Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αισιοδοξία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Μπαράζ δηλώσεων κατά της αναδιάρθρωσης


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν (πάνω αριστερά) με τον διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι (αριστερά) τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας, Αλεξέι Κούντριν (δεξιά) στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον



Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποκλείουν με μπαράζ κατηγορηματικών δηλώσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ εκφράζουν ελπίδες ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση.








«Παραφωνία» στην ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης, ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, που είπε την Παρασκευή ότι μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή».

Στον αντίποδα, ο Αντόνιο Μπόρχες, διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής προς τους πιστωτές της. «Υπάρχουν πολλοί τομείς στην Ελλάδα που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν», είπε την Παρασκευή. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χωρίς αναδιόρθρωση. Άλλωστε το Ταμείο δεν εμπλέκεται σε χώρες για τις οποίες δεν έχει πεισθεί ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε ο Μπόρχες.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Έχω να πω ότι όλες αυτές οι φήμες που αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εντελώς αβάσιμες. Δεν είναι καν μέσα στις εναλλακτικές μας», είπε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, όπου διεξάγεται η σύνοδος του ΔΝΤ.

Την αναταραχή στις αγορές περί αναδιάρθρωσης είχε προκαλέσει η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt ότι θα έπρεπε να γίνουν «επιπρόσθετα βήματα» σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος αποδειχθεί μη διατηρήσιμο. Ο ίδιος χθες είπε ότι τα ΜΜΕ ερμήνευσαν τις δηλώσεις του «κάπως διαστρεβλωμένα». «Αυτό που έβγαλαν προς τα έξω τα αγγλοσαξονικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν κάπως παραπλανητικό», είπε ο Σόιμπλε. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης εξηγούσαν στο Reuters ότι ο Σόιμπλε δεν αφίσταται από την επίσημη γραμμή του Βερολίνου και των Βρυξελλών κατά της αναδιάρθρωσης και ότι ως «πρόσθετα βήματα» εννοούσε τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα σενάρια διατηρήθηκαν μετά τη δήλωση του Χόγιερ, στέλεχος του Κόμματος των Φιλελευθέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναγνώρισε μεν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει καταπληκτική δουλειά για την αναμόρφωση της χώρας», αλλά αναρωτήθηκε αν «όλα αυτά είναι αρκετά». «Παρακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένουμε ανήσυχοι», είπε ο Χόγιερ

Ρεν: «Ζητείται φραστική πειθαρχία»
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι στις επιλογές ούτε της Κομισιόν, γιατί δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, ενώ θα έπληττε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν, οι αναλύσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο, αν η Ελλάδα κάνει αυτά που είναι αναγκαία. «Ας μην προτρέχουμε. Είναι πρόωρο να βγάζουμε συμπεράσματα πριν γίνει η στοιχειώδης δουλειά που απαιτείται», είπε ο Ρεν και στάθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης: «Πιστεύουμε τον λόγο των Ελλήνων που λένε ότι προτίθενται να αντλήσουν 15 δισεκατομμύρια τα πρώτα δύο χρόνια και συνολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ποσό που αντιπροσωπεύει 22% του ΑΕΠ και το 1/6 του χρέους. Από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ σημαντικό μέρος της λύσης», επεσήμανε ο Επίτροπος που απευθύνθηκε εμμέσως και προς το Βερολίνο, συνιστώντας λιγότερες δηλώσεις: «Τώρα είναι η στιγμή να εφαρμόσουμε αυστηρή φραστική πειθαρχία – αυτό είναι απαραίτητος όρος για να ξεπεράσουμε το τελευταίο στάδιο της κρίσης».

Την ανάλυση του Ολι Ρεν στηρίζουν και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της κάποια στιγμή», παρατήρησε ο Ρέγκλινγκ. «Όμως, ξέρουμε οι αγορές μπορούν να σφάλλουν και είναι πολλοί ασταθείς», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive