Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αρχηγική συνέντευξη Λοβέρδου.«Να πούμε τώρα την αλήθεια για την οικονομία»! Δλδ ο Παπανδρέου λέει ΨΕΜΑΤΑ ε; Συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ! Βεβαίως, Βεβαίως!

andreas-loverdos

Η κυβέρνηση δεν έχει πει στον κόσμο όλη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρέπει να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια και επί τόπου, και τώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας.

«Στην Ελλάδα πάσχουμε από έλλειψη πεποίθησης γι αυτά που κάνουμε», παρατήρησε στις δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9 ο κ. Λοβέρδος και προειδοποίησε ότι «δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση αν η κυβέρνηση έχει ενοχικό πολιτικό λόγο». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι προσπάθειες που κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, θα πρέπει να στηρίζονται από όλους μας, σθεναρά, να είμαστε όλοι μπροστά, χωρίς κανένας να ντρέπεται να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια.

Πεταλωτής: Οι υπουργοί λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω!

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Λοβέρδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον, σαν το σημερινό, προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε, προσπαθούμε να αποτινάξουμε και να αποβάλουμε όλους εκείνους τους αστάθμητους παράγοντες που μας κάνουν, πολλές φορές, να μην μπορούμε να είμαστε σταθεροί τελείως στους στόχους μας, αλλά να υπάρχουν και κάποιες παρεκκλίσεις. (!!!)

«Εκείνο, όμως, που είναι πραγματικότητα», πρόσθεσε, «είναι ότι δουλεύουμε. Και όταν υπάρχει δουλειά, μεθοδικότητα και σχέδιο, όλες οι ελλείψεις, πραγματικά, συμπληρώνονται, όλες οι ανατροπές αντιμετωπίζονται και αυτό φαίνεται και κρίνεται εκ του αποτελέσματος».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο να βγει η χώρα στις αγορές μέχρι τα τέλη του 2011.

Ερωτηθείς τέλος, αν η κυβέρνηση αισθάνεται ευτυχής όταν ένας υπουργός της λέει ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν πρέπει να απομονώνεται ένα σημείο που πιθανόν να είπε κάποιος υπουργός. «Οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν αγωνία, εκφράζουν την αγωνία τους. Πολλές φορές, αντανακλούν την κοινή γνώμη. Αυτή την ανησυχία και την αγωνία δεν μπορούμε να την ποινικοποιούμε», σχολίασε ο κ. Πεταλωτής.

Ολόκληρη η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο Ράδιο 9 και τους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο ο Δήμος μας έκανε μια ανάλυση για την προσπάθεια του Ερντογάν να εμπλακεί στην ιστορία της Λιβύης και αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο από το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν ευπρόσδεκτο σε ό,τι αφορά όλη αυτή την κρίση και το ρόλο της Ελλάδος.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπάρχει χρόνος να παρακολουθείτε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για να θυμηθείτε και τα παλιά σας ενδιαφέροντα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με την άκρη του ματιού ναι, παρακολουθώ, έχω, όμως, εμπειρία ζώσα για την πορεία της Τουρκίας τη δεκαετία του 2000, από μια χώρα μπατηρημένη, μια χώρα πτωχευμένη, μια χώρα με κρίση, με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ερντογάν την έκανε μια χώρα με εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και με πολιτική παρέμβαση…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας κ. Λοβέρδο;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πολλοί λένε ότι επειδή βγήκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στιβαρή πολιτική ηγεσία με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Αυτό είναι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπατε όλα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Ερντογάν συνόψισε αυτό με τη συμπεριφορά του, αν θέλετε τα πρώτα του δείγματα ως Πρωθυπουργού τα θυμάμαι γιατί ήμουν Υφυπουργός Εξωτερικών, τον θυμάμαι τότε, κύριοι, να στέκεται δίπλα στο Σημίτη και κατά κάποιον τρόπο – ένα ανθρώπινο θα σας πω τώρα, μην του δώσετε μεγάλη σημασία – να τον πειράζει που ήταν πιο ψηλός και να προσπαθεί να μαζευτεί για να είναι κοντά στο Σημίτη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη φωτογραφία να μην υπάρχει δυσαρμονία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Αντί να το σκέφτεται αυτό αυτός που έχει λιγότερο ύψος, το σκεφτόταν αυτός που είχε περισσότερο. Ένας άνθρωπος που μόλις είχε βγει νικητής των εκλογών, ο οποίος όμως είχε μέσα του αυτά που είδαμε να εξελίσσονται στις επόμενες χρονιές της διακυβέρνησής του, τον θυμάμαι το 2006 να μπαίνει σε μια Σύνοδο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ εν ολομελεία, όπου η ομιλία ενός ηγέτη είναι happening, είναι γεγονός για τις διαδικασίες αυτές, είχε το κύρος του σουλτάνου, έλεγαν όσοι τον αντιμετώπιζαν με σκωπτικό τρόπο.
Όπως είδατε με το Νταβούτογλου, τον Υπουργό Εξωτερικών, με το σύμβουλο αυτό δηλαδή που έχει άποψη για τα τεκταινόμενα, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά γενικά στον πλανήτη και με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει να είναι μια ηγέτιδα δύναμη, όχι στον ισλαμικό, αλλά στο μουσουλμανικό κόσμο, νομίζω ότι τα έχει καταφέρει και στο εσωτερικό της με τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 8%, τουλάχιστον πρόπερσι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που μας λέτε γιατί δε μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα κ. Υπουργέ; Μας περιγράφετε ένα μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο συμφωνούμε και ζηλεύουμε. Και τώρα ρωτάω τον Υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Παπανδρέου: Γιατί αυτό το μοντέλο….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μην προσπαθήσετε να μεταφέρετε αυτό το πρότυπο στην Ελλάδα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Ζηλεύω τον Τούρκο που από κει που ήταν, όπως είπατε, μια δύναμη αμελητέα, έχει γίνει μια υπερδύναμη στον κόσμο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν απαιτείται στις μέρες μας μια τέτοιου είδους στιβαρότητα; Ας τη χαρακτηρίσουμε και «ανατολίτικη».

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ανατολίτικη στιβαρότητα προϋποθέτει έλλειψη δημοκρατίας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό, είναι η Αχίλλειος πτέρνα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά ο λαός λέει ότι και η πολλή δημοκρατία βλάπτει, έτσι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακόμα και για το τσιγάρο που τη έχουμε συζητήσει την Τουρκία πολύ εδώ, είναι μια χώρα, η οποία επιβάλλει τους κανόνες της και με το βούρδουλα, έτσι; Δηλαδή ο αστυνομικός δεν παίζει. Χτυπάει στο δρόμο. Δε νομίζω ότι σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πηγαίνει αυτό, «φοριέται» αυτό. Δεν θα το ανεχόταν κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα. Για μένα, τουλάχιστον, δεν αποτελεί πρότυπο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα βλέπουμε ότι τρέχουν οι ολίγοι και οι περισσότεροι κάθονται. Το ίδιο ισχύει και μέσα στην κυβέρνησή σας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο «Τιραμόλα» της κυβέρνησης, τρέχει δεξιά και αριστερά, προσπαθεί μέχρι στα κανάλια, σας έβλεπα χτες το βράδυ, για τα αυτονόητα, να έχετε πάρει την υπόθεση στα χέρια σας και να δίνετε εξηγήσεις για τα αυτονόητα πράγματα και οι άλλοι να λουφάζουν.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευθέως σας το λέμε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δε γίνεται όμως αυτό, κάποια ώρα θα κλατάρετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, όμως, θέλω να πω το εξής: Απαλλασσόμενος από το βάρος της σύγκρισης με την Τουρκία, δεν το θέλω αυτό, γιατί είμαστε μια άλλη περίπτωση, να το κλείσουμε αυτό να πάμε στα δικά μας: Εμείς πάσχουμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ως δεδομένα, πάσχουμε στην Ελλάδα ειδικά σ’ αυτή τη στιγμή της κρίσης, από έλλειψη πεποίθησης γι’ αυτό που κάνουμε.

Έχω πολλές φορές πει και το έχω πει και τις τελευταίες μέρες, γιατί τις τελευταίες μέρες κρίνω, ότι πρέπει αυτές τις απόψεις που έχω να τις διατυπώσω δημοσίως και πάρα πολύ έντονα, έχω από τη συνέντευξή μου στο «Έθνος της Κυριακής» και μετά επί τρεις μέρες τώρα επιμείνει σταθερά στη θέση μου, ότι αυτή την κρίση που περνάει η Ελλάδα δεν θα την ξεπεράσει αν η κυβέρνησή της έχει ενοχικό πολιτικό λόγο, δηλαδή δεν έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνει, θα ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη θέση αυτού που κάνει.

Πράγματι, θα θέλαμε όλοι οι υπουργοί να δίνουμε εισόδημα στον κόσμο. Αυτό επειδή δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, η χώρα είναι σε κρίση, θα πρέπει οι προσπάθειες που κάνουμε για να βγει η χώρα από την κρίση, να υποστηρίζονται από όλους μας σθεναρά, να είμαστε όλοι μπροστά χωρίς κανένας να ντρέπεται ν’ αντιμετωπίσει τους πολίτες και να τους κοιτάξει στα μάτια.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι το οποίο δε γίνεται, ευθέως σας το λέω εγώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάτι το οποίο δεν γίνεται, κ. Σταυρόπουλε, ναι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορεί να υπάρχουν Υπουργοί δυο ταχυτήτων.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι προϋπόθεση να ξεπεράσουμε την κρίση. Εάν δεν πούμε στον κόσμο όλη την αλήθεια για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας..

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κουρασμένοι πρέπει να καθίσουν σπίτι τους κ. Λοβέρδο; Ευθέως η ερώτηση γιατί δε σας αρέσουν τα πολλά λόγια κι εσάς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ είμαι ίσος μεταξύ ίσων, δεν μπορώ να κρίνω εγώ το διπλανό μου. Δεν είναι δικό μου καθήκον θεσμικό, νομικό, πολιτικό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κουρασμένοι όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Ανδρέας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά να το διαπιστώνω. Δική μου δουλειά είναι να λέω, ότι θα πρέπει με την ίδια ζέση, με το ίδιο θάρρος και με την ίδια πολιτική πεποίθηση, ότι όταν προσπαθείς να σώσεις έναν άνθρωπο από τον πνιγμό δεν σκέφτεσαι τι κόμμα είναι, τον σώζεις.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι. Κάτι το οποίο δε γίνεται..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με αυτή την πεποίθηση πρέπει να βγούμε μπροστά αφού πούμε ολόκληρη την αλήθεια για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας στον κόσμο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Που δεν την έχουμε πει..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Που δεν την έχουμε ολοκληρώσει. Πρέπει αμέσως μετά να τον πείσουμε ότι με την αποτελεσματικότητά μας πράγματι αξίζουμε της εμπιστοσύνης του και η ταλαιπωρία που περνάμε έχει νόημα γιατί σε κάποιο χρόνο η Ελλάδα θα φύγει από αυτή την κρίση.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η αλήθεια λέγεται με δόσεις;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν λέγεται με δόσεις. Πρέπει να ειπωθεί ολόκληρη και επί τόπου, και τώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές. Γιατί η Ευρώπη, και εδώ ο Παπανδρέου προσπάθησε πάρα πολύ, μας έδωσε το πλαίσιο, όχι επειδή είναι φιλέλληνες, αλλά επειδή η Ευρωζώνη κοιτάει το ευρώ, κοιτάει τη φυσιογνωμία της Ευρώπης και μια Ευρώπη δυνατή είναι μια δυνατή στήριξη και για την Ελλάδα. Αυτή, λοιπόν, η στάση της Ευρώπης, το καβούκι, το οχυρό που μας έδωσε η Ευρώπη δε θ’ αξιοποιηθεί αν εμείς πολύ γρήγορα, τώρα δηλαδή δεν κινηθούμε για να επιτύχουμε στους στόχους μας έχοντας ένα λαό ενημερωμένο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο ερωτήσεις: Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο πανεπιστημιακός που μέχρι τώρα κονταροχτυπήθηκε: Γιατί χάσατε δυο μάχες; Τη μάχη του τσιγάρου και τη μάχη του πάρτυ στα δημόσια νοσοκομεία όπου δεν είδα κάποιον να καταλήγει στη φυλακή κι εγώ να τρίβω τα χέρια μου από χαρά; Διότι το πάρτυ στα νοσοκομεία συνεχίζεται, κόψατε την πορτοκαλαδίτσα από τον αιμοδότη…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν την κόψαμε, είναι ψέμα αυτό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ψέμα; Αφού βγήκε ο Πρόεδρος των Αιμοδοτών σ’ εμάς και λέει ούτε μια πορτοκαλάδα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας λέω ότι είναι ψέμα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος γιατί μας λέει ψέματα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε σας λέει ψέματα ο Πρόεδρος. Κατ’ αρχάς βάλατε δυο πράγματα, δεν θέλω να κλείσουμε χωρίς να τα έχω απαντήσει.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τσιγάρο, πάρτυ στην Υγεία, λαμόγια στη φυλακή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τσιγάρο και πάρτυ στα νοσοκομεία και τιμωρία. Να πιάσω το τρίτο, να κάνω μια αξιολόγηση γιατί κάποιος που μας ακούει και θα κλείσει το ραδιόφωνό του δεν θέλω να φύγει με εκκρεμότητες. Την περασμένη εβδομάδα, μην κοιτάτε που εγώ δεν μιλάω γι’ αυτά, έγινε το Πειθαρχικό του Υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε θέματα γιατρών επίορκων που κατηγορούνται εν πάση περιπτώσει για παραβίαση του όρκου τους, σ’ ένα νοσοκομείο της χώρας.

Εγώ δεν ρώτησα ούτε πώς τους λένε ούτε τίποτα, απλώς ήθελα να ξέρω την κατάληξη. Έφυγαν από το Σώμα 6 άνθρωποι. Εγώ δεν βγήκα να πω «να, ξέρετε, τιμωρούμε», γιατί είναι λάθος ένας Υπουργός να κάνει αυτό. Ένας Υπουργός πρέπει να ξέρει στο μέτρο του δυνατού.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί έφυγαν εννοείτε από υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας; Από το ΕΣΥ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατροί του ΕΣΥ.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και έφυγαν από το ΕΣΥ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αντιλαμβάνεστε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την άδεια από γιατρούς που να γίνουν κομμωτές γιατί δεν τους την πήρατε; Εδώ σας θέλω..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή, στον Ιατρικό Σύλλογο αυτά. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου έχει αρμοδιότητα να εξετάσει αν ένας γιατρός ο οποίος κατηγορείται για κάτι έχει παραβιάσει τον κανόνα του νοσοκομείου…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 250 εκατομμύρια λιγότερα φέτος στις προμήθειες υλικών και 150 εκατομμύρια στα φάρμακα σύνολο 400, ο έλεγχος που έκανα Φεβρουάριο και Ιανουάριο μου δείχνει ότι είμαι πάρα πολύ κοντά στο να πιάσω αυτό το στόχο των 400 εκατομμυρίων.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, το στόχο τον πιάσατε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα το πάρτυ έχει τελειώσει. Απλώς υπάρχει περισσότερος χώρος για παρεμβάσεις.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το Βερύκιο και το Σταυρόπουλο που μέχρι τώρα πωλούσαν τη σύριγγα αντί 30 λεπτά 1 ευρώ τους πιάσατε να τους πάτε φυλακή; Αυτό θέλω. Όχι να γλιτώσετε λεφτά, αλλά να τιμωρήσετε κι αυτούς που έκλεβαν επί χρόνια το Δημόσιο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω αν μπορείς να το κάνεις αυτό και αν έχεις τη δυνατότητα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχεις; Με τον Εισαγγελέα, να πάει κάποιος φυλακή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτός που υπερκοστολογούσε, υπερκοστολογούσε γιατί γνώριζε ότι θα πληρωθεί σε 6 χρόνια. Και αφού θα πληρωνόταν σε 6 χρόνια, από το Υπουργείο Οικονομικών, όχι από τα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία δεν πλήρωναν ποτέ τίποτα, και κανένας δεν έδινε λογαριασμό σε τίποτα. Τώρα, λοιπόν, που έχουν μάθει ότι θα πρέπει να κάνουν τη συγκεκριμένη εξοικονόμηση που τους δίνει ο προϋπολογισμός τους τη δυνατότητα να κάνουν, τώρα μαζεύονται.

Πάμε τώρα στο δεύτερο θέμα: Ένας κακός Διοικητής ξέρετε τι κάνει όταν έχει καθήκον να μαζέψει χρήματα; Αντί να συμμαζέψει τις προμήθειες…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κόβει την ΑΜΙΤΑ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κόβει την ΑΜΙΤΑ. Εχθές αναγκάστηκα να βγάλω μια εγκύκλιο υπενθύμισης..

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο Κορίνθου έγινε αυτό, σας το λέω εγώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω σε όλους τους Διοικητές «προσέξτε κύριοι, όχι μόνο το χυμό, αλλά πρέπει κι ένα μικρό γεύμα να δίνεις με κράκερς κ.λπ. στον άνθρωπο που έχει δώσει αίμα». Κατά τη συνταγή των γιατρών. Αναγκάστηκα να βγάλω αυτή την εγκύκλιο χθες, γιατί έμαθα αυτό το γεγονός, ερωτήθηκα κιόλας, ντράπηκα για λογαριασμό αυτού που το έκανε, αλλά η τελική ευθύνη βαρύνει εμένα και υπέγραψα χτες το βράδυ μια τέτοια εγκύκλιο υπενθύμισης, ότι κατά την ιατρική δεοντολογία, κατά τη συνταγή δηλαδή, πρέπει να κάνεις αυτό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τσιγάρο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εδώ δεν τα καταφέρνουμε. Κοιτάξτε, εγώ είχα μια πρόταση όπως ξέρουν όλοι στους χώρους για τα οινοπνευματώδη το βράδυ, μετά τις 9-10 η ώρα να μην ισχύει η απαγόρευση για να μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν πάσχουμε από διάθεση εφαρμογής, πάσχουμε από έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Όμως, οφείλω ν’ αναγνωρίσω σ’ αυτούς που είχαν αντίθετη άποψη από μένα, οι οποίοι έλεγαν ότι «άσε την απαγόρευση και αν την παραβιάζουν σιγά-σιγά θα δημιουργηθεί ένα κλίμα». Αναγνωρίζω, λοιπόν, παρατηρώντας και τα στοιχεία που μου έδωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως λένε, δεν είμαι εγώ αυτός που έκανε την έρευνα, το κάπνισμα κάμπτεται, τα ποσοστά των καπνιστών.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι αλήθεια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και σε ορισμένα καταστήματα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα που έτυχε να πάω, στη Λάρισα, σε ορισμένα καταστήματα, όχι επειδή είμαι εγώ γιατί σε άλλες περιοχές που πάω μπροστά μου καπνίζουν και αναγκάζομαι και φεύγω, ή κάνω ότι δεν βλέπω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη μάχη τη χάσατε κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν πάει καλά. Δεν πάει όπως θα ήθελα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τα περιορισμένα μέσα ελέγχου που έχω τα χρησιμοποιώ. Δηλαδή έβαλα με το νόμο τώρα τον τελευταίο τους Επιθεωρητές Υγείας, τους στέλνω. Μάλιστα, επειδή οι Επιθεωρητές Υγείας ήταν πιο αυστηροί από τους άλλους ελεγκτές, από τη Δημοτική Αστυνομία δηλαδή που δεν κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει και υπάρχουν και Δήμοι που μου αρνούνται να επιστρατεύσουν Δημοτική Αστυνομία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω, ο μεγαλύτερος Δήμος της Αθήνας..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παίρνω τηλέφωνο και μου λένε οι Δήμαρχοι «δεν μπορώ». Άλλος Δήμαρχος μου λέει «έχω προτεραιότητα το parking, χρειάζομαι τη Δημοτική Αστυνομία γι’ αυτό»…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε τι θα κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας ειδικά στην Αθήνα είναι πολύ αυστηροί και σ’ ένα κατάστημα είχαν φτάσει και στις 4 κυρώσεις, άρα η επόμενη ήταν η αφαίρεση της άδειας, μπήκαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα και χειροδίκησαν εναντίον του πριν από μια εβδομάδα. Στο γραφείο του κ. Δημόπουλου.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι μπήκαν; Οι ιδιοκτήτες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Μπήκαν στο γραφείο του και πήγαν να τον δείρουν. Λοιπόν, ο άνθρωπος με πήρε τηλέφωνο, μου λέει «τραβάω αυτά», αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και προσπαθούμε σιγά-σιγά. Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι είναι μια μάχη που θα κριθεί με το χρόνο. Μου θύμισε όταν κάναμε τη σχετική συζήτηση, ότι πριν από κάποια χρόνια, το θυμάμαι εγώ, κάπνιζαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κι εγώ καπνιστής είμαι, έτσι; Δεν κάνω τον ηθικολόγο. Απλώς, εγώ το έχω πάρα πολύ κοντρολάρει τα τελευταία 13-14 χρόνια και προσπαθώ να το δω ως διασκέδαση, όπως βλέπουμε και το αλκοόλ, όχι ότι όπου σταθώ κι όπου βρεθώ πρέπει να καπνίζω. Αλλά ο άλλος δεν το βλέπει έτσι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή πρέπει να κάνουμε και λίγο τα στραβά μάτια;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Βερύκιος ισχυρίζεται ότι το τσιγάρο αυτή την εποχή είναι η διέξοδος του Έλληνα, είναι το ντέρτι του, το μεράκι του ν’ ανάψει κι ένα τσιγαράκι..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά να σας πω κάτι; Ν’ ανάψει ένα τσιγαράκι. Ένα παιδάκι που τρώει δίπλα τι φταίει που έχει ο άλλος ντέρτι; Και το παιδάκι έχει γονείς που έχουν κι αυτοί προβλήματα με την κρίση. Υπάρχουν μέρη που ακόμη, δυστυχώς, και αυτό θα καταπολεμηθεί, σ’ αυτό είμαι πεπεισμένος απόλυτα και θα το κυνηγήσω και προσωπικά, υπάρχουν μέρη στα οποία συχνάζουν παιδάκια, πάνε οικογένειες να φάνε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί συμφωνούμε όλοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι δυνατόν ν’ ανάβει ο άλλος τσιγάρο, ή και πούρο; Ποιος είσαι ρε φίλε;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία ερώτηση: Ανασχηματισμός θα γίνει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ εγώ ν’ ανακατευτώ σε μια τέτοια συζήτηση.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να μην ανακατευτείτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχω κανένα δικαίωμα. Απλά και μόνο είχα πει αυτές τις μέρες και νομίζω ότι αυτό το συμμερίστηκαν όλοι, άκουσα και συναδέλφους μου να το υποστηρίζουν επίσης, ότι αυτά τα πράγματα όσο μένουν σε εκκρεμότητα επί πολύ καιρό, δεν είναι καλό. Καμία κυβέρνηση δεν τη βοήθησε μια τέτοια εκκρεμότητα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαρανταοκτάωρη απεργία από σήμερα των γιατρών του ΙΚΑ. Ζητούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Είδηση που θ’ ακούσετε μόλις κλείσουμε τη συνέντευξη. Τι απαντάτε; Δεν έχουν δίκιο οι άνθρωποι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στους γιατρούς του ΙΚΑ έχουμε απαντήσει, επειδή έγιναν κινητοποιήσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία, η οποία «κουτσά στραβά» λειτουργεί αλλά και ο νόμος θα εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου σε όλη τη χώρα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δίκιο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχουν δίκιο. Όμως, δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, αυτοί πιστεύουν το δικό τους. Μόλις τελείωσε η ψήφιση του νόμου στη Βουλή τους κάλεσα σε συζήτηση. Δεν ήρθαν. Τώρα με τον κ. Κουτρουμάνη τους ξανακαλούμε και πάλι σε συζήτηση. Δεν έρχονται. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι αυτή η ιστορία χωρίς συζήτηση δεν προχωράει.

Υποτίθεται ότι μου έκαναν κατάληψη στο Υπουργείο γιατί δεν συζητάω. Επί εβδομάδες τους καλούμε να κουβεντιάσουμε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα προαποφασισμένα δεν έρχονται να συζητήσουν λένε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι. Ο νόμος λέει ότι κάθε γιατρός που συνεργάζεται με τα Ταμεία που συγκροτούν την Πρωτοβάθμια Υγεία, διατηρεί το status που έχει. Γιατί δεν έρχονται να συζητήσουμε;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πιστεύουν ότι ό, τι και να πουν εσείς έχετε πάρει τις αποφάσεις σας..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα οι αποφάσεις μας δεν είναι αντίθετες με τις δικές τους.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πού διαφωνείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτοί φοβούνται, μήπως χάσουν τα άγραφα προνόμια.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ακριβώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εκεί είναι το πρόβλημα. Δεν φοβούνται το νόμο, ο νόμος είναι σαφής. Τους τον διαβάζαμε τότε, στην αντιπαράθεση που είχαμε με τους ανθρώπους, τους το διαβάζαμε από τα media, από κοντά δεν έρχονται, το μοιράζαμε στη Βουλή, το είδαν τα κόμματα. Κανένα κόμμα δεν έβαλε ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα. Ήταν σαφή τα πράγματα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τη βαρύναμε τη συζήτηση και πρέπει να κλείσουμε, έχω στο τέλος μια κουβέντα που θα σας στενοχωρήσει πολύ.. Σας αποκαλύπτω ότι σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού αποφασίζεται να πάρουμε το Μέσι από τη Μπαρτσελόνα, οπότε το τελευταίο πρωτάθλημα που πήρατε εσείς οι Ολυμπιακοί φέτος είναι αυτό και για να κλείσουμε με καλαμπούρι, τελειώσατε, του χρόνου με Μέσι και Κατσουράνη θα σας βάλουμε 4 γκολ μέσα στο Καραϊσκάκη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένας από τους επιφανείς φαρμακοβιομήχανους που έρχονται στο Υπουργείο για συνεννοήσεις είναι ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Του είπα, λοιπόν, στο Υπουργείο Εργασίας που ήμουν, του λέω: «τι έγινε Παύλο Θεέ, θα πάρεις την ΠΑΕ;» Και μου λέει «δε βλέπεις παιδάκι μου εδώ πέρα τι γίνεται; Δεν μας πληρώνετε!» Έτσι μου είπε, «τι ΠΑΕ να πάρουμε; Εδώ δεν μας δίνετε λεφτά».

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως τα πράγματα στο ποδόσφαιρο πάνε από το κακό στο χειρότερο και εκεί η κυβέρνηση, τώρα να το πολιτικοποιήσουμε, δεν κάνει, χούλιγκανς, λαμόγια, παράγκες, στημένα παιχνίδια.. Και φταίτε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ υποστήριξα ότι φέτος με τα πολλά που έγιναν το πρωτάθλημα δεν έπρεπε να συνεχιστεί. Έπρεπε να διακοπεί. Έπρεπε να διακοπεί και να ξαναρχίζει μετά από ένα μήνα με άλλους όρους.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη άποψη που ακούγεται κυβερνητικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το λέω και πρώτη φορά δημοσίως. Πέρασε καιρός, έχουμε μάλιστα και μια συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο να κουβεντιάσουμε αυτή την εβδομάδα. Δεν είμαι ειδικός κι έχω τόσα προβλήματα στην υγεία που δεν θέλω να φορτώσω την πλάτη μου και με άλλα, δεν το αντέχω δηλαδή, όμως επειδή είμαι φίλαθλος, εμένα δε μ’ αρέσει αυτή η κατάσταση.

Δεν μπορώ να βλέπω να χτυπάνε στο γήπεδο τους παίκτες. Δεν μπορώ να στέλνω ένα μήνυμα από τη χώρα μου που αφορά το ποδόσφαιρο και να λέει στους παίκτες, όχι στο Μέσι που είναι ο πρώτος στον κόσμο, αλλά άλλους καλούς παίκτες…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει τρωκτικά το ελληνικό ποδόσφαιρο που πρέπει να καθαρίσουν..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επίσης πρέπει να σας πω ότι υποστηρίζω πως ορισμένες φορές η κακή φήμη από το ποδόσφαιρο είναι ισχυρότερη από την κακή φήμη από την οικονομία. Γιατί σε μαθαίνει ο άνθρωπος που παίζει στοίχημα στη Βραζιλία. Δεν ξέρω πού ακριβώς παίζουν τις ομάδες μας στα στοιχήματα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά τα στημένα παντού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ας πούμε το σκάνδαλο στη Γερμανία με τη διαιτησία το θυμάστε; Πόσο είχε συγκλονίσει όλο το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα που αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν αφορά έναν και δύο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με το Γερουλάνο θα συζητήσετε και ποδοσφαιρικά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα συζητήσουμε αυτό, ναι. Θα πούμε δυο τρία πράγματα που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βάλτε πλάτη τώρα, δε γίνεται, πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει τέτοιο μήνυμα. Η Ελλάδα είναι σε κρίση, δεν μπορεί και το ποδόσφαιρό της να στέλνει αυτό το αρνητικό μήνυμα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είπατε τη μαγική λέξη: Στοίχημα. Έχει διεθνοποιηθεί πλέον το σποτ.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά λεφτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει διεθνοποιηθεί, κάθε αγώνας είναι αγώνας που αφορά κι άλλες χώρες και χιλιάδες ανθρώπους που παίζουν. Δεν μπορεί να εκπέμπεις μήνυμα στρεβλό, μήνυμα δυσφήμισης για τη χώρα. Δηλαδή, ξέρετε τι σκέφτεται ο άλλος; Σου λέει «αυτοί οι Έλληνες…», σε αποβάλλουν κι από το μυαλό τους.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σε αποβάλλουν κι από το μυαλό τους, αυτή είναι η ιστορία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς ας πούμε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, μιλώντας εκ μέρους των πολλών στην κερκίδα που ξέρω τι λένε, πώς σκέφτονται κ.λπ., Έλληνες είμαστε και εμείς όπως όλοι όταν βλέπουμε τον αντίπαλο θέλουμε και να τον κοροϊδέψουμε κ.λπ. Μέχρις εκεί καλά.

Αλλά από κει και πέρα δεν θέλουμε αυτά τα πράγματα. Κανένας δεν τα θέλει αυτά τα πράγματα. Τα θέλει το 3%. Για το 3%, το 97% κάνει «τουμπεκί». Δηλαδή για το 3% το 97% δεν μιλάει. Πρέπει να μιλήσει το 97%. Το 97% δεν τα εκφράζει αυτά. Σας άρεσε εσάς που μπήκαν οι φίλαθλοι και έδειραν τους παίκτες σας στο Βόλο;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς και δε μ’ άρεσε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ωραίο πράγμα αυτό που έγινε;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι βέβαια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ίδιο δεν άρεσε και σ’ εμάς που μπήκαν με τον Παναθηναϊκό μέσα οι φίλαθλοι, το ίδιο δεν άρεσε και στους υπόλοιπους φιλάθλους του ΠΑΟΚ που έδειραν τους παίκτες.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε σκεφτήκατε να διακοπεί το πρωτάθλημα; Μετά από αυτό το ματς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ωραία κουβέντα είχαμε επί πολλών θεμάτων.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, γιατί δε γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις στα ραδιόφωνα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και κυρίως μια κουβέντα όπως αρμόζει στην πρωινή μας παρέα γιατί εδώ εμείς είμαστε πολλοί μεν, πάρα πολλοί, δε μπορείτε να φανταστείτε πόσοι μας ακούν και τα οποία έχουμε κάνει παρεΐστικο γι ‘αυτό είμαστε και 12 χρόνια. Σας ευχαριστούμε, καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive