Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

44 χρόνια μετά ξανά σε παρακμή Μάχη με φαντάσματα την ώρα που κινδυνεύει η χώρα.Της Σοφίας Βούλτεψη


21η Απριλίου σήμερα, μαύρη επέτειος για την Δημοκρατία στην πατρίδα μας και η χώρα παρουσιάζει τα ίδια σημάδια παρακμής και διχασμού που οδήγησαν τότε στην κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ο πολιτικός κόσμος εμφανιζόταν όχι μόνο βαθιά διχασμένος, αλλά και αδύναμος να εντοπίσει τον πραγματικό εχθρό – για παράδειγμα κοιτούσαν προς την πλευρά των στρατηγών, δημοσίευαν άρθρα εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους… «δεν θα γίνει δικτατορία» (τα οποία διεκόπησαν από τις ερπύστριες) και οι συνταγματάρχες του Παπαδόπουλου περνούσαν κάτω από τη μύτη τους, κατέβαζαν τα τανκς και επέβαλαν την δικτατορία τους.

Σήμερα, δεν υπάρχει, βέβαια, θέμα κατάλυσης της Δημοκρατίας με τα τανκς. Υπάρχει, όμως, θέμα κατάλυσης της Δημοκρατίας δια της εμβάθυνσης του εθνικού διχασμού και της κατάργησης της κοινωνικής συνοχής.

Παρ’ όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα, αδύναμο να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, συνεχίζει να πολεμάει με φαντάσματα και να ανταλλάσει ύβρεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο – πρωτοστατούσης και της κυβέρνησης, που θέλει να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την άθλια κατάσταση στους προηγούμενους, λησμονώντας το δικό της κυβερνητικό παρελθόν.

Έτσι χθες, ξεκίνησε πάλι φασαρία για ένα κινδυνολογικό mail, ενώ την ίδια ώρα δημοσιοποιείτο (ξανά) από τον μόνιμο αγωγό κινδυνολογικών πληροφοριών, το Ρόιτερ’ς, η δημοσκόπηση που το πρακτορείο διενήργησε μεταξύ 55 οικονομολόγων, εκ των οποίων οι 46 προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της!

Πάνω από τους μισούς, οι 24, προέβλεψαν ότι αυτό θα γίνει μετά από έναν χρόνο και επτά ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο. Άλλοι δέκα τοποθετούν την αναδιάρθρωση μεταξύ τριμήνου και εξαμήνου, ενώ τέσσερις εκτιμούν ότι πρέπει να περιμένουμε την αναδιάρθρωση σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Βέβαια, η κυβέρνηση, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός των Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισαν τις διαψεύσεις. Αλλά τα CDS των 5ετών ομολόγων έφθασαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ – 1.275 μονάδες, ακριβώς λόγω των προβλέψεων περί αναδιάρθρωσης. Όσο για το δεκαετές ομόλογο (έναντι του γερμανικού bund) βρέθηκε στις 1.147,4 μονάδες βάσης.

Και βέβαια, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφανίστηκαν να υστερούν κατά 766 εκ ευρώ έναντι των στόχων.

Είναι προφανές ότι για όλα αυτά και πάλι δεν φταίει ένα mail. Το οποίο μοιάζει να είναι αποτέλεσμα των εισαγόμενων από το εξωτερικό και κυρίως από την Γερμανία συζητήσεων και βεβαιοτήτων περί αναδιάρθρωσης.

Αλλά όσο το πολιτικό μας σύστημα συνεχίζει να κυνηγά φαντάσματα, η χώρα θα πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό.

Το ίδιο συνέβη και με την εντελώς αποπροσανατολιστική συζήτηση γύρω από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» για τις δηλώσεις Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη. Φαντάσματα κυνηγήθηκαν και πάλι – με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν οι Τούρκοι.

Μιλάμε για την εφημερίδα που βρέθηκε πίσω από την προβοκάτσια στα Ίμια. Μιλάμε για τον βασικό αγωγό της τουρκικής προπαγάνδας. Και όμως. Η συζήτηση αυτή κάλυψε απόλυτα τα θέματα που πραγματικά πρέπει να μας απασχολούν. Μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεχαστούν επί μέρες οι πράξεις και οι παραλείψεις που έκαναν τα spread και τα cds να αγγίξουν ταβάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive