Την ενόχλησή του για τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, περί διεύρυνσης της Eξεταστικής για την οικονομία μέχρι και το 2001, εξέφρασε χθες με σύντομη ανακοίνωσή του ο κ. Κ. Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα ότι «εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά». Ο κ. Σημίτης καταλήγει μάλιστα σε ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι «υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά».
Η αντίδραση του κ. Σημίτη σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα και αφού νωρίτερα ο κ. Γ. Πεταλωτής είχε επιβεβαιώσει και επισήμως (η συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν άτυπη) ότι πράγματι η κυβέρνηση επιθυμεί να πραγματοποιήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία ακόμη και για την υπόθεση της Goldman Sachs, άρα από το 2001. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η δήλωση-παραίνεση για επέκταση της Εξεταστικής από το 1996, του κ. Σημίτη, έχει και μια άλλη στόχευση: να ερευνηθεί τι οικονομία παρέλαβε το 1996 και τι παρέδωσε στον κ. Κ. Καραμανλή το 2004.
Οι δύο απόψεις Η προχθεσινή απόφαση του κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει την πρόθεσή του για το χρονικό εύρος της Εξεταστικής για την οικονομία δεν προήλθε άνευ συζητήσεως. Στο επιτελείο του υπήρχε η άποψη ότι ιδανικό χρονικό σημείο εκκίνησης για την Εξεταστική θα ήταν το 2005, με αφορμή την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Οσοι τάσσονταν υπέρ της άποψης αυτής έθεταν μάλιστα και το θέμα του κ. Σημίτη, λέγοντας ότι δεν υφίσταται λόγος να ανοίξει ξανά ένα μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο. Τελικά, επικράτησε η δεύτερη άποψη για διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, η οποία συμπυκνώνεται και στη φράση «όλα στο φως» που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη ενώπιον των πολιτικών συντακτών. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν πάντως χθες το απόγευμα ότι «στις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν υπήρχε καμία προσωπική αιχμή και κανένα υπονοούμενο για τον κ. Σημίτη. «Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα», τόνιζαν. Οι ίδιες πηγές μάλιστα έσπευσαν να υποβαθμίσουν ακόμη και τους σκληρούς χαρακτηρισμούς της ανακοίνωσης του κ. Σημίτη, καθώς σημείωναν ότι ο κ. Παπανδρέου σέβεται απολύτως την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού στη χώρα.
l Χθες γνωστοποιήθηκε επίσης ότι για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί υποψήφιος την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Β. Εξαρχος. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη θέση είχε αρχικά εκδηλωθεί η πρόθεση να καλυφθεί από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο οποίος την απέρριψε, λόγω -όπως είπε- της διαφωνίας του με πτυχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.