Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ξέμεινε στα... Δερβενάκια ολόκληρη ταξιαρχία. Toυ Δήμου Βερύκιου



Μια ολόκληρη ταξιαρχία παραμένει στην Πελοπόννησο για να... φυλάει τα στενά των Δερβενακίων, κοστίζοντας ετησίως στον πολύπαθο Ελληνα φορολογούμενο 21 εκατομμύρια ευρω! Παρόμοια κατάσταση σε ολόκληρη την ενδοχώρα με εκατοντάδες στρατόπεδα-φαντάσματα (επιλαρχίες, τάγματα, ταξιαρχίες) που συνεχίζουν να υπολειτουργούν για να θυμίζουν τη μετεμφυλιακή περίοδο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις ήταν προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού.

Όλα αυτά τα διάσπαρτα στρατόπεδα, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, που δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία κοστίζουν «ο κούκος-αηδόνι». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, βάσει Ειδικής Μελέτης του ΓΕΣ ετησίως τα λειτουργικά έξοδα για μία Επιλαρχία ανέρχονται σε 5,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα τάγμα κοστίζει 7,1 εκατομμύρια ευρώ και μία ταξιαρχία 21 εκατομμύρια ευρώ! Και ενώ το κόστος λειτουργίας είναι δυσθεώρητο, το Συμβούλιο Άμυνας αποφάσισε να μην το αντιμετωπίσει στη ρίζα του. Δεν προχώρησε σε κλείσιμο μονάδων στην ενδοχώρα. Δεν έφτιαξε σχέδιο δράσης περικοπών όπως ανέμενε η τρόικα. Και για την ακρίβεια, απλώς το Α΄ Σώμα Στρατού υποβιβάστηκε σε Μεραρχία και η Κοζάνη πια αντί για αντιστράτηγο θα έχει υποστράτηγο, ενώ η Τρίπολη και τα Ιωάννινα αντί για υποστράτηγο που είχαν μέχρι τώρα, στο εξής θα έχουν ταξίαρχο. Από τις εν λόγω μεταβολές, το ελληνικό δημόσιο εξοικονομεί συνολικά 450 ευρώ, αφού η διαφορά μεταξύ αντιστράτηγου-υποστράτηγου και ταξίαρχου είναι μόλις 150 ευρώ! Δηλαδή μία «τρύπα στο νερό»...
Ευκαιρία
Άλλη μία ευκαιρία, η 7η μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια χάθηκε... Η εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ είχε αποτέλεσμα μια στασιμότητα ακόμη και μετά τα γεγονότα της Κύπρου. Μετά την κρίση των Ιμίων, όμως, άρχισε να γίνεται συνείδηση και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ότι πρέπει:

Να καταργηθούν οι περισσότερες μονάδες στις περιοχές που δεν υπήρχε στρατιωτική απειλή.

Να δημιουργηθούν ευέλικτες και ταχυκίνητες μονάδες με ειδική επάνδρωση και εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα παρόμοιες απειλές.

Να αυξηθεί η επάνδρωση και η μαχητική ικανότητα των επιχειρησιακών μονάδων που έχουν αποστολή να αποτρέψουν πιθανή τουρκική επιθετική ενέργεια.

Tο 2001 εγκρίθηκε για πρώτη φορά η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ), προτείνοντας τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μέχρι το 2015. Με την ΑΣΑ έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια μείωσης των στρατιωτικών μονάδων από περιοχές που δεν υπήρχε απειλή. Ωστόσο από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει επτά... αναδιοργανώσεις χωρίς να έχει μειωθεί στο παραμικρό ο στρατός ξηράς!

Τι πρέπει να γίνει
Η κάθε δομή δυνάμεων θα πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα σχέδια, για να αντιμετωπιστούν η απειλή και οι περιφερειακοί κίνδυνοι. Για να γίνει αυτό και να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες θα πρέπει υλοποιηθεί η διακλαδικότητα, να συμμαζευτεί και εκλογικευτεί η διάσπαρτη δομή του στρατού. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, για να έχουν τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης, θα πρέπει να έχουν απλή δομή, χωρίς ενδιάμεσα επίπεδα και περιττές διοικήσεις, που αυξάνουν μεν τις θέσεις των στρατηγών αλλά είναι αναποτελεσματικές. Η μείωση όλων αυτών των επιπέδων θα μπορούσε να επιφέρει όφελος 10.000 ατόμων και 2.500 οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξανόταν η ευελιξία και θα μειωνόταν η γραφειοκρατία. Γι άλλη μια φορά η «νέα» δομή των ενόπλων δυνάμεων συνδέθηκε με κομματικούς μηχανισμούς, δεσποτάδες, δημάρχους και σουβλατζήδες... Το Συμβούλιο Άμυνας κόλλησε στις εποχές του «Δράμαλη» και του «ψυχρού πολέμου», παραβλέποντας ότι τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν είναι ίδια με εκείνα της δεκαετίας του '90. Προς το παρόν, ο «Καλλικράτης» ηττήθηκε στο χώρο της άμυνας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οφελος 80 δισ. ευρώ

Οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί στρατοί βρίσκονται σε διαρκή τροχιά εκσυγχρονισμού και μείωσης δυνάμεων και κόστους. Πριν από μερικούς μήνες η Γερμανία αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από 250.000 στις 163.000. Η γνωστή Bundeswehr θα είναι μικρότερη κατά 90.000 αλλά ικανότερη ώστε να μπορεί να διαθέτει 14.000 προσωπικό σαν αιχμή του δόρατος από 70.000 καλά εκπαιδευμένους άνδρες και γυναίκες. Η θητεία θα μειωθεί από 12 στους έξι μήνες. Θα μειωθεί μεγάλος αριθμός από τα υπάρχοντα 403 στρατόπεδα και τις εννέα διοικήσεις επιπέδου ταξιαρχίας. Το όφελος θα είναι γύρω στα 80 δισ. ευρώ στο διάστημα από 2011 μέχρι 2014 και ένα μέρος του θα δοθεί στις αμοιβές του προσωπικού που θα παραμείνει. Παρόμοια αναδιοργάνωση έγινε το 1998 στη Μ. Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ατοχεύουν σε μικρότερους και πιο ευέλικτους στρατούς με σωστή συγκρότηση, δυνάμεις με υψηλή επάνδρωση, ποιοτικά ανώτερες, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αριθμητικά υπέρτερο σε μέσα και προσωπικό αντίπαλο.http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive