Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Όλος ο κόσμος χάνεται, αλλά...Μπροστά σε χρυσή δεκαετία η οικονομία της Γερμανίας...Της Κορίνας Σαμάρκου

Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας χρυσής δεκαετίας.
Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο
της αρχαιότερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, 
της Berenberg Bank. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί το αναπτυξιακό θαύμα που συντελείται στην καρδιά της Ευρώπης, την ώρα που η περιφέρειά της βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. 

Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας. Η παλαιότερη εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε ότι η χώρα οδεύει προς καθεστώς «πλήρους απασχόλησης» δείχνει να επιβεβαιώνεται. Στα εύπορα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης - Βυρτεμβέργης, πατρίδας της BMW και της Daimler, η ανεργία πέφτει μόλις στο 4%. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η Γερμανία να ενθαρρύνει την έλευση ξένων εργατών και για πρώτη φορά να ανοίγει από την 1η Μαΐου τα σύνορά της για τους πολίτες των οκτώ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. 

Τα σωματεία εργαζομένων δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι στις διαπραγματεύσεις τους με τις επιχειρήσεις έχουν πλέον το πάνω χέρι, και έτσι οι πιέσεις τους ν’ αυξηθούν οι μισθοί, είναι εντονότατες. 

Με τις γερμανικές βιομηχανίες να λειτουργούν τις μηχανές τους στο φουλ για να καλύψουν τις παραγγελίες, η οικονομία της χώρας έτρεξε πέρυσι με ρυθμούς ρεκόρ 3,6% και αναμένεται να εμφανίσει και φέτος υψηλή ανάπτυξη, της τάξης του 2,6%. Το μυστικό της γερμανικής ευημερίας δεν είναι βέβαια άλλο από τις εξαγωγές, οι οποίες όχι μόνο επιστρέφουν στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά και αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 16% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, για να διαμορφωθούν στα 98,3 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1950, οπότε άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα σημείωσαν αύξηση 7,3%. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους Financial Times οικονομολόγος της Commerzbank, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται στον έβδομο ουρανό. 

Με τη Γερμανία να εμφανίζει τέτοια ευημερία, δεν χωρά πλέον αμφιβολία ότι η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε οικονομία δύο ταχυτήτων. Επίσης, αρχίζει να φαίνεται ότι παρά την αυστηρή στάση που τηρεί απέναντι στους δημοσιονομικά απείθαρχους της Ευρώπης, το Βερολίνο δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανισορροπίες της δικής του οικονομίας, που συνέβαλαν στην εκδήλωση της κρίσης του ευρώ. 

Η χώρα μπορεί να γίνει φέτος ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του πλανήτη, μετά την Κίνα. Την ξεπέρασαν πέρυσι οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των συναλλαγματικών μεταβολών. Οι Γερμανοί δεν κρύβουν την υπερηφάνειά τους. «Το brand ‘made in Germany’ είναι πολύ δημοφιλές στο εξωτερικό», δηλώνει ο Μπρίντερλε. Η μερκαντιλιστική παράδοση των Γερμανών και η εμμονή τους στα εμπορικά πλεονάσματα αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων να διορθωθούν οι ανισορροπίες. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 20%, αλλά το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης -ή κατ’ επέκταση εκείνο της Ευρωζώνης- δεν έγινε πιο ισορροπημένο. 

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται δυσανάλογα πολύ από τις εξαγωγές, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η εσωτερική της κατανάλωση παραμένει ιδιαίτερα ασθενής, αφού οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν το Μάρτιο πτώση άνω του 2%. Ουσιαστικά, η χώρα εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε βάρος των άλλων μελών του ευρώ, έστω και εάν τα υψηλά τους ελλείμματα υπήρξαν η αιτία της σημερινής κρίσης. 

Η Γερμανία εξακολουθεί να παράγει το 53% του εμπορικού πλεονάσματός της στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (το ποσοστό αυτό έχει σημειώσει μικρή μόνο πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, όταν κυμαινόταν στο 59%). Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται περίπου για τα τρία τέταρτα του εμπορικού της πλεονάσματος. 

Η τελευταία αύξηση του μισθολογικού κόστους σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απέκτησε η Γερμανία έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το διάστημα 1995-2006 οι μισθοί αυξήθηκαν στη Γερμανία μόλις κατά 9,5%, αλλά σημείωσαν αύξηση 49% στη Γαλλία, 103% στην Ισπανία και 128% στη Βρετανία. Έτσι, ενώ η εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε στο διάστημα αυτό κατά 9% στη Γερμανία, στη Γαλλία σημείωσε αύξηση 29%, στην Ισπανία 61% και στη Βρετανία 43%. 

Οι Γερμανοί μπορεί να επαίρονται ότι οι εξαγωγές τους κατακτούν τις αγορές της αναδυόμενης Ασίας, αλλά γνωρίζουν καλά ότι η ευημερία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ευρώ και την ευρωπαϊκή αγορά. Το παραδέχεται ακόμα και ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους τους, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα. 

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Χρειαζόμαστε το ευρώ», είπε αυτή την εβδομάδα ο Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo. «Οι δυσκολίες που έχουμε μπορούν να ξεπεραστούν», πρόσθεσε, την ώρα που η Γερμανία φαινόταν να εγκαταλείπει τις πιέσεις της για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να αναζητά άλλους, λιγότερο καταστροφικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive