ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ» ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 15 – 1ος όροφος ΤΗΛ- FAX: 2441021755 Email: kardaras@otenet.gr |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ
Το διακύβευμα στις εκλογές για την περιφέρεια δεν είναι ούτε ένα ούτε απλό.
Με την χώρα να ζει την χειρότερη κρίση της μεταπολίτευσης, η διεύρυνση του ρόλου των περιφερειών και η ανάληψη απ’ αυτές πλέον στρατηγικού ρόλου στην αυτοδιαχείριση και την ανάπτυξή τους, αναδεικνύουν τις εκλογές αυτές σε σοβαρό ρυθμιστή του οικονομικού μας μέλλοντος και όχι μόνο.
Τα πρόσωπα πέρα από την προεκλογική τους ωραιοποίηση και την μεγαλόστομη ρητορεία τους εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές.
Έτσι υπάρχουν πολιτικές που αποδεδειγμένα και με αγαστή μεταξύ τους συνεργασία μας οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό, την εξαθλίωση, την ανεργία, το ατομικό και το συλλογικό αδιέξοδο. Πολιτικές που μεθοδικά, δεκαετίες τώρα ψυχρά και υπολογισμένα συρρίκνωσαν την αγροτική τάξη, εξαφάνισαν τη βιομηχανία, μαράζωσαν την οικονομία, διέχυσαν την διαφθορά υπονόμευσαν ένα – ένα όλα τα ερείσματα της οικονομίας της χώρας.
Υπάρχουν όμως και άλλες πολιτικές που θέλουν και μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Πολιτικές που πιστεύουν στον Έλληνα και τις δυνατότητές του και στοχεύουν στην πραγματική ανάπτυξη της πατρίδας μας και όχι στην μόνιμη εξάρτησή της από τους ξένους.
Με τις εκλογές αυτές παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που μας έριξε η δικτατορία του δικομματισμού.
Με την ψήφο μας να τιμωρήσουμε αυτούς που πνιγμένους στα χρέη της ανεπάρκειας και της διαφθοράς τους, μας έκαναν υποχείρια των ξένων για πάρα πολλά χρόνια. Να αρνηθούμε αυτούς που οι πολιτικές τους συνεχίζονται και σήμερα απαράλλαχτες για να διαιωνίσουν την εξαγορασμένη μας υποταγή.
Στις εκλογές αυτές να ψηφίσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ χωρίς κομματικές εμπλοκές, για τη Θεσσαλία της προόδου και της ανάπτυξης, για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ευημερούσα και όχι άθυρμα των ισχυρών του κόσμου.
· Για μια ανάπτυξη πραγματική και όχι με ανακύκλωση δανεισμών.
· Για ανάπτυξη με στρατηγική σε βάθος χρόνου, βασισμένη στις πραγματικές δυνατότητες και τις ανάγκες μας και όχι σε άβουλη εκτέλεση των ευρωπαϊκών εντολών.
· Για μια ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών ισόρροπη, βασισμένη στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και γεωοικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας, ώστε η Θεσσαλία να γίνει μια αρμονική ενότητα ισότιμων, συνεργαζόμενων, με διαφορετικούς ρόλους μερών.
· Για τη σύνδεση της αναπτυξιακής προοπτικής της Θεσσαλίας με τις άλλες περιφέρειες, στο γενικότερο πάντα μοτίβο της ισότιμης και αρμονικής συνεργασίας βάσει των γεωοικονομικών και γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων.
· Για υπαγωγή των έργων υποδομής στην γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική και όχι σε ρουσφετολογικούς, ψηφοθηρικούς ή άλλους παράγοντες.
· Για ανάπτυξη ισόρροπη μεταξύ των οικονομικών μεγεθών, των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και αναγκών και των περιβαλλοντικών ισορροπιών. Να επαναφέρουμε την χρυσή τομή στη χώρα που την ανακάλυψε!
Στις εκλογές αυτές δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Σαν ελεύθεροι άνθρωποι, απορρίπτουμε τα ρουσφέτια τους, αγνοούμε τα ταξίματά τους, αντέχουμε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους, πολεμάμε τους καταναγκασμούς τους.
Υποστηρίζουμε τις επιλογές μας, αγωνιζόμαστε για το μέλλον του τόπου μας και το αύριο των παιδιών μας και ψηφίζουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος αυτόν που πιστεύουμε πως θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Αγωνιζόμαστε και ψηφίζουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, σαν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ!
Καρδίτσα 28 / 9 / 2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ»
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κώστας Καρδαράς
Χειρουργός
Καρδίτσα: το "τάισμα της βρύσης" και το έθιμο της "γουρνοχαράς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί χρόνο με τον χρόνο τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα να χάνονται, αλλά σε πολλές περιοχές, ανάμεσα τους και ο Νομός Καρδίτσας, διατηρούνται ακόμη αρκετά και παραμένουν ζωντανά μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
Ακόμη και σήμερα σε όλο το Νομό συναντά κανείς την αναβίωση των πατροπαράδοτων χριστουγεννιάτικων εθίμων του δωδεκαημέρου.
Παραμονές Χριστουγέννων 23 και 24 Δεκεμβρίου οι νοικοκυρές φτιάχνουν το χριστόψωμο με έναν σταυρό στην μέση καθώς και αυγοκουλούρες τις οποίες εν συνεχεία προσφέρουν σε ηλικιωμένους και παιδιά.
Σε πολλά χωριά ακόμη του Νομού Καρδίτσας το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου συνεχίζουν να ρίχνουν θυμίαμα στα τζάκια εν αναμονή του αρχηγού Καλικάντζαρου. Το ίδιο γίνεται και την επόμενη μέρα καθώς έρχονται και οι υπόλοιποι καλικάντζαροι.
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων - σε κάποια χωριά αυτό γίνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς- γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το "άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.
Τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι είτε την παραμονή είτε ανήμερα των Χριστουγέννων. Παλιότερα τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι ήταν πολλά, χρόνο με τον χρόνο όμως όλο και λιγοστεύουν.
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σε πολλά σημεία του νομού γιορτάζουν την "γουρνοχαρά", καθώς την μέρα εκείνη σφάζουν τα γουρούνια που έχουν θρέψει σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χοιρινό δεν πάει χαμένο σχεδόν τίποτε. Το λίπος το λιώνουν και το χρησιμοποιούν στην μαγειρική, φτιάχνουν λουκάνικα ενώ τα παλιά χρόνια από το δέρμα του γουρουνιού έφτιαχναν παπούτσια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στα χωράφια, τα λεγόμενα "γουρνοτσάρουχα". Ακόμη, οι πιτσιρικάδες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιες μπάλες.
Το έθιμο της γουρνοχαράς συνεχίζει μέχρι και σήμερα αμείωτο σε πολλά σημεία του Νομού. Διοργανώνεται δε κάθε χρόνο στην Πορτίτσα του Δήμου Μητρόπολης και το Φανάρι, έδρα του Δήμου Ιθώμης, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.
Στις 5 Ιανουαρίου παραμονές των Θεοφανίων συναντάμε ακόμη και σήμερα τα Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια. Ενα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν το χωριό και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα,με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω ακολουθούν "ο γαμπρός με τη νύφη" και στο τέλος έρχεται ο "παπάς" που διώχνει αυτούς τους "καλικάντζαρους". Το έθιμο παραμένει ζωντανό στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.