Tο δεύτερο μεγάλο βήμα στη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία εγκαινιάστηκε πέρσι από τον Γ. Παπανδρέου και τον Μπ. Νετανιάχου, αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούλιο, με τη συνεδρίαση στην Ιερουσαλήμ του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο τομέας της ενέργειας, ενώ αξιοσημείωτη πρόοδος έχει επιτευχθεί στους τομείς του περιβάλλοντος, της άμυνας, της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς το έδαφος έχει ήδη ετοιμαστεί από την ανταλλαγή επισκέψεων υπουργών. Σε όσα από τα πεδία η κατάσταση χαρακτηρίζεται ώριμη θα υπάρξει υπογραφή συμφωνιών
«Υπάρχει σημαντική προεργασία από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, καθώς η προσέγγιση με το Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή μας» τονίζουν από το ΥΠΕΞ. Επαναλαμβάνουν παράλληλα ότι η σχέση αυτή έχει τα δικά της θεμέλια και δεν είναι ανταγωνιστική προς κανέναν, υπονοώντας φυσικά την Τουρκία, καθώς η επόμενη περίοδος από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Ερντογάν θεωρείται κρίσιμη για τις διμερείς σχέσεις.
Στο θέμα της ενέργειας η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μετατοπιστεί από το θέμα της κατασκευής αγωγού, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το οποίο θα είχε υψηλό κόστος, στην κατασκευή σταθμών μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου, πάντως, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2016.
Τις σχετικές διερευνητικές επαφές έχει κάνει ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος θα επισκεφθεί ξανά το επόμενο διάστημα το Ισραήλ από τη νέα του θέση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσκεψη αναμένεται να κάνει μέσα στον Ιούνιο και ο νέος υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.
Το τελευταίο διάστημα ο Μπ. Νετανιάχου έχει εκφράσει με διάφορους τρόπους τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Αθήνα. Οπως έγραψε πρόσφατα η «Jerusalem Post», ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει γίνει ο «νέος λομπίστας» της Ελλάδας κάτι που, αποδεικνύει την άνθηση των σχέσεων με την Αθήνα, σε αντίθεση με την επιδείνωση των σχέσεων με την Αγκυρα. Τη θεαματική βελτίωση της συνεργασίας θα επισφραγίσει και η επίσκεψη στο Ισραήλ του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στις αρχές του επόμενου μήνα.
Ο δρόμος, ωστόσο, της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Αγκάθι αποτελεί η νέα αποστολή του στολίσκου προς τη Γάζα στα τέλη Ιουνίου, με το Τελ Αβίβ να ζητά διακριτικά από Αθήνα και Λευκωσία να αποστασιοποιηθούν. Σε δοκιμασία αναμένεται να τεθεί και η ελληνική πολιτική διαμεσολάβησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε περίπτωση που το φθινόπωρο οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν στη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους και προσφύγουν για την αναγνώρισή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ηδη η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πηγή: Τάσος Τσακίρογλου, "Το ελληνοϊσραηλινό φλερτ πάει να γίνει δεσμός", Ελευθεροτυπία, 19 Ιουνίου 2011, www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.