Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά το διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης υπό την πίεση των διαδηλώσεων σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αλλά και της διεθνούς κοινότητας που πίεζε ασφυκτικά τον αιγύπτιο πρόεδρο να εγκαταλείψει τη γραμμή της αδιαλλαξίας και να ανακοινώσει το συντομότερο μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργικού συμβουλίου, ο 82χρονος Μουμπάρακ έχει συγκαλέσει σύνοδο για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ώρα Ελλάδας και πολύ γρήγορα πρόκειται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όμως απ΄ ό,τι καταλαβαίνω από τον πρόεδρο (στην ομιλία του) η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.

«Μετανιώνω τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών», δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Χόσνι Μουμπάρακ και συνέχισε: «πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του χάους. Γι΄αυτό το λόγο, επιθυμώ τη σταθερότητα της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καταλαβαίνω τις επιθυμίες και τους στόχους αυτών των διαδηλώσεων αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με βία, παρά μόνο με εθνικό διάλογο».

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ "πρέπει να φύγει", δήλωσε ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε παράπλευρους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Η αιγυπτιακή αστυνομία άνοιξε πυρά κοντά σε διαδηλωτές, αν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματικά πυρά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πυροβολισμοί εποστρακίζονταν από κτίρια κοντά στην κεντρική πλατεία, αλλά δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές έφευγαν μακριά από τους πυροβολισμούς και την αστυνομία, που επιχειρούσε δίπλα σε οχήματα του στρατού.

«Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν οι πολίτες ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive