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μετείχε με τον Πρόεδρό της, τον κ. Τρισέ, στη συζήτηση αυτή.redsq
ολόκληρη η συνέντευξη τύπου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive