Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Δευτέρα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε 'B/C' από 'BB-/B', επικαλούμενη τις αυξημένες πιθανότητες για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Παράλληλα διατηρεί αρνητικές προοπτικές ....
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται η αίσθηση στους κύριους κρατικούς δανειστές της χώρας στην ευρωζώνη ότι θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες στα δάνεια ύψους 80 δις ευρώ....Ως συνέπεια μιας τέτοιας επιμήκυνσης, θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανόν να επιδιώξουν "παρόμοια μεταχείριση" και για τους ιδιώτες επενδυτές".
Στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, η S&P πιστεύει πως οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πακέτο στήριξης είναι πιθανό να ζητήσουν «αναλογική μεταχείριση» (comparable treatment) από τους ομολογιούχους.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου αξιολόγησης , στην περίπτωση που υπάρξει μία τέτοια απόφαση και ο ιδιωτικός τομέας αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, θα είναι μία "προβληματική" συναλλαγή, για την οποία δίνει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας «Select Default».
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50% ή και περισσότερο για να καταστεί βιώσιμο και «βλέπει» αυξημένο κίνδυνο για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Η Standard & Poor’s σκοπεύει να αποφασίσει για την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Προσθέτει δε, ότι στην περίπτωση που θεωρήσει ότι η πιθανότητα μίας «προβληματικής» συναλλαγής αυξηθεί περαιτέρω, η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Σε ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s προχώρησε το ΥΠΟΙΚ το οποίο αναφέρει τα εξής:
"Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν. Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά|.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.