Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πάνω σε ένα πηγάδι και ανάμεσα σε δύο ρέματα ο XYTAָּ Μαραθώνα (Γραμματικού). Γράφει η Άννα Μπουζιάνη


Στις 15 Απρίλη 2011 εκδικάσθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει ο Δήμος Μαραθώνα και κάτοικοι του Γραμματικού, ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών του έργου«Κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού», μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την διαπίστωση της ύπαρξης δύο ρεμάτων εντός του χώρου, καθώς επίσης και των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στην Παραλία Σέσι Γραμματικού εξ αιτίας των παρεμβάσεων των κατασκευαστών του έργου στα ρέματα αυτά.

Μάρτυρες από την πλευρά των αιτούντων είχαν ορισθεί ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Γιώργος Κόλλια, και η κάτοικος Μαραθώνα Πόπη Κοροβέση, εκ των οποίων εξετάσθηκε μόνο ο πρώτος.

Στη Σχολή Ευελπίδων, όπου διεξήχθη η διαδικασία παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι του Γραμματικού και του Βαρνάβα, ανάρτησαν πανό στην εeidisi4_grammatiko1ίσοδο των Δικαστηρίων και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο καταστροφικό για την περιοχή – και όχι μόνο – έργο της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Μαραθώνα δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου και ο μάρτυρας Γιώργος Κόλλιας, με την τεχνική υποστήριξη τού ΜηχανικούΔημήτρη Δαμάσκου έδωσαν μάχη για να αποδείξουν ότι:

Α. Ο επιλεγείς χώρος για το έργο του ΧΥΤΑ δεν διατρέχεται απλώς από δύο ρέματα, αλλά αποτελεί το σημείο δημιουργίας των ρεμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο δεν επιδέχεται καμία «θεραπεία», αφού δεν υπάρχει παγκοσμίως τεχνικός τρόπος να αποτρέψει κανείς την δημιουργία ρέματος, όσο κι αν αλλοιώσει το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής.

Β. Τα πλημυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο σημείο εκβολής στον Ευβοϊκό του ρέματοςενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την ζωή των κατοίκων της περιοχής του Σεσιού Γραμματικού, στο πιθανότατο ενδεχόμενο εκδήλωσης ανοιξιάτικων βροχών.

Γ. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά του έργου κι όχι άλλων αιτιών, όπως προσπαθούσε να πει η νομική εκπροσώπηση της Εταιρίας (όπως π.χ. των πυρκαγιών του 2009) δεδομένου ότι και στον Βαρνάβα προκλήθηκε τεράστια καταστροφή από την πυρκαγιά, αλλά δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Δ. Με αφορμή τα παραπάνω συντρέχει λόγος άμεσης διακοπής των εργασιών και επανεξέτασης του έργου.

Στην διαδικασία αποκάλυψαν προς το Δικαστή ότι η ύπαρξη των ρεμάτων απεκρύβη κατά την διαδικασία σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων και –παρ΄ ότι εμφανίζονται στον χάρτη της μελέτης– δεν αναφέρονται στο κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο – στην ουσία- «εκβιάστηκε» η έγκρισή της.

Μέσα από την διαδικασία, όμως, προέκυψε κάτι πρωτοφανές. Παρουσιάστηκε έγγραφο, με ημερομηνία 14/4/2011, δηλαδή την αμέσως προηγούμενη ημέρα της διαδικασίας, που αποδόθηκε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στο οποίο – ούτε λίγο, ούτε πολύ – αναγραφόταν ότι «δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρεμάτων στον χώρο»(!).

Αν αυτό ισχύει πρόκειται για την «κολοτούμπα» του αιώνα. Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγο καιρό διαπίστωσαν την ύπαρξη ρεμάτων, ξαφνικά(;) διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν τα ρέματα(!!!).

Γνωρίζαμε ότι θα ασκηθούν εντονότατες πολιτικές και άλλες πιέσεις προς τους Επιθεωρητές, δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα υπήρχαν άνθρωποι με τόσο ελαστική συνείδηση και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής, οι οποίοι θα εξέθεταν με τέτοιο τρόπο τον εαυτό τους.

Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν το κατακάθι της Κοινωνίας, αφού ακόμη και οι άνθρωποι του υποκόσμου διαθέτουν έναν κάποιο «κώδικα τιμής». Και βέβαια δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Θα ασκηθούν εναντίον τους μηνύσεις και αγωγές, για να αντιληφθούν και αυτοί, αλλά και οι «εντολείς» τους, ότι δεν μπορούν να καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων.

Αναμένεται η έκδοση της απόφασης, αλλά δεν τρέφουμε και ιδιαίτερες ελπίδες, μετά από όσα προαναφέρθηκαν.

Εξαφανίστηκαν τα ρέματα!

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου, βάσει έκθεσης του Υπουργειου Περιβαλλοντος στο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού υπήρχαν δύο ρέματα.eidisi4_rema-grammatiko

Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μετρων, εξαφανίστηκαν!

Από την έκθεση του επιθεωρητή περιβαλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Π. Μέρκου, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ρεματα, τα οποία τα σημειώνει και ζητάει να μάθει τι μέτρα έχουν λάβει για να μην καταλήγουν στη θάλασσα του Ευβοϊκού, υλικά εκχωμάτωσης. Αντιγράφουμε παρακάτω:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΥΕΠ)

Μετά από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Γραμματικού που αφορούν στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, η ΕΥΕΠ πραγματοποίησε σχετικές αυτοψίες, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων:

... η ύπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά την συνένωσή τους, καταλήγουν στο Ν. Ευβοϊκό Κόλπο, πλησίον των παραλιών του Μικρού και Μεγάλου Σεσίου.

Μεγάλος όγκος των υλικών εκσκαφής είχε αποτεθεί στα πρανή της όχθης του ρέματος και σημαντικός όγκος αυτών είχε παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα και είχε καταλήξει εντός της κοίτηςιδιαίτερα στο σημείο που κατασκευάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, αλλά και στο σημείο της κοίτης που έχει κατασκευαστεί το υδραυλικό έργο. Και παρακάτω:

Α. Σχετικά με τα δύο ρέματα που διατρέχουν τον χώρο εκτέλεσης των έργων:

2. Εάν είχαν συνταχθεί και εγκριθεί μελέτες για την προστασία των ρεμάτων και εάν έχουν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και ποια είναι αυτά.

3. Εάν στις συνταχθείσες και εγκριθείσες μελέτες είχε γίνει εκτίμηση της προβλεπόμενης και διαπιστωθείσας επιβάρυνσης της θαλάσσιας περιοχής εκβολής του παρακείμενου, στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, ρέματος, καθώς και στην μεγάλη και μικρή παραλία Σεσίου, λόγω της παράσυρσης των υλικών εκχωμάτωσης του ΧΥΤΑ τα οποία είχαν αποτεθεί στα πρανή και έχουν παρασυρθεί στο ρέμα.

4. Τι προβλέπεται για την προστασία του δευτέρου ρέματος από τα παρασυρόμενα και μεταφερόμενα στην κοίτη του προϊόντα εκσκαφής,

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΙΣΕΛΙ ΗΜΑΘΙΑΣ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΠ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟ,Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΦΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα πρέπει να παρέμβει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τουλάχιστον το νόμιμο των διαδικασιών, αλλά και για να δασώσει την τιμή μιας καταξιωμένης υπηρεσίας, όπως ήταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος??
    Αναλυτική προσέγγιση στο:
    http://envthink.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive