Το ΝΑΤΟ στόχευσε ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιεί ο Μουαμάρ
Καντάφι αλλά ο Λίβυος ηγέτης παραμένει άτρωτος.
Και για να το αποδείξει, βγήκε βόλτα στους δρόμους της Τρίπολης.
Η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο συγκρότημα του Μπαμπ αλ-Αζιζίγια κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σύμφωνα με το καθεστώς. Δεν απείλησε όμως η ζωή του ίδιου του Μουαμάρ Καντάφι. Και λίγες ώρες μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Τρίπολης, ο Λίβυος ηγέτης (όπως άλλωστε συνηθίζει μετά από κάθε επίθεση στην πρωτεύουσα) βγήκε να... καθησυχάσει το λαό του.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε πως η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ ήταν μια απόπειρα κατά της ζωής του Καντάφι, αλλά εκείνοι που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι γραφείου και φρουροί ασφαλείας, ενώ 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το κτίριο στέγαζε πολιτικά γραφεία.
Ο Μουαμάρ Καντάφι δέχεται κόσμο στη σκηνή του. Είναι όμως ο άνθρωπος της φωτογραφίας ο Λίβυος ηγέτης; Πολλοί το αμφισβητούν και μιλούν για σωσία! ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Καντάφι δεν κρυβόταν, αλλά βρισκόταν σε ασφαλές μέρος. «Είναι καλά, είναι υγιής, είναι ευδιάθετος», είπε ο Ιμπραήμ.
Ακολούθησαν τα πλάνα από την κρατική τηλεόραση, όπου ο Καντάφι χαιρετά κόσμο σε μια σκηνή. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ τα πλάνα ελήφθησαν σήμερα Δευτέρα. Το σίγουρο είναι πως είναι «μήνυμα» προς τη Δύση: «πάλι δε τα καταφέρατε»...
Στη Μιζράτα τώρα, δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν έξω από την πόλη σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ενώ ρουκέτες εξακολουθούν να πέφτουν τυχαία στην πόλη.
Επικεφαλής των ανταρτών δήλωσαν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις, που βομβαρδίζονταν σκληρά εδώ και δύο ημέρες, αποσύρθηκαν από την πόλη και βρίσκονται στα προάστιά της.
«Σημειώθηκαν συγκρούσεις στα δυτικά όρια της πόλης, το υπόλοιπο έχει καθαριστεί. Παραμένουν χωρίς αμφιβολία κάποιοι στρατιώτες κρυμμένοι στην πόλη, που φοβούνται μήπως σκοτωθούν, αλλά δεν υπάρχει πλέον ομάδα στρατιωτών», διευκρίνισε ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων βρέθηκε την αυγή, κρυμμένος σε ένα σπίτι που είχε αδειάσει από τους κατόχους του, και σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να αντισταθεί.
Ρουκέτες και όλμοι πέφτουν κατά διαστήματα στην πόλη, και φαίνεται να εκτοξεύονται στην τύχη προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων, όμως κανένας ήχος κοντινής μάχης δεν ακούγεται, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Την Κυριακή περίπου 100 στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι περικυκλώθηκαν σε ένα κτίριο της συνοικίας Ζουάμπι, στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, το κτίριο "καθαρίστηκε" από τους εξεγερμένους, που βομβάρδισαν το κτίριο στη διάρκεια σχεδόν 24 ωρών, σύμφωνα με την εξέγερση.
Κάτοικοι της συνοικίας, μεταφέροντας συγγενείς τους που τραυματίστηκαν από ρουκέτες στο νοσοκομείο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως "πολλά πτώματα" μαχητών πιστών στον Καντάφι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο.
Επιθέσεις και από ιταλικά μαχητικά
Φίλοι, φίλοι αλλά... ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε πως η ιταλική πολεμική αεροπορία μπορεί στο εξής να πλήττει στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη.
Μέχρι τώρα, η Ρώμη είχε παίξει περιορισμένο ρόλο στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι. Αλλά τη Δευτέρα αποφάσισε ότι θα επιτραπεί στην πολεμική της αεροπορία να βομβαρδίζει επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους.
Δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία τους για την απόφαση της κυβέρνησης και πως θα τηλεφωνήσει και σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες για να τους το πει προσωπικά. Στον Νικόλα Σαρκοζί θα το πει σε... τετ α τετ, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ιταλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.