Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Λαθρομετανάστες "Αιτητές πολιτικού ασύλου " τα έσπασαν γιατί δεν πήραν επίδομα. BINTEO

Επεισόδια με το καλημέρα σας έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας από αιτητές πολιτικού ασύλου. Οι διαμαρτυρόμενοι «τα έσπασαν» γιατί δεν πήραν το κυβερνητικό βοήθημα για τον Ιανουάριο. Αποτέλεσμα ο τραυματισμός ενός αστυνομικού και οι συλλήψεις τεσσάρων αλλοδαπών, ανάμεσα τους και δύο ανήλικοι. Μάλιστα ένας εξ αυτών συμμετείχε και στα επεισόδια που συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο σε χωριστές εκδηλώσεις του ΕΛΑΜ και της ΚΙΣΑ.

Οργίλες αντιδράσεις πολιτών που τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Sigmalive για να διαμαρτυρηθούν.


Την ίδια στιγμή, οργή προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, τα άτομα αυτά είχαν ειδοποιηθεί από χθες ότι θα λάμβαναν τις επιταγές τους, ενώ την ώρα που εκτυλίσσονταν τα επεισόδια η Υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο ΕΔΩ.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί, όταν περισσότεροι από 100 αιτητές πολιτικού ασύλου, ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα συγκεντρώθηκαν έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας. Οι αιτητές διαμαρτύρονταν διότι η Βουλή δεν ενέκρινε το επίδομα που λαμβάνουν και συνεπώς η κυβερνητική βοήθεια δεν τους καταβλήθηκε γι αυτό τον μήνα.

Όπως ισχυρίστηκαν οι Παλαιστίνιοι, έπρεπε να παραλάβουν τα επιδόματα για τα παιδιά τους πριν από δέκα μέρες αλλά επειδή δεν έχουν πάρει τίποτε ακόμα, τα παιδιά πάνε στο σχολείο χωρίς χρήματα για να αγοράσουν τροφή από τα κυλικεία. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν τους καταβληθεί το επίδομα, θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Εκπρόσωποι του Γραφείου Ευημερίας συνομίλησαν με τους διαμαρτυρόμενους και διευθέτησαν ώστε τετραμελής επιτροπή των Παλαιστινίων να ανέβει στα γραφεία για να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο λίγο μετά τις εννέα το πρωί δεύτερη ομάδα διαμαρτυρομένων, τριάντα περίπου ατόμων ανέβηκε από τις σκάλες στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το Γραφείο Ευημερίας.

Τα αίματα άναψαν, οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους αστυνομικούς με πολιτική περιβολή που φρουρούσαν την είσοδο του Γραφείου Ευημερίας και ένας από αυτούς χτυπήθηκε στο πρόσωπο. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου έτυχε των πρώτων βοηθειών και απολύθηκε.

Στη σκηνή μετέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με την Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Λευκή Σολομώντος «ένα άτομο συνελήφθη επ΄αυτοφόρω για επίθεση εναντίον αστυνομικού και αριθμός άλλων ανακρίνεται ενώ επίκεινται συλλήψεις».

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε με την διάλυση της συγκέντρωσης των αλλοδαπών γύρω στις 10.30.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό, όλοι οι συλληφθέντες είναι αιτητές πολιτικού ασύλου ηλικίας 44, 19, 18 και 15 χρόνων. Ο ανήλικος, σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, είναι γιός του 44χρονου.

Ο κ. Κατσουνωτός διευκρίνησε ότι θα αξιολογηθεί όλο το υλικό που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία και θα αποφασιστεί κατά πόσο ο ανήλικος θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες για έκδοση διαταγμάτων κράτησης.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ο 19χρονος αναγνωρίστηκε από τρία μέλη της Αστυνομίας ως ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις Φοινικούδες στη Λάρνακα τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάρκεια πραγματοποίησης δύο χωριστών εκδηλώσεων από το ΕΛΑΜ και το ΚΙΣΑ. « Η Αστυνομία», είπε ο κ. Κατσουνωτός, «αξιοποιεί φωτογραφικό και άλλο υλικό με απώτερο στόχο να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα πρόσωπα που συμμετείχαν στα σημερινά επεισόδια».

Καταιγισμό τηλεφωνημάτων δέχεται το Sigmalive από πολίτες που διαμαρτύρονται για τη μεταναστευτική πολιτική. Διερωτώνται μάλιστα, πως αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες, από τη στιγμή που γίνεται και κατάχρηση του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, οργή προκαλεί το γεγονός ότι, τα άτομα αυτά είχαν ειδοποιηθεί από χθες ότι θα λάμβαναν τις επιταγές τους, ενώ την ώρα που εκτυλίσσονταν τα επεισόδια η Υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους.

Έξαλλη η Υπουργός Εργασίας

Δεν μπορεί κανένας να παίρνει το νόμο στα χέρια του γιατί έτσι νομίζει, τόνισε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια που προκλήθηκαν από Παλαιστίνιους στα Γραφεία Κοινωνικής Ευημερίας στη Λάρνακα.

Η κ. Χαραλάμπους, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής έχει δεσμεύσει το κονδύλι των επιδομάτων τους και εξήγησε ότι το Υπουργείο μόλις ειδοποιήθηκε από τη Βουλή για την αποδέσμευση των κονδυλίων ξεκίνησε την πληρωμή.

Πρόσθεσε δε ότι οι οργανώσεις των Παλαιστινίων είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν τη διαδικασία και είπε ότι οι επιταγές τους άρχισαν από χθες να ταχυδρομούνται.

Την ώρα που γίνονταν τα επεισόδια, συνέχισε, γινόταν συνάντηση με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων για να τους εξηγηθεί για άλλη μια φορά τη διαδικασία.

«Με αυτόν τον τρόπο στρέφονται εναντίον ποιού; Εναντίον του Υπουργείου Εργασίας και των λειτουργών των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας που εργάστηκαν για να εκπληρώσουμε μια δέσμευση που κατά πλειοψηφία αποφάσισαν κάποιοι άλλοι;», διερωτήθηκε.

Η κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε και τα εξής: «Γιατί δεν απευθύνονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να τους εξηγήσουν τα προβλήματα από το γεγονός ότι αυτή η απόφαση θα εφαρμόζεται κάθε μήνα και επιτίθενται στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και στο Υπουργείο Εργασίας; Με αυτό τον τρόπο θέλουν να λύσουν τα προβλήματα; Είναι πραγματικά λυπηρό». Η κατάσταση, είπε, που έχει δημιουργηθεί πρέπει να προβληματίσει και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που δέσμευσαν το κονδύλι.

Η Υπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλο το ότι οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε στάση εργασίας, λέγοντας «κάνουν στάση εργασίας για ποιο πράγμα; Για το γεγονός ότι μόλις πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε ενδεχόμενο να υπάρξει αυτό το πρόβλημα είχαμε ζητήσει τη στήριξη της Αστυνομίας; Για το γεγονός ότι εφαρμόζουμε μέτρα ασφάλειας;»

Η κοινότητα των Παλαιστινίων που ζει στη Λάρνακα, καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας τα μεμονωμένα, που δεν αντιπροσωπεύουν τους Παλαιστίνιους. Σε δηλώσεις τους, προθυμοποιήθηκαν να εργαστούν εθελοντικά, προσφέροντας κοινωνική εργασία.

Τα επεισόδια καταδίκασαν και τα κόμματα. Το ΑΚΕΛ τα χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητα και απαράδεκτα, ενώ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επιρρίπτουν ευθύνες στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Παπαδόπουλος Vs Λαμάρης

Η προβληματική κατάσταση, με τους πολιτικούς πρόσφυγες υπήρξε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Γ. Λαμάρη και Ν. Παπαδόπουλου στο «Μεσημέρι και Κάτι».

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος «είναι να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα». «Υπάρχουν και δικαιολογημένες περιπτώσεις που πρέπει να δοθεί βοήθημα», είπε «όμως γίνεται και κατάχρηση του συστήματος. Είμαστε η μόνη χώρα όπου οι διαδικασίες για τη διαπίστωση κατά πόσον κάποιος είναι δικαιούται πολιτικό άσυλο είναι τόσο χρονοβόρες».

«Ένας αιτητής πολιτικού ασύλου», επεσήμανε «παραμένει στην Κύπρο 4 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του. Σε άλλες χώρες φεύγουν από την ίδια βδομάδα. Στη Βρετανία δεν μένει κανείς πάνω από 7 ημέρες». «Πρέπει», τόνισε «να αντιμετωπιστεί πάσει θυσία αυτή η κατάσταση».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Λαμάρη: «Πριν τρία χρόνια», υπέδειξε «τα στοιχεία στην επιτροπή Εσωτερικών οι εκκρεμούσες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο ήταν πέραν των 11.000. Ενισχύθηκε και το Γραφείο που εξέταζε τις υποθέσεις και η διαδικασία και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν γύρω στις 1500 αιτήσεις».
«Είναι αλήθεια», πρόσθεσε «ότι τώρα στην αναθεωρητική αρχή προσφύγων εκκρεμούν περισσότερες, όμως δεν υπερβαίνουν τις 1500. Η αναθεωρητική αρχή ενισχύθηκε με άλλους έξι λειτουργούς έτσι ώστε να υπερπηδήσουμε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα που επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος».

http://www.sigmalive.com/news/local/353895


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive