«Απέτυχε ο κ. Παπανδρέου. Έναν ολόκληρο χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο, και κανείς δεν μου είπε πόσα έχουμε πάρει από την τρόικα και που έχουν πάει. "Ψιλοξέρουμε" που έχουν πάει αυτά τα λεφτά. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να βασιστώ στον κ. Παπανδρέου».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, στο ραδιόφωνο του ΡΑΔΙΟ 9, στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου.
Για την απογραφή του 2004
Αυτή η απαξίωση προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή και οι περιγραφές ως "εγκληματικό λάθος", δεν νομίζω ότι βοηθούν προς καμία κατεύθυνση. Η επιλογή επίσης του προσώπου, του κ. Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε τη γενική επίθεση - είναι παντελώς άγνωστος στη ΝΔ -, με βάζει σε πρόσθετες σκέψεις.
Δεν μπορώ να ξέρω τη στρατηγική του κ. Σαμαρά, και γιατί αποφάσισε να περάσει σε μία κόντρα με τον πρώην Πρωθυπουργό.
Το θέμα δεν είναι αν ήταν σωστή ή λάθος η απογραφή. Το θέμα είναι κατά πόσο, εάν έχεις κάποιες πομπές, αυτές τις βγάζεις στα "μανταλάκια". Είναι λάθος τακτική. Μπορούσε να γίνει αυτό στα Όργανα του κόμματος, να διαπιστώσουν το τι ωφέλησε και το πόσο έβλαψε, και να μείνει εκεί.
Το ότι βγαίνει προς τα έξω, προσπαθώ να καταλάβω σε τι μπορεί να ωφελήσει τον κ. Σαμαρά. Καλό σκάκι παίζει εκείνος που δεν βλέπει μόνο την πρώτη κίνηση, αλλά μπορεί και βλέπει πολύ μακρύτερα, π.χ την εικοστή κίνηση. Δεν ξέρω μήπως αύριο το πρωί, κατά την σύνταξη των ψηφοδελτίων, βρεθεί η ΝΔ προ εκπλήξεων. Δηλαδή, να αρνηθούν όλοι οι Καραμανλικοί να μπουν και να συμμετέχουν σε αυτά.
Ακούω τέτοια πράγματα από τον πυρήνα της παράταξης. Ακούω διάφορα, ανάμεσα σε αυτά και αυτές τις σκέψεις, ως άνθρωπος που, όπως γνωρίζετε, γνωρίζω τα "στεγανά".
Δεν μπορώ να βαθμολογήσω αυτήν την κίνηση σαν θετική κίνηση. Δηλαδή, αν ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι η αύξηση των "απονεκρωμένων" ποσοστών. Αυτή δεν είναι μια κίνηση που θα βοηθούσε. Γιατί αύριο, όταν θα πραγματοποιηθούν δημοσκοπήσεις από διάφορες εταιρείες, θα απευθυνθούν και θα ερωτηθούν και οι δυσαρεστημένοι Καραμανλικοί. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν ξέρω. Ίσως έχει και άλλο σχεδιασμό. Ίσως πιστεύει ο κ. Σαμαράς στην εξάντληση της τετραετίας από το ΠΑΣΟΚ, οπότε και πιστεύει ότι έχει χρόνο να κάνει και την "τούμπα στον αέρα". Εάν όμως αύριο το πρωί προκύψει το έκτακτο, πιστεύω ότι αυτά δεν θα είναι ωφέλημα πράγματα, και θα συζητηθούν προεκλογικά.
Η απογραφή του 2004 είναι απολύτως συνδεδεμένη με την απογραφή του 2009
Άρα λοιπόν, αυτό απαιτεί χειρισμούς λεπτότερους από ότι και οι δύο πλευρές έκαναν μέχρι τώρα. Με αυτήν την πράξη η ΝΔ αφαιρεί βέλη από την φαρέτρα της. Θα έλεγα ότι είναι ή απειρία, ή εμπάθεια. Ένα από τα δύο πρέπει να είναι. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση για κάτι άλλο.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν αυτό θα μπορούσε να είναι μια υπερβατική πολιτική κίνηση, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
Θα μπορούσε να κάνει κανείς μια κάποια "υπερβατική" πολιτική, αν είχε δώσει δείγματα γραφής θετικά στον πολίτη.
Δεν έχει δώσει όμως τίποτα ως σήμερα. Δεν μπορεί να είναι το πρώτο υπερβατικό βήμα αυτό, δηλαδή της "κατασπάραξης" του κ. Καραμανλή. Έρχομαι στη θέση του κ. Καραμανλή. Αυτός από το σπίτι του στη Ραφήνα, παρακολουθεί τον Τύπο, ακούει και βλέπει διάφορες εκπομπές. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος.
Και όποιος πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής είναι "νεκρός", ή ότι δεν έχει μια επιρροή στην Κ.Ο. της ΝΔ, νομίζω ότι δεν τα έχει "ζυγίσει" καλά. Αλλά δικό τους το κόμμα, δικά τους τα λάθη. Ο κ. Καραμανλής δεν είναι αποκομμένος από την ΝΔ. Υπάρχει ένας κόσμος που τον παρακολουθεί, και κάθε παρουσία του στις συνάξεις της ΝΔ χειροκροτείται.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Σαμαράς δεν τα έχει λάβει όλα αυτά υπόψη του. Τι θα έχανε ο κ. Σαμαράς να κάνει δύο επισκέψεις στη Ραφήνα, και να ξεκαθαρίσει ότι χαράσσει μια καινούργια πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνει την παλιά πολιτική; Αυτό θα έκανα εγώ.
Για την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης
Κανείς δεν μιλάει με τον άλλον. Επειδή μιλώ με αρκετούς, λαμβάνω ένα κλίμα δυσαρέσκειας του ενός απέναντι στον άλλον. Έχουν μεταξύ τους μεγαλύτερη απόσταση, απ΄ ότι έχουν με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κ. Πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει.
Είναι σε πολύ δυσάρεστη θέση ο κ. Παπανδρέου και κάτι πρέπει να κάνει. Είτε αυτό είναι εκλογές -όπως ακούγεται για τον Ιούνιο- ή ένας ευρύς ανασχηματισμός.
Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας
Δεν το συζητάω καθόλου για την ψήφισή του. Και όσον αφορά την ψήφιση του μνημονίου, όταν η Ελλάδα βυθιζόταν εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κλήθηκα να αποφασίσω αν θα πάρω τα λεφτά, ή θα πτώχευε η χώρα.
Αποφάσισα να πάρω τα λεφτά, όσο επώδυνοι και να είναι οι όροι. Να μείνω "ζωντανός" και από εκεί και πέρα ψάχνω να βρω δρομολόγηση όλων αυτών των θεμάτων. Δεν έκανε τίποτα. Απέτυχε ο κ. Παπανδρέου. Έναν ολόκληρο χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο, και κανείς δεν μου είπε πόσα έχουμε πάρει από την τρόικα και που έχουν πάει.
"Ψιλοξέρουμε" που έχουν πάει αυτά τα λεφτά. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να βασιστώ στον κ. Παπανδρέου.
Και επειδή ο κ. Παπανδρέου απέτυχε στην πρώτη ευκαιρία, τίποτα δεν με ενθαρρύνει ότι μπορεί να τα καταφέρει και με τη δεύτερη ευκαιρία.
Άρα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Θα φύγει είτε με εκλογές, είτε με άλλες πρωτοβουλίες.
Πιστεύω λοιπόν ότι αν θέλει ο κ. Παπανδρέου να προσφέρει υπηρεσία, αυτό είναι να προσφέρει μια νέα διέξοδο στη χώρα.
Και εννοώ τη σύσταση μιας ευρύτερης κυβέρνησης, όπως αυτή της Πορτογαλίας. Να μπουν μέσα τα δύο μεγάλα κόμματα, να χειριστούν τα θέματα με μια περισσή ευρύτητα, και να δούμε που θα πάει το πράγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.